Nosaltres esmolem ben bé les eines

Geganta de la cantant i actriu Núria Feliu

La cantant i actriu Núria Feliu serà la figura central de l’acte previ a la cadena humana. En aquesta foto, la seva geganta, al costat de la parada de Sants-Montjuïc per la Independència, divendres passat, abans del pregó de la Festa Major de Sants.

Us esperem a Sants, per fer una cadena humana aquest divendres a les 20.14 h, ja ho sabeu prou. Ens trobarem a partir de les 18.30 h, a la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres… Ja fa dies que anem anunciant la cadena a totes les parades i per la xarxa; hem omplert la carretera de Sants de cartells, i hi hem convidat les entitats i tot el Consell de Districte. Però…

Enraonant amb la gent del país, mentre es va acabant l’agost, n’hi ha que ens demanen per què assagem la cadena humana. Que no la farem ja aquest Onze de Setembre, i de debò, la Via Catalana cap a la Independència, amb tota l’organització de l’Assemblea Nacional Catalana? És fàcil de respondre-hi: perquè volem que l’organització sigui impecable, com ho va ser l’organització de la manifestació de l’any passat, perquè no volem improvisar res, perquè no volem improvisar gens.

La nostra lluita per la independència de Catalunya, inspirada en la no-violència, no té com a arma la falç, com a la Guerra dels Segadors. Aleshores, com ara, les nostres armes són modestes. Com les falçs contra els canons, oposem webs i xarxes socials als poderosos mitjans de comunicació espanyols, assemblees de veïns a ministeris d’un estat que va en contra nostra. i una cadena de persones amb les mans unides al llarg de 400 km per recordar que volem recuperar la llibertat perduda el 1714. Per això assagem la cadena humana, per esmolar ben bé les eines.

Dilluns, a les set de la tarda, érem una cinquantena de voluntaris al Centre Social de Sants –i no hi érem tots, que n’hi havia que treballaven o que eren fora i han dit que divendres hi seran. Passant-ne molta via, anant per feina, vam trigar un parell d’hores a repassar tots els detalls de l’acte, entre els quals n’hi ha quatre que es repetiran a una escala molt més gran l’Onze de Setembre:

  • Ocuparem la calçada, dos carrils
  • Tallarem carrers, 11 en total
  • Coordinarem els equips de fotògrafs i la gigafoto
  • Posarem a prova la comunicació entre els responsables dels 6 trams –l’Onze de Setembre cobrim 6 trams, més llargs, 3 km en total

Esmolar la nostra capacitat com a assemblea territorial, naturalment, ens assegura les espigues d’or:

  • Unir el miler i mig de simpatitzants que tenim
  • Fer bullir l’olla amb les entitats del Districte, implicadíssimes –agraïm expressament la col·laboració del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta
  • Fer visible la imminència de l’Onze de Setembre i,, també, que la voluntat d’independència s’ha tornat majoritària
  • Atreure la gent que dubta, que reflexiona i s’informa, que estan a punt de decidir que el que volen és viure en llibertat.

L’esperança no és pas la convicció que això sortirà bé,
sinó la certesa que això té sentit, surti de la manera que surti

VACLAV HAVEL
líder del Fòrum Cívic (que va fer caure la dictadura al setembre de 1989)
president de la República Txecoslovaca (des del desembre de 1989)
artífex de la separació pacífica entre la República Txeca i Eslovàquia


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *