Píndoles Republicanes

·
Recull dels consells que setmanalment es fan al butlletí Indepensants per ajudar a fer país i, de retruc, fer República.

 • Publicat el 19 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (2/6)
  El Consell per la República és l’única institució catalana transversal. Representa tota la diversitat del moviment republicà.
  El seu Consell de Govern està obert a totes les forces polítiques independentistes de representació parlamentària i a les entitats més representatives de la societat civil.
  ·
 • Publicat el 12 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (1/6)
  El Consell per la República és l’única institució catalana lliure. No està sotmesa a l’autoritat espanyola, o sigui sotmesa a la repressió política, judicial, policial i econòmica d’Espanya. Cap altra institució de Catalunya no disposa d’aquesta llibertat de moviments i d’acció.
  És una eina de resistència des de l’exili que podem fer nostre i que podem ajudar siguem on siguem.
  ·
 • Publicat el 5 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem de GÈNERE
  Estem treballant per República Catalana amb la sana intenció de fer quelcom de diferent del que estem acostumats. Encara que sembli increïble, un aspecte que hem d’abordar és el tractament que fem tant de les persones i coses, com del llenguatge. La República ha de mostrar molta sensibilitat al gènere per respecte a la persona i per no discriminar a ningú.
  Aquesta manera de fer depèn exclusivament de tots nosaltres i, si ens ho creiem, tindrem davant nostre una societat més justa i solidària.O sigui, ja podem començar a fer República tenint cura de ser més respectuosos amb el tractament que fem quan ens adrecem a l’altre i més si aquest altre és altra.
  ·
 • Publicat el 27 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana parlem Medi ambient: Prou plàstics d’un sol ús
  Les bosses d’ús freqüent d’un sol ús acostumen a ser de polietilè, derivat del petroli. Tarden molt temps, centenars d’anys, a degradar-se i a més, per la seva destinació, brutícia, etc. no acostumen a reciclar-se.
  També hi ha les bosses biodegradables, que són aquelles que en contacte amb la natura, i per l’acció de bacteris, fongs o algues, acaben convertint-se en nutrients o compostos senzills, com diòxid de carboni i aigua en un procés relativament llarg.
  A més, hi ha les bosses compostables, fabricades a partir de fècules vegetals, com de la patata. En relativament poc temps es transformen en matèria orgànica o “compost” amb un tractament adequat.
  Al mercat hi ha bosses d’escombraries d’aquestes darreres per a la fracció orgànica. Però ara com ara, són més cares que les altres. Potser se n’hauria de subvencionar l’ús, o eliminar directament les que no ho siguin. El que no té sentit és seguir omplint de residus el planeta.
  No cal dir que, per anar a comprar, evitem al màxim els aliments “plastificats”, amb safates de poliestirè, etc. Què us sembla anar-hi amb una carmanyola, comprar els embotits i carn al tall i estratègies semblants?
  ·
 • Publicat el 20 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana parlem CONSUM RESPONSABLE: Fruites i verdures de proximitat
  Té algun sentit consumir kiwis de Nova Zelanda o taronges de Sud-àfrica quan se’n produeixen també molt més a la vora de casa? Pensem en el procés de transport amb el consum d’energia que representa? I en el temps que deu passar des que es recol·lecten fins arribar a casa?
  No és més lògic consumir fruita i verdures de proximitat, fresques i de productors del País? Potser haurem de renunciar a menjar tot l’any de tot i limitar-nos a les varietats de temporada, que també té el seu encant.
  D’altra banda, no cal que siguin d’aplicació conceptes com boicot i similars. De fet, aquests criteris haurien d’aplicar-se a tot arreu, seguint el mateix criteri d’estalvi en el transport i el corresponent consum d’energia, normalment d’origen mineral, sigui en vaixell, avió o camió. I a més, es beneficia els pagesos i explotacions propers. I si es poden reduir al mínim els intermediaris, que de vegades s’emporten un bon marge, millor que millor. Pensem-hi i practiquem-ho.
  ·
 • Publicat el 13 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Seguretat informàtica: El teu correu electrònic és de fiar?
  Hi ha evidència de la manca de privacitat i seguretat dels servidors de correus més habituals, que saben de les nostres comunicacions, preferències i amistats, i que no tenen cap problema en usar-la en benefici propi i traspassar la informació als governs on resideixen els servidors (USA) i al del nostre estat. Si això, de cara a la nostra vida privada, és prou greu, imagineu si sou activistes de causes que els poden incomodar.
  Per això, cada vegada més usuaris es passen a servidors de correus que ofereixen més garanties. Una de les més recomanables és https://protonmail.com/ una iniciativa dels científics del CERN de Ginebra, amb els servidors situats en subterranis, a Suïssa, encriptats d’usuari a usuari. Podeu cercar-ne més informació: https://ca.wikibooks.org/wiki/Activisme_i_ús_de_les_TIC/El_correu_electrònic
  ·
 • Publicat el 6 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat d’Estalvi d’energia: Calefacció i refrigeració a casa.
  Molts experts recomanen mantenir una temperatura al voltant dels 21°C a l’hivern, quan anem més abrigats per casa, i a l’estiu, a uns 26°C. Calculen també que cada grau de més o de menys en una època o l’altra representa un 7% d’increment en el consum d’energia. La nostra butxaca i el medi ambient se’n beneficiaran. A més a més, fem servir el sentit comú de tota la vida: ventilem la casa a l’hora del sol a l’hivern i a l’hora de la fresca a l’estiu. Les persianes avall són un bon aïllant. I, sobretot, evitem les fuites per les juntes de portes i finestres. Per acabar, una inversió rendible és el doble vidre. A més, hi ha èpoques en què la seva instal·lació ha estat subvencionada. Assessoreu-vos.
  .-.-.-.
 • Publicat el 30 de gener de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Reforçament intern, objectiu estratègic del Full Ruta.
  L’Assemblea ha de reforçar-se en el sentit d’augmentar considerablement el nombre de persones associades i d’aconseguir que participin activament en les seves propostes. Per això caldrà fer una campanya de captació i d’implicació social.
  D’altra banda, en els darrers mesos, l’entitat i la majoria de les seves AT han dedicat molts esforços a campanyes reactives i de defensa dels presos, exiliats i represaliats. Aquestes actuacions, tot i ser imprescindibles, no han de limitar els esforços destinats a campanyes propositives, de construcció d’uns nous marcs mentals republicans i de lluita per una major influència en les organitzacions de la societat, que permetin preparar l’adveniment de la República des de diferents entitats i centres de poder.