Píndoles Republicanes

·
Recull dels consells que setmanalment es fan al butlletí Indepensants per ajudar a fer país i, de retruc, fer República.

 • Publicat el 20 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana parlem CONSUM RESPONSABLE: Fruites i verdures de proximitat
  Té algun sentit consumir kiwis de Nova Zelanda o taronges de Sud-àfrica quan se’n produeixen també molt més a la vora de casa? Pensem en el procés de transport amb el consum d’energia que representa? I en el temps que deu passar des que es recol·lecten fins arribar a casa?
  No és més lògic consumir fruita i verdures de proximitat, fresques i de productors del País? Potser haurem de renunciar a menjar tot l’any de tot i limitar-nos a les varietats de temporada, que també té el seu encant.
  D’altra banda, no cal que siguin d’aplicació conceptes com boicot i similars. De fet, aquests criteris haurien d’aplicar-se a tot arreu, seguint el mateix criteri d’estalvi en el transport i el corresponent consum d’energia, normalment d’origen mineral, sigui en vaixell, avió o camió. I a més, es beneficia els pagesos i explotacions propers. I si es poden reduir al mínim els intermediaris, que de vegades s’emporten un bon marge, millor que millor. Pensem-hi i practiquem-ho.
 • Publicat el 13 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Seguretat informàtica: El teu correu electrònic és de fiar?
  Hi ha evidència de la manca de privacitat i seguretat dels servidors de correus més habituals, que saben de les nostres comunicacions, preferències i amistats, i que no tenen cap problema en usar-la en benefici propi i traspassar la informació als governs on resideixen els servidors (USA) i al del nostre estat. Si això, de cara a la nostra vida privada, és prou greu, imagineu si sou activistes de causes que els poden incomodar.
  Per això, cada vegada més usuaris es passen a servidors de correus que ofereixen més garanties. Una de les més recomanables és https://protonmail.com/ una iniciativa dels científics del CERN de Ginebra, amb els servidors situats en subterranis, a Suïssa, encriptats d’usuari a usuari. Podeu cercar-ne més informació: https://ca.wikibooks.org/wiki/Activisme_i_ús_de_les_TIC/El_correu_electrònic
  ·
 • Publicat el 6 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat d’Estalvi d’energia: Calefacció i refrigeració a casa.
  Molts experts recomanen mantenir una temperatura al voltant dels 21°C a l’hivern, quan anem més abrigats per casa, i a l’estiu, a uns 26°C. Calculen també que cada grau de més o de menys en una època o l’altra representa un 7% d’increment en el consum d’energia. La nostra butxaca i el medi ambient se’n beneficiaran. A més a més, fem servir el sentit comú de tota la vida: ventilem la casa a l’hora del sol a l’hivern i a l’hora de la fresca a l’estiu. Les persianes avall són un bon aïllant. I, sobretot, evitem les fuites per les juntes de portes i finestres. Per acabar, una inversió rendible és el doble vidre. A més, hi ha èpoques en què la seva instal·lació ha estat subvencionada. Assessoreu-vos.
  .-.-.-.
 • Publicat el 30 de gener de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Reforçament intern, objectiu estratègic del Full Ruta.
  L’Assemblea ha de reforçar-se en el sentit d’augmentar considerablement el nombre de persones associades i d’aconseguir que participin activament en les seves propostes. Per això caldrà fer una campanya de captació i d’implicació social.
  D’altra banda, en els darrers mesos, l’entitat i la majoria de les seves AT han dedicat molts esforços a campanyes reactives i de defensa dels presos, exiliats i represaliats. Aquestes actuacions, tot i ser imprescindibles, no han de limitar els esforços destinats a campanyes propositives, de construcció d’uns nous marcs mentals republicans i de lluita per una major influència en les organitzacions de la societat, que permetin preparar l’adveniment de la República des de diferents entitats i centres de poder.