Píndoles Republicanes

·
Recull dels consells que setmanalment es fan al butlletí Indepensants per ajudar a fer país i, de retruc, fer República.

 • Publicat el 18 de juny de 2020:
  Aquesta setmana parlem de CONSUM DE PROXIMITAT:
  Una de les moltes maneres de Fer País i Fer República no és altra que afavorir el comerç del barri perquè dona vida, fa xarxa i deixem de ser persones anònimes.
  Però, a més, cal estar sensible amb allò que comprem. Tot i comprar-ho en comerços del barri, convé donar una ullada a l’origen i procedència de cada producte llegint la informació que aporta. Cal saber escollir adequadament.
  A més, en aquests moments, estem dinamitzant la campanya de l’Assemblea “Prop de casa” a través de falques radiofòniques (Sants3Ràdio) en les que es donen arguments i raons convincents per afavorir el consum de proximitat.
  ·
 • Publicat l’11 de juny de 2020:
  Aquesta setmana parlem de SEGURETAT INFORMÀTICA: TELEGRAM, MILLOR QUE WHATSAPP?:
  És un canal de missatgeria instantània creat per dissidents russos que sempre s’ha destacat per encriptar els seus missatges i per no facilitar les dades ni per la pressió dels governs.
  Està basada en el núvol, per tant es pot accedir als missatges des de qualsevol dispositiu. No cal facilitar un mòbil per iniciar un compte: es pot instal·lar en un PC o tablet i  obrir la sessió indistintament en qualsevol dispositiu.
  Es pot obrir un xat secret amb un dels nostres contactes: llavors no s’utilitza el núvol, per tant, només es pot usar entre els dispositius en que s’ha iniciat. Al llistat, apareix un cadenat i el nom del contacte en verd. Es pot programar l’autodestrucció dels missatges.
  Una altra característica és que es poden fer grups unidireccionals de centenars de milers d’usuaris que s’hi poden afegir lliurement trobant l’enllaç en el cercador de la pròpia aplicació. Penseu en el Tsunami.
  Podeu trobar més informació a https://ca.wikipedia.org/wiki/Telegram
  ·
 • Publicat el 4 de juny de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSUM RESPONSABLE:
  Fa mandra fer canvis, és cert. Però, perquè el país esdevingui República, també cal canviar moltes coses i algunes d’elles estan en les nostres mans.
  Diguem prou a les empreses vinculades a l’IBEX-35!
  Consulteu les empreses de serveis alternatives i escolliu aquelles que millor s’ajustin a les vostres necessitats.
  ·
 • Publicat el 28 de maig de 2020:
  Aquesta setmana parlem del COMERÇ DE PROXIMITAT:
  En plena fase de desconfinament, en la qual els comerços tornen a obrir les seves portes, fem una crida a reflexionar sobre on realitzar les nostres compres, tant les de consum immediat com aquelles altres que realitzaríem cercant la millor oferta comercial.
  És un moment de donar un nou impuls als comerços de proximitat per tal que amb les nostres decisions afavorim que el teixit social es recuperi com també es fomenti la cohesió i suport a totes les veïnes i veïns dels nostres barris.
  Si quan anem a fer les compres a un comerç de proximitat aquest, a més, forma part de la nostra xarxa d’establiments amics, molt millor! Amb aquesta decisió fem una doble contribució: la recuperació econòmica dinamitzant els barris i també contribuïm a difondre la idea de “fem país per fer república”.
  ·
 • Publicat el 21 de maig de 2020:
  Aquesta setmana parlem del punt 3. LÍNIES D’ACCIÓ ESTRATÈGICA (Full de Ruta 2020-2021, pàgina 5)
  Haurem de fer entendre que la independència unilateral, a més de ser perfectament possible, resulta indispensable per a la llibertat i el progrés de tota la ciutadania de Catalunya. És, per tant, imprescindible que posem l’objectiu de la independència al centre del debat com a resultat del dret d’autodeterminació exercit l’1 d’Octubre. Totes les forces independentistes han d’entendre que la unitat estratègica, tant política com jurídica, és fonamental per a la consecució de l’objectiu.
  ·
 • Publicat el 14 de maig de 2020:
  Aquesta setmana parlem del l’objectiu estratègic LIDERATGE DE L’ASSEMBLEA (Full de Ruta 2020-2021, pàgina 4)
  L’Assemblea haurà de lluitar per tornar a ocupar l’espai central del debat polític per la independència i evitar que se la col·loqui en una posició radicalitzada per deslegitimar-la.
  ·
 • Publicat el 7 de maig de 2020:
  Aquesta setmana parlem del l’objectiu estratègic REFORÇAMENT DE L’ASSEMBLEA (Full de Ruta 2020-2021, pàgina 4)
  En el darrer any, s’ha fet formació en lluita noviolenta i en missatge, imatge i xarxes a les Assemblees Territorials i Sectorials, i en paradiplomàcia i advocació institucional a les Assemblees Exteriors. Cal insistir en la formació a les Assemblees de Base i estendre-la a d’altres aspectes, com també donar-los suport per tal que augmentin la seva presència al carrer.
  ·
 • Publicat el 30 d’abril de 2020:
  Aquesta setmana parlem del l’objectiu estratègic UNITAT D’ACCIÓ INDEPENDENTISTA (Full de Ruta 2020-2021, pàgina 5)
  Des dels inicis de l’Assemblea hem fet bandera de la unitat d’acció independentista. Hem demanat i exigit, de vegades amb èxit i d’altres amb no tant, que els partits concorreguessin junts a les eleccions. També ens hem acostat a organitzacions independentistes amb el mateix objectiu i hem aconseguit que fessin seves les demandes de la societat. Nosaltres no defallirem en aquesta línia.
  ·
 • Publicat el 23 d’abril de 2020:
  Aquesta setmana parlem del l’objectiu estratègic REFORÇAMENT DE L’ASSEMBLEA (Full de Ruta 2020-2021, pàgina 4)
  Hem d’aconseguir reforçar les Assemblees de Base (territorials, sectorials, exteriors i joves) perquè es mantinguin actives. Els membres del Secretariat Nacional han d’estar al costat de les Assemblees de Base i recollir les opinions que aquestes aportin sobre les decisions que s’hagin de prendre en els plens del Secretariat Nacional.
  ·
 • Publicat el 16 d’abril de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (6/6)
  El Consell per la República és una institució europea que interpel·la aquesta Unió Europea que s’ha allunyat dels seus valors fundacionals, tal com es pot veure amb el seu silenci a davant de la repressió que pateix Catalunya.
  ·
 • Publicat el 9 d’abril de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (5/6)
  El Consell per la República és un laboratori per l’Europa dels Ciutadans. És a la vegada projecte i realitat, imatge del futur i eina de construcció.És una institució innovadora i un espai de participació política permanent, que impulsarà consultes ciutadanes de manera regular gràcies a les eines digitals que permetran avançar pel camí de la democràcia participativa.
  ·
 • Publicat el 2 d’abril de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (4/6)
  El Consell per la República és l’única institució que aplega ciutadans de tots els Països Catalans. També qualsevol persona d’arreu del món que comparteixi els  seus valors i els seus objectius.
  Adherir-s’hi és implicar-se en la construcció d’un país nou, amb l’ambició d’esdevenir ciutadans de ple dret de la República catalana.
  ·
 • Publicat el 26 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (3/6)
  El Consell per la República és la primera institució republicana. És dipositari amb tots nosaltres, del mandat polític i de l’esperit del 1r d’octubre, com a acte de sobirania del poble català i com a exercici incontestable del dret a l’autodeterminació.
  El Consell té com a missió principal preservar aquest mandat i treballar per fer-lo plenament efectiu.
  ·
 • Publicat el 19 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (2/6)
  El Consell per la República és l’única institució catalana transversal. Representa tota la diversitat del moviment republicà.
  El seu Consell de Govern està obert a totes les forces polítiques independentistes de representació parlamentària i a les entitats més representatives de la societat civil.
  ·
 • Publicat el 12 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem del CONSELL PER LA REPÚBLICA (1/6)
  El Consell per la República és l’única institució catalana lliure. No està sotmesa a l’autoritat espanyola, o sigui sotmesa a la repressió política, judicial, policial i econòmica d’Espanya. Cap altra institució de Catalunya no disposa d’aquesta llibertat de moviments i d’acció.
  És una eina de resistència des de l’exili que podem fer nostre i que podem ajudar siguem on siguem.
  ·
 • Publicat el 5 de març de 2020:
  Aquesta setmana parlem de GÈNERE
  Estem treballant per República Catalana amb la sana intenció de fer quelcom de diferent del que estem acostumats. Encara que sembli increïble, un aspecte que hem d’abordar és el tractament que fem tant de les persones i coses, com del llenguatge. La República ha de mostrar molta sensibilitat al gènere per respecte a la persona i per no discriminar a ningú.
  Aquesta manera de fer depèn exclusivament de tots nosaltres i, si ens ho creiem, tindrem davant nostre una societat més justa i solidària.O sigui, ja podem començar a fer República tenint cura de ser més respectuosos amb el tractament que fem quan ens adrecem a l’altre i més si aquest altre és altra.
  ·
 • Publicat el 27 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana parlem Medi ambient: Prou plàstics d’un sol ús
  Les bosses d’ús freqüent d’un sol ús acostumen a ser de polietilè, derivat del petroli. Tarden molt temps, centenars d’anys, a degradar-se i a més, per la seva destinació, brutícia, etc. no acostumen a reciclar-se.
  També hi ha les bosses biodegradables, que són aquelles que en contacte amb la natura, i per l’acció de bacteris, fongs o algues, acaben convertint-se en nutrients o compostos senzills, com diòxid de carboni i aigua en un procés relativament llarg.
  A més, hi ha les bosses compostables, fabricades a partir de fècules vegetals, com de la patata. En relativament poc temps es transformen en matèria orgànica o “compost” amb un tractament adequat.
  Al mercat hi ha bosses d’escombraries d’aquestes darreres per a la fracció orgànica. Però ara com ara, són més cares que les altres. Potser se n’hauria de subvencionar l’ús, o eliminar directament les que no ho siguin. El que no té sentit és seguir omplint de residus el planeta.
  No cal dir que, per anar a comprar, evitem al màxim els aliments “plastificats”, amb safates de poliestirè, etc. Què us sembla anar-hi amb una carmanyola, comprar els embotits i carn al tall i estratègies semblants?
  ·
 • Publicat el 20 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana parlem CONSUM RESPONSABLE: Fruites i verdures de proximitat
  Té algun sentit consumir kiwis de Nova Zelanda o taronges de Sud-àfrica quan se’n produeixen també molt més a la vora de casa? Pensem en el procés de transport amb el consum d’energia que representa? I en el temps que deu passar des que es recol·lecten fins arribar a casa?
  No és més lògic consumir fruita i verdures de proximitat, fresques i de productors del País? Potser haurem de renunciar a menjar tot l’any de tot i limitar-nos a les varietats de temporada, que també té el seu encant.
  D’altra banda, no cal que siguin d’aplicació conceptes com boicot i similars. De fet, aquests criteris haurien d’aplicar-se a tot arreu, seguint el mateix criteri d’estalvi en el transport i el corresponent consum d’energia, normalment d’origen mineral, sigui en vaixell, avió o camió. I a més, es beneficia els pagesos i explotacions propers. I si es poden reduir al mínim els intermediaris, que de vegades s’emporten un bon marge, millor que millor. Pensem-hi i practiquem-ho.
  ·
 • Publicat el 13 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Seguretat informàtica: El teu correu electrònic és de fiar?
  Hi ha evidència de la manca de privacitat i seguretat dels servidors de correus més habituals, que saben de les nostres comunicacions, preferències i amistats, i que no tenen cap problema en usar-la en benefici propi i traspassar la informació als governs on resideixen els servidors (USA) i al del nostre estat. Si això, de cara a la nostra vida privada, és prou greu, imagineu si sou activistes de causes que els poden incomodar.
  Per això, cada vegada més usuaris es passen a servidors de correus que ofereixen més garanties. Una de les més recomanables és https://protonmail.com/ una iniciativa dels científics del CERN de Ginebra, amb els servidors situats en subterranis, a Suïssa, encriptats d’usuari a usuari. Podeu cercar-ne més informació: https://ca.wikibooks.org/wiki/Activisme_i_ús_de_les_TIC/El_correu_electrònic
  ·
 • Publicat el 6 de febrer de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat d’Estalvi d’energia: Calefacció i refrigeració a casa.
  Molts experts recomanen mantenir una temperatura al voltant dels 21°C a l’hivern, quan anem més abrigats per casa, i a l’estiu, a uns 26°C. Calculen també que cada grau de més o de menys en una època o l’altra representa un 7% d’increment en el consum d’energia. La nostra butxaca i el medi ambient se’n beneficiaran. A més a més, fem servir el sentit comú de tota la vida: ventilem la casa a l’hora del sol a l’hivern i a l’hora de la fresca a l’estiu. Les persianes avall són un bon aïllant. I, sobretot, evitem les fuites per les juntes de portes i finestres. Per acabar, una inversió rendible és el doble vidre. A més, hi ha èpoques en què la seva instal·lació ha estat subvencionada. Assessoreu-vos.
  .-.-.-.
 • Publicat el 30 de gener de 2020:
  Aquesta setmana s’ha parlat de Reforçament intern, objectiu estratègic del Full Ruta.
  L’Assemblea ha de reforçar-se en el sentit d’augmentar considerablement el nombre de persones associades i d’aconseguir que participin activament en les seves propostes. Per això caldrà fer una campanya de captació i d’implicació social.
  D’altra banda, en els darrers mesos, l’entitat i la majoria de les seves AT han dedicat molts esforços a campanyes reactives i de defensa dels presos, exiliats i represaliats. Aquestes actuacions, tot i ser imprescindibles, no han de limitar els esforços destinats a campanyes propositives, de construcció d’uns nous marcs mentals republicans i de lluita per una major influència en les organitzacions de la societat, que permetin preparar l’adveniment de la República des de diferents entitats i centres de poder.