Per què volem la Llista Cívica?

Les 10 raons que ho justifiquen:  (disponible en pdf aquí)

1 · ERC, JxCAT i CUP no faran la independència
    Hem pogut comprovar en els darrers 5 anys, però especialment des de febrer de 2021, que, malgrat tenir una majoria absoluta al Parlament del 52%, els partits independentistes s’han concentrat en gestionar les engrunes de l’autonomia espanyola. Només volen fer autonomisme i no tenen cap pla per arribar a la independència.
2
  Hem de construir una proposta il·lusionant
    Fent un repàs de la trajectòria del procés podem constatar que quan més hem avançat ha sigut per una barreja feta d’una reacció als atacs de l’Estat espanyol i d’una proposta il·lusionant: la retallada de l’Estatut, el 9N, la proposta de Junts pel Sí, el referèndum de l’1 d’Octubre, en són els exemples més paradigmàtics.
3
  No serà el quart espai, serà l’Espai que agruparà l’opció de la via unilateral
    La Llista Cívica no dividirà l’independentisme perquè el que farà serà ocupar un espai que ara mateix està buit, és l’espai dels que optem per la via unilateral. A més, no serà un partit polític, sinó que es crearà una agrupació d’electors, només amb l’objectiu de fer la independència i estar preparats per sostenir-la.
4
  No hem de malbaratar –altre cop- la mobilització de la gent
    Fins el 2017 va ser la mobilització de la gent la que va empènyer els partits i les institucions a fer el darrer pas, que finalment no van fer. No podem tornar a cometre el mateix error, el capital que representa l’esforç i la mobilització de la gent s’ha d’aprofitar per materialitzar la independència i no podem tornar a confiar en els mateixos partits.
5
  No cal un programa de govern, cal guanyar i continuar amb la DUI
    La Llista Cívica ha de ser guanyadora per culminar la independència, no aspirem a gestionar el mentrestant.
6   Hi ha molta gent independentista òrfena de partit a qui votar
    És veritat que no hi ha independentistes que hagin deixat de ser-ho, però sí que n’hi ha molts que no saben a qui votar, o si votar en blanc, votar nul o simplement ja no anar a votar. Per a tots aquests cal construir una opció il·lusionant.
7
  Cal una opció guanyadora per fer la independència
    Però no ens conformem a omplir un espai buit sinó que farem tots els esforços per construir una opció molt potent, tant en els objectius bàsicament, culminar el camí cap a la independència), en les formes (una nova manera de fer política) com en les persones (honestes i valentes). Generarem nous lideratges.
8
  Posarem en pràctica una nova manera de fer política
    Només cal analitzar el malestar d’àmplies capes de l’independentisme actiu respecte a l’actual classe política i positivitzar les queixes expressades per diverses vies, d’entre les quals en destaquem algunes: que si només pretenen mantenir el càrrec i el sou; que només aspiren a tenir influència i a guanyar-la als altres criticant els rivals polítics en comptes de col·laborar-hi; que actuen amb por a la repressió i només obeeixen els dictats dels càrrecs, canviant rotativament com si fossin experts en tot; que incompleixen les promeses electorals; que estan cada vegada més distanciats dels electors i de la societat en general; que són massa proclius a la corrupció i a la manca de transparència… La Llista Cívica implica un canvi de paradigma: un canvi de sistema i la introducció d’una democràcia plena.
9
  Hem de tornar a guanyar credibilitat en l’àmbit internacional
    L’octubre de 2017 Catalunya estava en el punt de mira internacional, però primer per la renúncia a acabar la independència, després per la política de submissió als desitjos de l’Estat espanyol (política de pactes amb partits del 155, obediència als tribunals espanyols per part de les nostres institucions, etc.) i finalment per la inoperant taula de diàleg, els actors internacionals han optat per considerar que el conflicte català ja està en vies de solució.
Hem de reactivar el conflicte si volem tornar a estar en el punt de mira.
10
  Tenim pressa
    Només amb la independència acabarem amb la repressió.
Només amb la independència podrem tractar la llengua catalana com pertoca si volem que no acabi desapareixent.
Només amb la independència podrem disposar de suficients recursos per tenir una societat més justa per a tothom.
Per tant, no podem esperar més.