Les entradetes de l’
indepensants

Vols saber que és l’Indepensants?
Entradetes dels anys: 2021202020192018

30 de juny de 2022 – ESPANYA, ENEMIGA DELS DRETS HUMANS
Ahir, dimecres 29 de juny, va fer trenta anys que, seguint ordres del jutge Baltasar Garzón, la guàrdia civil va detenir set catalans acusats de formar part de Terra Lliure. Fou l’inici de l’anomenada Operació Garzón. Durant els dies següents es van produir més detencions. Disset de les víctimes foren torturades per ordre del jutge Garzón, que comptava amb el suport del Regne d’Espanya (dotze anys més tard el Tribunal dels Drets Humans d’Estrasburg condemnà l’estat espanyol per violar els drets humans). En aquest article de Vilaweb podeu llegir els testimonis d’algunes de les víctimes.

23 de juny de 2022 – SOM PAÏSOS CATALANS
Demà és Sant Joan, l’única festa de l’any que es celebra conjuntament a tots els territoris dels Països Catalans. Desgraciadament, gairebé arreu del territori la llengua catalana està en retrocés i no parem de rebre atacs dels nostres enemics, els estats francès i espanyol. Històricament, les comarques catalanes sota jurisdicció francesa han estat les més maltractades pel que fa a la llengua. Malgrat tot, aquesta setmana podem celebrar una bona notícia: el govern francès, la regió d’Occitània i el Departament dels Pirineus Orientals han signat un acord per generalitzar l’ensenyament del català a tots els centre educatius de la regió. Podeu consultar la notícia completa en aquest enllaç.

16 de juny de 2022 – EL NOSTRE ONZÈ ANIVERSARI
Demà farà onze anys que es va constituir formalment Sants-Montjuïc per la Independència, cosa que no podem dir que sigui una bona notícia. Cada aniversari de Sants-Montjuïc per la Independència és un any més que el nostre país continua sotmès a Espanya. D’altra banda, podem dir que cada aniversari significa que, un any més, hem continuat treballant per la llibertat del nostre país. Però cap d’aquests aniversaris hauria estat possible sense la implicació dels socis i els simpatitzants.
Aquest any, com succeeix periòdicament, ens toca fer eleccions per renovar l’equip de coordinació. Ja us informarem més endavant dels detalls, però ja podem dir que està previst iniciar el procés a partir del dia 15 de setembre. Lògicament, encoratgem a tots els socis a participar-hi i esperem que hi hagi com més candidatures millor. No sabem quants aniversaris hauran de passar fins assolir l’objectiu. Però sí que sabem que mentre la nostra terra continuï ocupada caldrà que Sants-Montjuïc per la Independència segueixi activa.

9 de juny de 2022 – LA LLEI CONTRA EL CATALÀ
Els tribunals espanyols van dir que les escoles de Catalunya estaven obligades a fer classes en espanyol i ahir el parlament il·legítim (ho és des que va destituir, acatant l’ordre d’un tribunal foraster, el diputat Pau Juvillà) va aprovar una llei per permetre aquesta espanyolització de l’escola catalana. Una llei que, tal com ha explicat la diputada del PSC Esther Niubó, “incrementarà la presència del castellà a l’escola”.
Aquesta llei ha estat aprovada amb el suport de dos partits (ERC i Junts per Catalunya) que es fan dir catalanistes i defensors de la independència de Catalunya. Són els mateixos partits que donen suport al govern que incompleix sistemàticament les lleis que l’obliguen a crear un estat català lliure i sobirà.
Ens podem queixar, però no servirà de gaire si no tenim en compte aquestes coses a les properes eleccions.

2 de juny de 2022 – LA VOTACIÓ SOBRE LA INDEPENDÈNCIA JA S’HA FET
La setmana passada, en una entrevista al diari ARA, la nova presidenta de l’Assemblea afirmava que “si hi hagués un referèndum (sobre la independència) seria magnífic”. D’aquesta manera la presidenta s’afegia al grup de gent que ja fa un temps que parla sobre la necessitat de fer un nou referèndum d’independència (fet que, per tant, suposa invalidar la votació del 2017).
Doncs no. No s’ha de fer cap nou referèndum d’independència. Ja en vam fer un i el vam guanyar. Què hem de fer, anar repetint referèndums fins a perdre? En aquest aspecte, el nostre Full de Ruta diu que cal “implementar el mandat del referèndum del Primer d’Octubre tan aviat com sigui possible”.
La implementació del resultat del referèndum de l’octubre de 2017 (i no pas la seva substitució per una nova votació) és el nostre deure, i no només perquè ho digui el Full de Ruta. També ens hi obliguen les lleis que la majoria de diputats del Parlament de Catalunya van aprovar entre els dies 6 i 7 de setembre del 2017 (llei de transitorietat jurídica i llei del referèndum).

26 de maig de 2022 – NO HI ESTEM D’ACORD
Organitzacions a favor de la nova sobre l’ús del català i el castellà a l’escola:

 • Junts per Catalunya (JxC)
 • Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)
 • Partit Socialista de Catalunya (PSC)
 • Catalunya En Comú (BEC)
 • Òmnium Cultural (OC)

Organitzacions contràries a la nova sobre l’ús del català i el castellà a l’escola:

 • Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL)
 • Plataforma per la Llengua (PxL)
 • Coordinadora Obrera Sindical (COS)
 • Confederació General del Treball (CGT)
 • Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)
 • Intersindical
 • Unió Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament (USTEC)
 • Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
 • Sants Montjuïc per la Independència, Assemblea de Base de l’ANC

No fa falta dir res més.

19 de maig de 2022 – DEIXEU D’ENDREDAR
Portem ja massa setmanes havent d’aguantar notícies sobre si el Parlament modificarà o no la Llei de Política Lingüística. Tots els partits involucrats en la negociació ens diuen que modificar la llei serà la manera d’evitar que Espanya imposi un 25% de castellà a les escoles però això és mentida perquè Espanya ja ha dit que la sentència s’ha d’aplicar encara que es canviï la llei. Per tant, que deixin d’enredar i de perdre el temps.

12 de maig de 2022 – ENS VEIEM A PUIGCERDÀ
Els polítics que manen a la Generalitat, o més ben dit, els polítics que es pensen que manen a la Generalitat (tots sabem que qui mana de veritat parla castellà i viu a Madrid) ens volen fer pagar uns jocs olímpics d’hivern al Pirineu. L’argument que més fan servir és que serà positiu per al territori i el país. Però la realitat, tal com explica Germà Bel (vegeu l’enllaç), és que la majoria de jocs olímpics que s’han fet són deficitaris i no tenen massa coses positives més enllà d’un augment temporal del turisme.
Però més enllà dels perjudicis econòmics que probablement causaran al país aquests jocs, ens sembla important destacar el que explica aquest article sobre les exigències humiliants del COI per fer els jocs a Noruega l’any 2022. Evidentment, els noruecs s’hi van negar i els jocs no es van celebrar al país. No tenim cap dubte que la casta que parasita les nostres institucions les acceptaria totes. Ho permetrem? Aquest diumenge ens veiem a Puigcerdà per deixar ben clar que no volem jocs olímpics d’hivern a Catalunya. I menys si són amb la bandera espanyola.

5 de maig de 2022 – AGRAÏMENT
El proper diumenge serà 8 de maig, el 77è aniversari del final de la Segona Guerra Mundial a Europa. Des de Sants-Montjuïc volem donar les gràcies a tots aquells homes i dones que van sacrificar tot el que tenien per tal de posar fi a aquell conflicte i alliberar Europa d’una de les pitjors tiranies de la seva història. Recordem i donem les gràcies especialment a aquells catalans i catalanes que, després de la conquesta franquista del nostre país, des de l’exili, van continuar la lluita per les llibertats i la democràcia. I recordem també tots aquells que van perdre la vida, molts d’ells cruelment assassinats, en uns fets que no s’haurien de repetir mai més.

28 d’abril de 2022 – NO ALS JOCS ESPANYOLS
Quin interès tenen determinats polítics catalans, alguns suposadament independentistes, en fer uns jocs olímpics al Pirineu català en col·laboració amb el govern d’Espanya? És evident que mai es concedirien uns jocs olímpics a una regió en procés d’independitzar-se del de l’estat al que pertany. Per tant, podem dir clarament que els polítics que defensen els jocs espanyols no faran res per aconseguir la independència del nostre país.
No cal imaginar-se gaire com serien aquests jocs olímpics espanyols. L’any 2018, a Tarragona, es van celebrar els Joc del Mediterrani. Encara recordem aquelles imatges de l’estadi ple de banderes espanyoles. És això el que vol el govern català? Espanyolitzar el Pirineu català?
L’Assemblea s’ha posicionat clarament en contra dels jocs espanyols a Catalunya i el dia 15 de maig participarem a la manifestació en contra dels jocs que es farà a Puigcerdà. Més avall t’informem de tots els detalls necessaris per assistir-hi.

21 d’abril de 2022 – PEGASUS
Ara tots ells (els principals polítics independentistes) s’indignen perquè Espanya els ha espiat fent servir el programa informàtic “Pegasus”. Però és indignació o tot plegat és un teatre per guanyar quatre vots? La pregunta és fàcil de respondre.
Actualment, aquests són els pactes que mantenen amb el PSOE, un dels partits responsables de l’espionatge a independentistes:
ERC:
·     – Àrea Metropolitana Barcelona
·     – 9 consells comarcals
·     – Pactes municipals
Junts per Catalunya:
·     – Diputació i Àrea Metropolitana Barcelona
·     – 12 consells comarcals
·     – Pactes municipals
CUP:
·     – Pactes municipals
Si no trenquen tots els pactes voldrà dir que tot plegat és un teatre per guanyar quatre vots.

14 d’abril de 2022 – 14 D’ABRIL (1931 – 2022)
Avui fa 91 anys que Francesc Macià, “interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi”, proclamà “la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica” (llegeix el text complet de la proclamació). Al cap de tres dies el president acceptà la proposta espanyola de canviar el nom de República Catalana pel de Govern de la Generalitat i abandonar el seu projecte de Federació Ibèrica per un estatut d’autonomia.
Tres anys més tard Catalunya, aleshores sota la presidència de Lluís Companys, descobrí que les promeses d’autogovern que Espanya havia fet l’any 1931 eren falses. Des d’aquell moment els catalans sabem (o hauríem de saber) que l’únic lloc que pot tenir Catalunya dins d’Espanya, republicana o monàrquica, és la submissió.

7 d’abril de 2022 – LES NOSTRES ELECCIONS
Com probablement ja sabeu, el 24 de març va iniciar-se el procés per renovar els membres actuals del Secretariat Nacional. Ahir es va acabar el període per presentar candidatures i el calendari fins els dies de les votacions és el següent:

 • Dilluns 11 d’abril (18.30): assemblea de Sants-Montjuïc per la Independència per donar l’aval als candidats que ens ho demanin. Us enviarem un correu avisant de la convocatòria si algun candidat ens demana l’aval.
 • Dimarts 26 d’abril: publicació de la llista provisional de candidatures.
 • Des de dimecres 10 fins al dissabte 14 de maig: eleccions al Secretariat Nacional.

Podeu consultar tota la informació sobre el procés electoral a través d’aquest enllaç.
Les eleccions al Secretariat Nacional són tan o més importants que la votació sobre el Full de Ruta. Animem a tothom a participar-hi.
Recordem que després de les votacions s’iniciarà el procés per renovar l’equip de coordinació de la nostra assemblea territorial.

31 de març de 2022 – NO HO ACCEPTAREM
Aquesta setmana hem vist com la propaganda dels partits responsables de l’acord per modificar la llei de Política Lingüística (enllaç) ens intentava convèncer que es tractava d’un bon acord per a l’escola en català. La realitat és la següent:

 • La reforma proposada introduirà, de forma explícita, el castellà com a llengua vehicular. El text actual diu que: “El català s’ha d’utilitzar normalment com a llengua vehicular i d’aprenentatge al sistema educatiu”.
  Amb la reforma proposada, la llei dirà el següent: “El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a vehicular i d’aprenentatge al sistema educatiu. També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d’acord amb els criteris que s’estableixen a l’apartat 3.”
 • La reforma elimina l’article 21 que diu: “L’alumnat que s’incorpori tardanament al sistema educatiu de Catalunya ha de rebre un suport especial i addicional d’ensenyament del català”.

Aquest acord no fa res més que acabar, definitivament, amb la immersió lingüística en català a les escoles de Catalunya. Tot plegat per fer contents quatre jutges espanyols i complir la sentència del 25% (enllaç).
L’acord és un traïció al poble català. No el podem acceptar.

24 de març de 2022 – EL NOSTRE FULL DE RUTA
Al llarg dels dies hem tingut l’oportunitat de decidir el Full de Ruta 2022-2023 (FdR) que ha d’orientar les nostres accions encaminades a assolir el nostre objectiu: la independència de Catalunya.
Sens dubte no és una empresa gens fàcil però sí que és possible. I perquè sigui realitat, en els propers butlletins anirem publicant aspectes rellevants del FdR que acabem de votar i decidir.
Amb relació al títol de l’entradeta “El nostre Full de Ruta” fa referència al nostre “Pla d’Acció“.
Aquest document (enllaç) recull la planificació de les principals actuacions que portarem a terme al llarg del primer semestre d’enguany i que van estar aprovades en assemblea el passat 9 de març.
Convençuts com estem que el nostre objectiu és viable, i que cal continuar treballant per assolir-lo, necessitem el vostre suport i tota la dedicació (per petita que sigui) que pugueu oferir.
El nostre Pla d’Acció planteja diverses possibilitats de col·laboració i sols cal que de la seva lectura cadascú decideixi on creu que pot fer una bona aportació o, senzillament, en quina activitat es sentirà més còmode.
Llegiu-lo i apropeu-vos! Entre tots sempre serà més fàcil!

17 de març de 2022 – AGO 2022
Avui comença la desena Assemblea General Ordinària (AGO). A partir de demà tindrem ocasió de votar les esmenes vives a la proposta de Full de Ruta. És important que hi participem ja que és la principal oportunitat que tenim els socis per decidir el rumb de l’Assemblea Nacional Catalana. Us demanem que presteu especial atenció a les esmenes de Sants-Montjuïc.

10 de març de 2022 – PER UNA REPÚBLICA FEMINISTA CATALANA
Amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, us convidem a llegir l’article publicat per la sectorial de Dones per la Independència el passat dijous 3 de març. El trobareu en aquest enllaç.

3 de març de 2022 – EL LLADRE MÉS ESPAVILAT
La fiscalia espanyola ha decidit que no presentarà cap denuncia contra el senyor Juan Carlos Borbón. Diu que els delictes que podria haver comès l’usurpador o han prescrit o no són delicte perquè el senyor Borbón és inviolable. No és cap sorpresa però no per això ens ho hem de prendre com una cosa normal.
El senyor Borbón ens roba i no se’l pot jutjar. Cal reconèixer que té un sistema ben muntat. Deu ser un dels únics lladres del món a qui els tribunals no poden jutjar. Un negoci molt ben muntat. Els clients som nosaltres. I estem obligats a pagar. Fins quan?

24 de febrer de 2022 – PÚBLICA I EN CATALÀ
L’odi a Catalunya i a les nacions sotmeses a Espanya ha estat sempre un dels pilars fonamentals del l’estat espanyol. Aquests darrers mesos hem vist com aquest odi es traduïa en la imposició del castellà a les escoles catalanes. Nosaltres rebutgem aquesta imposició. També rebutgem la passivitat del govern català davant d’aquest nou atac contra Catalunya.
Per tot això, des de Sants-Montjuïc per la Independència us animem a unir-vos al manifest Pública i en Català (enllaç). Signa per una escola pública, de qualitat i en català en totes les etapes educatives.

17 de febrer de 2022 – Decidim el Full de Ruta
Cada any els membres de ple dret tenim l’opció de decidir el camí que ha de seguir la nostra entitat a través del debat sobre el Full de Ruta. Us recordem que teniu fins el dia 18 de febrer a les 12 de la nit per enviar, fent servir el formulari corresponent, les vostres esmenes a sants-montjuic@assemblea.cat.
El proper dimecres 23 de febrer, a les 19 hores, a la sala d’actes de les Cotxeres de Sants, farem una assemblea extraordinària per debatre les esmenes que s’hagin rebut. Animem a tots els simpatitzants a fer-se socis (consulteu aquest enllaç) per poder participar-hi els propers anys.

10 de febrer de 2022 – FINS QUAN?
Juny del 2020. A través del Twitter, Laura Borràs digué: “Acceptar prendre l’acta al MHP Quim Torra i Pla és acceptar el cop d’Estat!”.
Març del 2021. En una entrevista a TV3 Laura Borràs, que acabava de ser nomenada presidenta del Parlament, digué: “Jo no hagués obeït l’ordre de retirar l’acta de diputat al president Torra perquè hagués estat escrupolosament estricta al mandat de les eleccions”.
Febrer del 2022. La presidenta Laura Borràs ha permès que la Junta Electoral Espanyola retiri l’acta al diputat Pau Juvillà. Ha acceptat el cop d’estat i no ha estat escrupolosament estricta al mandat de les eleccions. Ha convertit el Parlament en un òrgan il·legítim tal com va fer el president Roger Torrent la passada legislatura.
Fins quan? Fins quan permetrem que els nostres representants polítics siguin titelles del Regne d’Espanya? Fins quan permetrem que els jutges espanyols decideixin que el que votem els catalans no val?
El dia 12 de febrer, a les 12 del migdia, l’Assemblea ens convoca a defensar la sobirania del Parlament i a exigir als nostres representants obediència a la majoria independentista d’aquest país. Ens trobarem a les 11 del matí a la placeta Ramon Torres Casanova (font nova) per anar plegats a la concentració (davant del Parlament).

3 de febrer de 2022 – DEIXEU DE FER CAS ALS INDESITJABLES
Els dies 6 i 7 de setembre del 2017 el Parlament va aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica. El Parlament segueix permetent que el Govern de la Generalitat les incompleixi.
El 30 de gener del 2018 el Parlament va fer cas a l’indesitjable senyor jutge Pablo Llarena i va negar-se a votar la possible investidura de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat.
El 27 de gener del 2020 el Parlament va fer cas als indesitjables de la Junta Electoral Espanyola (que és un òrgan administratiu) i va retirar l’acta de diputat al president Quim Torra.
Ara, els indesitjables de la Junta Electoral Espanyola diuen que cal retirar l’acta de diputat al senyor Pau Juvillà. Els diputats independentistes faran cas als indesitjables i, per tant, es convertiran en uns indesitjables? O mantindran la dignitat de la institució?

28 de gener de 2022 – ENS ODIEN
El juliol del 2018 un policia espanyol, mentre cridava “Viva España” i “Viva Franco”, va agredir el periodista Jordi Borràs. Aproximadament tres anys i mig més tard, el policia ha estat condemnat a un any de presó i a pagar una indemnització. Només un any de presó. Quan els agredits són policies espanyols, els jutges no són pas tan moderats.
El policia condemnat odia en Jordi Borràs. I ens odia a tots nosaltres. Les lleis del Regne d’Espanya permeten que els actes derivats d’aquest odi quedin, generalment, impunes. De tant en tant, els jutges els condemnen. Però les penes sempre són més lleus que si la víctima fos algú com l’esmentat policia.
Tot el sistema legal espanyol es basa en l’odi contra el nostre país i contra la resta de pobles sotmesos per l’imperialisme espanyol. I per derrotar aquesta gent, hem de tenir ben clar que ens odien i que estan disposats a fer qualsevol cosa per guanyar-nos. I de moment ens guanyen per golejada. Però nosaltres tenim un gran avantatge: en tenim prou guanyant-los una sola vegada.

20 de gener de 2022 – Privilegis bons i privilegis dolents
Fins fa ben poc, els funcionaris del Parlament de Catalunya o amb més de quinze anys d’antiguitat tenien dret, a partir dels 60 anys, a deixar de treballar i seguir cobrant el 100% del seu sou fins que es jubilessin (enllaç). La norma es va aprovar l’any 2008. Ara que la premsa ho ha publicat, els partits polítics s’han afanyat a criticar-ho i a eliminar-ho. Diuen que desconeixen l’existència d’aquesta norma.
L’any 2017 la mesa del Parlament va ratificar el dret dels funcionaris del Parlament a cobrar sense treballar (enllaç). Poc després aquesta ratificació es va debatre en una comissió parlamentària. Per tant, sabien que existia. Són uns mentiders.
És evident que el privilegi del que gaudien els treballadors del Parlament no tenia cap mena de justificació. Als diputats els ha estat molt fàcil demanar que s’eliminés. El que no està sent tan fàcil és l’eliminació d’un altre privilegi: cobrar les dietes d’assistència als plens encara que no s’hi assisteixi. Fa tres mesos van aprovar deixar de cobrar-les. Encara no ho han fet (enllaç).
És clar, sempre és més fàcil eliminar els privilegis dels altres que els d’un mateix.

13 de gener de 2022 – VAN SER ELLS
Abans d’ahir un policia espanyol va confessar el que ja feia temps que, tot i no tenir-ne cap prova clara, podíem sospitar: que Espanya podria haver evitat l’atemptat del 2017. Aquesta confessió ens demostra el que ja fa dècades (i segles) que sabem: els governants espanyols estan disposats a matar per mantenir la integritat territorial del seu estat.
No podem permetre que els responsables de les matances de Barcelona i Cambrils guanyin. Fa dos anys i mig els governants espanyols i els partits polítics que els donen suport van aconseguir tapar el que havia passat (enllaç). Els representants polítics del poble català permetran que, una altra vegada, els governants espanyols amaguin la informació? La resposta a aquesta pregunta no depèn de nosaltres.
El que sí que depèn exclusivament de nosaltres és la resposta a la següent pregunta: si els nostres líders polítics tornen a permetre que Espanya oculti impunement informació sobre els atemptats del 2017, com actuarem?


Entradetes dels 2021202020192018