2014: L’any que viurem intensament!

2013-07-06_Badalona5

Parada de Sants-Montjuïc per la Independència a Badalona, a l’intensiu de parades de l’ANC del 6 de juliol de 2013.

(Article publicat per l’equip de coordinació de Sants-Montjuïc per la Independència al diari La Marina del mes de gener 2014.)

La ciutadania de Catalunya viurà un any que representarà una cita amb la història. A partir d’ara veurem fluir un gran corrent d’arguments i contra arguments que ens podrien angoixar, perquè el que ens hi juguem és molt important. Asserenem-nos, procurem escoltar-nos els uns als altres, analitzem les opinions i els comentaris amb el cap i no amb el cor i confiem que la majoria l’encerti. Provem-ho:

Uns diran que la consulta dividirà la població i produirà crispació entre els partidaris de la secessió i els de la unió; d’altres que l’autèntica divisió ja existeix entre banquers i desnonats, corruptes i enredats, avortistes i antiavortistes.

Uns afirmaran que la consulta és anticonstitucional, que cal respectar la legalitat vigent; d’altres, que la desobediència civil ha permès el progrés de la societat al llarg de la història.

Uns argumentaran que l’únic poble subjecte de drets polítics és l’espanyol, i que tot el que l’afecta ho han de decidir entre tots; d’altres, que existeix el poble català, amb una llengua, una cultura i un tarannà propis i una voluntat de decidir el seu futur.

Uns sostindran que el dèficit fiscal català és raonable, propi de la solidaritat entre territoris amb diferents nivells de recursos; d’altres, que la magnitud d’aquest dèficit el converteix en un espoli continuat que capgira els nivells de benestar.

Uns vaticinaran una Catalunya independent aïllada i empobrida fora de la UE; d’altres, que la gestió dels recursos propis i la capacitat d’emprenedoria, innovació i exportació faran possible una Catalunya pròspera i ben connectada.

Uns advocaran que es tendeix a la unió de països i nacions per formar entitats més potents, amb més capacitat de decisió en un món globalitzat; d’altres, que cada vegada hi ha més estats al món, i que els que gaudeixen de més qualitat de vida són els més petits, amb menys corrupció i governs més controlables pels ciutadans.

Des de la nostra posició d’ independentistes i demòcrates, estem disposats a debatre aquestes i altres opinions sobre la base del respecte mutu, sense crispació ni desqualificacions, sense insults, pacíficament. Seguint un joc dialèctic que  respecti normes bàsiques, on tothom presenti opinions i faci suposicions fonamentades en arguments sòlids. Perquè en tot debat democràtic no hi tenen cabuda les afirmacions gratuïtes i, sobretot, les mentides.

El triomf democràtic serà que ho decidirà l’opinió de la majoria, expressada lliurement a les urnes. Perquè les solucions repressives ja no tenen lloc a l’Europa del segle XXI: en una societat democràtica, a diferència d’una dictadura, la llei no determina la voluntat de la ciutadania, sinó que és aquesta la que crea i modifica la legitimitat quan cal. Ho sabem la majoria de gent que vivim a Catalunya, pensem com pensem i vinguem d’on vinguem. Perquè SOM UN SOL POBLE, contràriament a allò que alguns afirmen, la societat catalana estima la convivència i el respecte mutu. Expressem els arguments, i parlem-ne, amb familiars, amics i coneguts. Amb els que pensen semblant I amb els que pensen diferent.

I disposem-nos a viure-ho intensament!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *