Ressenya: A un pam de la independència, de Vicent Partal

Coberta del llibre, amb la foto descrita com a curiositatVicent Partal. A un pam de la independència: Com hi arribarem i com la viurem. Barcelona: Editorial RBA La Magrana, 2013. Col·lecció “Orígens”, 198. 318 pàgines.

A un pam de la independència, nou llibre de Vicent Partal, el podríem qualificar d‘imprescindible si volem entendre què ha passat al nostre país els darrers anys, què ha canviat en la política catalana i què ens està portant cap a la independència. El mateix subtítol del llibre, Com hi arribarem i com la viurem, ja ens dóna una pista del seu plantejament.

El llibre està dividit en 3 parts, les dues primeres basades en els editorials que escriu l’autor a Vilaweb. En la primera part, “Com hem arribat fins aquí”, fa un repàs dels esdeveniments des del final de la transició, passant per les peripècies del nou Estatut i fins a l’auge actual de l’independentisme. En la segona part, tracta més en detall aspectes de l’actual procés que poden ja anar donant forma a la independència, és a dir, esbossa o dibuixa temes que formen part (o formaran part) de la nostra societat tant en el camí cap a la independència, com quan ja hi haguem arribat. Per exemple, ens parla dels Països Catalans, de la pretesa disjuntiva entre les qüestions socials i les nacionals, de la democràcia, de les relacions amb Espanya, etc. També té una especial dedicació a la política internacional en relació amb l’actual procés cap a la independència.

Finalment, en la tercera part, en l’epíleg i amb el títol “El país que vull”, desgrana tots aquells aspectes que haurem de tenir en compte en la nova societat que podrem crear quan siguem independents, per poder fer una societat millor que l’actual. Hi tracta tots aquells temes que a la majoria de gent ens causen inquietud; per exemple, una democràcia més transparent i participativa, un país sense corrupció, Europa sí o no, Barcelona capital del país, la Vall d’Aran, el català llengua nacional, Països Catalans, l’economia, l’educació… En aquesta part l’autor posa de manifest la gran importància de tenir un estat propi, independent, un estat que ens permetrà fer el país que voldrem.

La gran experiència en política internacional de Partal –ha viscut molt de prop els darrers processos d’independència que hi ha hagut a Europa– i la tremenda capacitat d’anàlisi política que té, fan que aquest llibre, com dèiem a l’inici, sigui imprescindible per entendre com hem arribat fins aquí i com podrem viure la independència.

Com a curiositat, cal assenyalar que, a la fotografia de la portada, hi surt gent de Sants-Montjuïc per la Independència, portant les lletres gegants, a la manifestació de l’Onze de Setembre de 2012.

Per acabar, un parell de citacions (pàgines 104 i 306) que resumeixen l’esperit positiu i il·lusionant que transmet el llibre:

  • La primera, parlant del procés: “Ho he escrit de temps ençà i ho repetesc amb molt de goig aquesta nit: només podem perdre nosaltres, si ho fem malament, perquè ells ja no ens poden derrotar. Aquesta és, doncs, l’hora que fa segles que esperàvem.”.
  • La segona, parlant de la construcció de la nova societat una vegada ja siguem independents: “Caldrà, necessàriament, molta generositat per a acceptar l’altre. Però no ens equivoquem: ara tenim una ocasió única de tornar a modelar la societat. La vam perdre al final del franquisme, però no és forçós que la tornem a perdre ara. ‘Tot està per fer i tot és possible’, efectivament. Però les primeres decisions pesaran, i molt, en el futur.”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *