Respostes

Hi ha persones que, legítimament, naturalment, tenen dubtes sobre la independència. Des de l’Assemblea Nacional Catalana, una organització que no rep cap subvenció pública i es finança amb les quotes dels seus membres, estem fent un gran esforç per informar a tothom, organitzant parades informatives cada cap de setmana, conferències, taules rodones, anant a visitar entitats.

Creiem en la democràcia. Creiem que és essencial que tothom tingui la màxima informació, per poder votar sí o no d’una manera lliure i ben meditada –quan arribarà el moment de poder decidir el futur del país. Aquest article, per exemple, respon 9 preguntes sobre l’estat català que es van plantejar a l’edició digital de LíniaSants el dilluns 5 de juny i que hem vist avui.

[1] Què passarà amb les empreses, i sobretot amb les pimes amb diversos centres productius a Catalunya i Espanya?
No els passarà res, de la mateixa manera que no li passa res ara mateix a una empresa francesa amb una subseu a Espanya, fins i tot si Catalunya, en un primer moment,  no és membre de ple dret de la Unió Europea. A molta gent li deu venir al cap aquella amenaça –que va difondre el PP per fer-nos por– que Catalunya serà expulsada de la Unió Europea i proscrita de l’escena internacional… Pel que es va veient, l’amenaça no sembla consistent:

[2] Els treballadors assalariats amb residència fiscal a Catalunya que treballarem a Espanya i percebrem el salari d’un pagador resident fora de Catalunya, com tributarem a Catalunya?
Les relacions comercials i financeres entre estats independents es regeixen per una normativa internacional del tot consolidada. La clau és el domicili fiscal del treballador, tal com precisa la mateixa pregunta.

[3] Caldrà rebaixar les pensions?
No pas. Al contrari, haurien de tendir a pujar, un 10%. Jubilats per la Independència no para de fer xerrades per tot el país per tranquil·litzar els pensionistes:

[4] Haurem de tributar encara més?
Justament al contrari. Els economistes han treballat a fons aquest punt crucial. Hi ha consens que Catalunya paga massa diners a Espanya en comparació amb els serveis públics i les infraestructures que rep –el dèficit fiscal de Catalunya és el més elevat del món, molt més enllà de qualsevol solidaritat raonable entre territoris.

[5] Hi haurà mesures per frenar la corrupció?
L’estructura econòmica catalana, que no es fonamenta en les grans corporacions ni l’especulació financera com és el cas d’Espanya, facilitarà més mecanismes de control contra la corrupció institucionalitzada que patim tots plegats. Estem persuadits que una Catalunya independent és una gran oportunitat de regeneració pública.

[6] Quin serà el procediment electoral? Hi haurà llistes obertes?
Qui ho sap ara mateix? Caldrà legislar, un cop tinguem la independència. Hi ha persones que pensen que podem anar més enllà de la deficitària democràcia espanyola:

[7] Tindrem menys peatges?
És probable. Tindrem en tot cas més diners per a infraestructures i per rescatar els peatges.

[8] Què passarà amb la Unió Europea, els aranzels i les fronteres?

[9] Què passarà amb el Barça i les competicions esportives?
La lliga de futbol és una competició organitzada per una associació privada. El Barça i l’Espanyol poden continuar jugant a la lliga espanyola, jugar en una lliga diferent, proposar que es faci una lliga ibèrica amb els equips espanyols i portuguesos, impulsar una lliga europea, etc.

Els independentistes ens hem fet aquestes preguntes. Ens preocupen, naturalment. Per això hi ha molta gent a la universitat, a l’administració pública, a les organitzacions empresarials i als sindicats que fa anys que estudien quines conseqüències tindrà la independència de Catalunya.  I també tenim més preguntes. Un cop fora d’Espanya, quant d’atur hi haurà a Catalunya? Ara és gairebé del 25%. Amb la independència, els estudis indiquen que baixarà al 12% en 5 anys.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *