Recordem…

26 de gener de 1641

Quan algú pregunta pel carrer “26 de gener”, s’està referint al carrer de Sants que porta per nom aquesta data. Però, segurament passa per alt el per què d’aquest nom.

De totes les plaques identificatives del carrer només hi ha una (imatge) que especifica una mica la importància de la data pels fets que es van produir. La resta de plaques sols indica el nom i prou.

El que no diu i, en certa mesura el que fa és amagar-ho, és que aquell dia a Montjuïc les tropes borbòniques de Felip IV van perdre la batalla i van haver de retirar-se fins a Tarragona.

El segle XVII va estar força convulsiu i amb revoltes populars: la dels Segadors, la dels Angelets de la terra i la dels Barretines. Totes elles van tenir motius semblants, rebutjar els abusos que es cometien per part de les tropes espanyoles o les carlines o pel rebuig d’impostos abusius. Totes elles van tenir el mateix protagonista, la pagesia que va prendre consciència i necessitat de plantar cara als diferents abusos que es produïen.

Quina conclusió cal extreure?
Segurament cadascú en traurà la seva pròpia però, no ens equivocarem massa si afirmem que totes elles tenen el mateix denominador comú: per aconseguir quelcom no n’hi ha prou en demanar-ho, també cal lluitar.
Han passat molts anys i la lluita continua, encara que aquest cop és una lluita pacífica i democràtica. I Continuarem lluitant tant per assolir la independència i esdevenir la República Catalana, com també seguirem lluitant per aconseguir amb aquesta revolució aporti altres millores relacionades amb aspectes socials i qualitat de vida com també poder tallar de soca-rel tota mena de corrupció, que també en tenim.

____
Per saber-ne més:
Guerra dels Segadors (1640-1652)
Corpus de Sang (7 Jun. 1640)
Batalla de Montjuïc (26 Gen. 1641)
Tractat dels Pirineus (7 Nov. 1659)
Pau Claris
Joan Pere Fontanella
Francesc de Tamarit

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *