Reclamem un estatus digne pel català a la Franja

  • Aquest vespre, l’equip de coordinació de Sants-Montjuïc per la Independència ha aprovat per unanimitat l’adhesió al manifest del Moviment Franjolí per la Llengua, en coherència amb adhesions precedents de solidaritat amb els parlants de les Illes i el País Valencià.

El Moviment Franjolí per la Llengua, col·lectiu que defensa a la xarxa la llengua catalana, pròpia de la Franja, davant la lamentable situació que s’ha esdevingut els últims dies, amb l’anul·lació per llei de les Corts aragoneses de l’esment que es feia al català com a patrimoni cultural, i als fets ocorreguts en una escola de Mequinensa (Baix Cinca), on en els informes d’avaluació oficials de l’alumnat anomenaven a l’assignatura de llengua catalana com a “Llengua oriental”, vol fer les següents consideracions:

  • Reclamem per a la llengua catalana un estatus digne, una consideració apropiada per a la llengua pròpia de la Franja i l’implement de polítiques lingüístiques que duguin a la plena normalització del català a l’escola, les institucions i els espais públics.
  • Creiem que el fet ocorregut a Mequinensa no és casual, per molt que la Diputació General d’Aragó l’hagi atribuït a una “errada informàtica”, sinó que respon a una calculada operació de descrèdit i negació de la llengua pròpia de la Franja, el català, que té com a objectiu l’arraconament del català a les escoles i a la societat franjolina.
  • Aquesta situació contribueix a implementar la confusió vers les aptituds adquirides en llengua pels alumnes de la Franja, ja que aquesta denominació erràtica del català deixa dubtes a les famílies quant a la convalidació, o no, dels coneixements amb la denominació oficial de la llengua catalana.
  • Donem tot el suport a l’associació de pares i mares del Col·legi Maria Quintana de Mequinensa, que ja ha expressat públicament el seu rebuig a aquesta denominació, que titllen com a “aberrant”, fet que compartim totalment.
  • Palesem que a la Franja l’eterna situació de no-normalització de la llengua pròpia ha esdevingut els darrers temps en un atac sistemàtic, on es nega la filiació catalana de la llengua des de les pròpies institucions, amb la denominació de “Lapao”.
  • Convidem totes les entitats, col·lectius i persones que defensin la llengua catalana, de la Franja i de la resta del domini lingüístic, a denunciar aquests fets i sumar esforços per revertir la situació.

Moviment Franjolí per la Llengua, gener 2015

Mequinensa, al costat del riu, que és vida

Mequinensa, al costat del riu, que és vida

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *