A la consulta, quina pregunta preferiràs que et facin?

El 4 de novembre, l’eurodiputat Ramon Tremosa va fer un tuit en què reproduïa les preguntes que s’han fet als darrers referèndums d’autodeterminació. Nosaltres et demanem quina d’aquestes preguntes és la que t’agradaria més respondre amb un . Perquè t’ho imaginis millor, substituïm el nom del país en què es va fer el referèndum per Catalunya, en idèntica posició dins la pregunta (consignem abans de cada pregunta el país de què es tracta).

Pensa-hi. Mantindrem l’enquesta oberta fins al dia abans que es faci pública la pregunta al desembre.

L'enquesta ja està tancada. Aquests han estat els resultats finals:
Quin tipus de pregunta prefereixes per al referèndum?

Afegit del 16 de novembre:  Empar Moliner ens diu en un tuit que “Una pregunta bona, per mi, seria: Vols que Catalunya continuï formant part del regne d’Espanya?“. Francesc Banchs proposava, partint de la mateixa pregunta, l’alternativa Vols que Catalunya deixi de formar part del regne d’Espanya?

Afegit del 16 de novembre: Si vols inserir aquesta enquesta al teu web, la forma de fer-ho és relativament senzilla, com expliquem a “Webmàster, la nostra enquesta, al vostre web”.

Afegit del 14 de novembre: Atenem un primer comentari de Josep Lluís Salazar, del tot rellevant, que planteja dues qüestions: la inclusió de les preguntes del Quebec i l’afegit d’una opció sobre l’alternativa federal.

Ens havíem plantejat d’entrada la inclusió de les dues preguntes del Quebec; les vam descartar per tres raons:

 1. Eren tan llargues (sobretot la primera) i alambinades que desvirtuaven el conjunt d’opcions del formulari.
 2. No formaven part del tuit de Ramon Tremosa que ens havia impel·lit a muntar l’enquesta.
 3. No s’adequaven a la recomanació del Consell Assessor per la Transició Nacional de formular una pregunta clara.

Val la pena proporcionar als lectors la traducció d’aquestes dues preguntes del Quebec perquè tothom se’n faci el càrrec:

 • 1980 El Govern del Quebec ha fet pública la proposta de negociar un acord amb la resta del Canadà, basat en el principi de la igualtat de nacions; aquest acord permetria al Quebec adquirir el poder exclusiu de fer les seves lleis, recaptar els seus impostos i establir relacions internacionals, és a dir, la sobirania, i a la vegada mantenir amb el Canadà una associació econòmica que implica l’ús d’una moneda comuna; no es produirà cap canvi de l’status polític resultant d’aquestes negociacions si no és per ratificació popular en un altre referèndum; en conseqüència, dóna al Govern del Quebec el mandat de negociar l’acord proposat entre el Quebec i el Canadà?
 • 1995 Accepteu que el Quebec esdevingui sobirà després d’haver fet al Canadà una oferta formal de relació econòmica i política dins l’horitzó del projecte de llei sobre el futur del Quebec i l’acord signat el 12 de juny de 1995?

I què passa amb la segona qüestió, la possibilitat d’incloure en l’enquesta l’opció del federalisme? Hi havíem donat voltes en dos articles previs al web: “Una pregunta, dues respostes, un mandat”  i “Per què preguntar per la independència i no pel federalisme”. D’altra banda, el mateix Consell Assessor per a la Transició Nacional ja havia desaconsellat una consulta amb més de dues opcions (per exemple, independència, federalisme, manteniment de l’status quo).


14 comentaris sobre “A la consulta, quina pregunta preferiràs que et facin?

 1. La societat Catalana no es de blanc o negre, es una societat complexa, lluny del maniqueisme, donat que es una societat avançada i democràtica, pel mateix cal considerar seriosament les opcions dels referèndums pactats del Quèbec (que per cert figura que els ha anat a estudiar la vicepresidènta de la Generalitat Ortega, encara que podría dir-li a un becari que l’ hi busques per internet…!!). Finalment, el que cal es afagir les opcions Federal i el que hi ha ara, juntament amb la que es evident voleu a l’ ANC i ERC. Salutacions ben cordials.

  • Agraïm aquest primer comentari. Per la seva rellevància, l’atenem dins el mateix article, com un ‘postscriptum’.

   Grup de difusió
   Sants-Montjuïc per la Independència

  • La opció federal es una quimera avui , la opció independentista pot ser una realitat , per tant la consunta te que ser per una cosa que tingui posibilitats ara , si guanya el no , despres es pot parlar del federalisme o de qualsevol altre opció , que si depent del esta Espanyol sabem quina respoista hi ha.
   Parlem clar i Català

  • Doncs jo considero que la pregunta ha de ser més clara i directa, no es poden donar 3 o 4 opcions, perquè l’únic que s’aconseguirà és dividir vots. Crec que la pregunta, sigui quina sigui, al final només pot tenir dues respostes: o “sí” o “no”.

  • Sr. Salazar les preguntes al Quebec eren tan complexes que la gent no sabia quina havia d’escollir per votar allò que volia votar, per altra banda si ens trobem on ens trobem és per què una molt significativa part del poble català ha expressat al carrer el seu
   desig. “independència”.
   Qualsevol altre via ha de ser resultat d’un pacte entre iguals un cop assolida la independència de Catalunya i ha de venir acompanyada d’una oferta de l’altre part, l’estat espanyol en aquest cas.

 2. Mateix dia i mateixa pregunta que Escòcia. Espanya quedaria super retratada. No tindria cap argument enfront de la comunitat internacional.

  Això d’Escòcia és un regal del cel. Ens ho han posat “a huevo”. No aprofitar-lo deu ser pecat.

 3. No hem escollit la d´Escòcia perquè ens sembla que està formulada en condicional. Gràcies per deixar-nos participar.

 4. La pregunta ha de ser com la de Escòcia o Eritrea, clara, preguntant sobre la independència i amb resposta Si/No. Això és obvi.

  Ara bé, sabem que políticament pot ser difícil arribar a fer aquesta consulta. Per tant, per aconseguir-ho, potser caldria negociar i per tant, “adulterar” la pregunta per contentar els no-independentistes. Però no fins al punt que la faci inútil (per ex, preguntant per estat propi -què vol dir propi?-, o afegint múltiples respostes). Si és inútil, millor no fer-la.

  Si volem incloure federalisme, confederalisme, etc, cal fer una pregunta arbre: “Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?”.
  En cas que SI, més preguntes: vol que el nou estat català es confederi amb Espanya? Vol que s’integri a la UE (que és una altra confederació)?, etc.
  En cas que NO. Vol una federació? Vol mantenir l’statu quo? Vol eliminar l’autonomia catalana?, etc. Amb el benentès que totes aquests preguntes secundàries ja no són vinculants perquè no depenen dels catalans sinó dels espanyols o europeus.

  En altres paraules, si vols un estat espanyol federal, cal contestar NO a la primera pregunta (ara, has de valorar quines probabilitats reals tens que Espanya vulgui un estat federal, tu mateix…)

 5. El imperialismo español es trasnochado, ausente en las verdades, presente en las falsedades, autoritario, nada democrático, nada razonable, nada generoso, nada inteligente, muy beligerante, antiguo , casposo, irrelevante en el mundo, con sarro, mala educación, prepotente , arrogante, etc. etc.
  Se me acaban los adjetivos calificativos, pero, lo escrito es lo que veo y lo que pienso. Cada día que pasa es un día perdido. Independencia cuanto antes!!!

 6. Quan et cases no pregunten si vols un home mes ric, mes guapo, mes alegre, etc. et diuen si els vols. Dons la pregunta es igual vols Catalunya indedenpent. resposta SI per a tota la vida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *