Plantem l’estelada a… Xàtiva

Com que ens han amagat la història, i més que ens l’amagarien si no els desobeíssim, hi ha molts compatriotes que ignoren que Xàtiva va ser exterminada durant la Guerra de Successió. El verb és exacte: és el que havien utilitzat els valencians encara el 1925 (al llibre de Ventura Pascual i Beltran, Datos para la historia del Exterminio de Játiva en la Guerra de Sucesión). La ciutat va ser sotmesa a la rapinya i cremada, l’any 1707, els seus edificis i arxius completament destruïts, els soldats i la població civil assassinats, i els supervivents, deportats a Castella (n’hi va haver molts que van morir pel camí). Felip V va donar l’ordre que es creés una nova ciutat en el seu lloc: Colonia Nueva de San Felipe.

Xàtiva era aleshores la segona ciutat del País Valencià. Havia presentat una obstinada resistència a les tropes borbòniques, i exterminant-la, s’escarmentava tot el País Valencià i tota la Corona d’Aragó. Com els nazis a la Segona Guerra Mundial, els invasors tractaven la resistència al seu exèrcit com una rebel·lió, de manera que no es consideraven obligats a respectar les lleis de la guerra: els soldats que es rendien eren executats, i la població no tenia cap garantia d’empara.

L'estelada a Xàtiva (foto retocada amb Photoshop)

L’estelada a Xàtiva (foto retocada amb Photoshop)

L’estelada a Xàtiva (foto retocada amb Photoshop)

Molta gent de Sants-Montjuïc vam decidir no anar a la plaça de Sant Jaume el dia que Juan Carlos I va anunciar l’abdicació. Lluitem per la independència del nostre país, i veiem la Tercera República Espanyola com una quimera. Ja ens han enredat massa vegades. Què podem esperar d’un estat, república o regne, que tolera l’expulsió de la diputada Mònica Oltra del Parlament valencià per una arbitrarietat del seu president? Què podem esperar d’uns polítics plens d’orgull que posen en perill la vida d’una persona abans que parlar amb la societat que se’ls oposa?

Que esperem res, potser, de qui serà Felip VI? No pas, tampoc. No n’esperem re de re. El cap d’aquest estat que és el Regne d’Espanya no té discurs propi, sinó el que li dicta el Govern –com és natural, d’altra banda, en una monarquia constitucional. I així, a la seva primera intervenció després de l’abdicació del pare, va parlar d’una sola nació a Espanya amb una frase que semblava la versió renovada del “una, grande y libre”. L’home, que es diu Felip, nom ignominiós, triat durant la dictadura –ja que Adolfo no tenia tradició–, el coronaran el 19 de juny, precisament el 307è aniversari de l’extermini de Xàtiva.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *