Per la República de la gent treballadora

 

Auditori de Cotxeres de Sants, 4 de març de 2019

Ha estat un acte organitzat conjuntament la Intersindical-CSC (Confederació Sindical Catalana) i l’Assemblea Nacional Catalana, per reflexionar i debatre al voltant d’aspectes com la constatació que en aquest país el nivell de sindicació de la població és molt baix, comparat amb països veïns. Massa baix si el que volem, i ho volem, és defensar els nostres drets com a treballadors i com a ciutadans. I una de les eines nuclears en aquesta lluita de transformació social i política són els sindicats.

En aquests moments, a portes d’eleccions sindicals al sector públic dependent de la Generalitat, era el moment més idoni per escoltar opinions sobre com afrontar la lluita pels drets laborals i socials dels treballadors i, de retruc, com treballar per les llibertats polítiques.

Per això s’ha demanat la participació de sindicats que compten amb implantació exclusiva als seus territoris, i a més,  han esdevingut majoritaris.

Els participants han estat:

Del sindicat gallec CIG (Confederación Intersindical Galega) Paulo Carril, secretari general des del maig del 2017.

De la Intersindical-CSC Sergi Perelló, vicesecretari.

El periodista Antonio Baños, que va ser diputat al Parlament per la CUP-Crida Constituent, secretari nacional de l’ANC.

També s’ha comptat amb Elisenda Paluzie, economista i actual presidenta de l’ANC des del març de l’any passat.

Després dels parlaments dels ponents, també s’ha convidat a intervenir breument a membres d’altres associacions i sindicats:

– Roger Juan, representant de Bombers per la República i de la secció de bombers de la Intersindical-CSC.

– Paulino Rigol, representant del sector independentista de dins de la UGT.

– Alfons Bech, representant de la secció del Sindicat per la Independència i la República dins de  CCOO.

Seguidament s’ha donat la paraula al públic que ha plantejat dubtes i preguntes de com fer compatible la lluita sindical a favor dels drets laborals i socials amb el procés d’independència.

Tot seguit s’exposen algunes aportacions i reflexions dels participants:

Paulo Carril:

 • Cal lluitar contra el poder establert per aconseguir millores laborals i socials per a la classe treballadora, per combatre la precarietat i també l’explotació existent.
 • El treball sindical necessari per afavorir aquestes millores requereix una presa de consciència i estar convençuts del poder de la mobilització.

Sergi Perelló:

 • No existeix un sindicalisme nacional o propi perquè existeix una dependència molt forta dels sindicats estatals que genera mancances insalvables.
 • La República és una oportunitat de millorar i es necessita la militància sindical per forçar a la classe política amb un model sindical fort on la gent lluiti per la República de les Persones.

Antoni Baños:

 • No pot haver-hi política d’esquerres fora dels sindicats d’esquerres. Això és compatible les accions que porten a terme organitzacions (kellys, PAH, llogaters, etc.).
 • El sindicalisme i l’associacionisme per ser eficaç han de tenir tres fases o moments: la presa de consciència, una organització (autoorganització) i una acció col·lectiva.
 • Sense sindicalisme no hi ha república.

Elisenda Paluzie:

 • Cal lluitar per aconseguir espais de poder i fer front a l’Estat.
 • Convé aconseguir ocupar llocs decisoris de les Cambres de Comerç, dels sindicats. Per fer-ho l’ANC impulsa la campanya “Tu votes, tu comptes”.

Roger Juan:

 • Els sindicats CCOO i UGT han impedit poder exercir el vot telemàtic a través del portal ATRI.

Paulino Rigol:

 • Com a independentista dins de la UGT, treballen per incorporar-se en l’estructura del sindicat i adaptar-lo a la nova situació social i política.

Alfons Bech:

 • Un dels objectius que es plategen, des d’una perspectiva de sindicalisme nacional i de classe, és democratitzar les empreses.

Posteriorment, s’ha obert un espai de participació dels cent vint-i-tants assistents que han reflexionat sobre la viabilitat dels sindicats més tradicionals fent intervencions i preguntes directes als ponents.

 

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *