Marxa de Torxes 2017

SÍ al futur

ACCÉS DIRECTE al comunicat de Sants-Montjuïc per la Independència en relació a la proposta de substituir les torxes per espelmes.

Aquest és el lema de la Marxa de Torxes d’enguany, plenament vinculat al moment decisiu en el qual estem immersos.

Created with GIMP

A diferència d’altres anys hi ha una modificació d’horari que a tothom ens anirà d’allò més bé: començarà a la Plaça de Bonet i Muixí a les 21.30h (mitjà hora abans del que és habitual) per acabar a la Casa del Mig (Parc de l’Espanya Industrial) poc abans de les 23h i respectar, així, el descans dels veïns.

El recorregut de la Marxa 2017 comptarà amb tabalers i grallers que l’amenitzaran. Aquest en serà el recorregut:

 

recorregut

L’acte finalitzarà amb el tradicional pa amb vi i sucre i amb la lectura del manifest aprovat pels diferents col·lectius organitzadors.

Encara que al llarg del recorregut hi haurà servei d’infermeria i de control d’incendis, les persones participants hauran de seguir les normes bàsiques de la marxa que hi ha a continuació:

 • Mantenir una distància de seguretat de 3 metres entre la torxa i objectes com arbes, tendals, persianes i altres elements combustibles de les façanes.
 • Tant el portador com els acompanyants, vestir roba termostable (com el cotó).
 • NO deixar les torxes esgotades o apagades a terra, a les papereres o als contenidors. Entregar-les al personal de l’organització de la Marxa.
 • Tenir precaució amb els vianants i amb altres persones que participin de l’activitat.

Comunicat de Sants-Montjuïc per la Independència en relació a la proposta de substituir les torxes per espelmes

Les darreres hores hi ha hagut un intens debat a les xarxes socials sobre la conveniència, o no, de celebrar la Marxa de Torxes aquest any. Algunes persones, a títol individual, ens han fet notar que l’estat espanyol i els mitjans de comunicació contraris a la independència podien fer servir la imatge de les torxes per a assimilar-nos a moviments d’extrema dreta que la incorporen a la seva simbologia, com ara el Ku Klux Klan. Aquesta possibilitat era rellevant a les portes del referèndum i la independència, i després dels recents incidents racials a Charlottesville (Estats Units). Així, se suggeria suspendre la Marxa de Torxes, o substituir-la per una marxa amb espelmes.

Donant a aquesta proposta la importància i l’atenció que es mereix, volem fer públic el següent:

 • Sants-Montjuïc per la Independència no pot suspendre o canviar el sentit de la Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc, perquè no n’és l’única organitzadora. La comissió està formada per 15 entitats del districte que han decidit, col·lectivament, mantenir la Marxa de Torxes tal i com estava prevista, pels motius que es detallen a continuació.
 • La Marxa de Torxes se celebra a Sants-Montjuïc des de fa molts anys, i amb molt bona participació.
 • Qui vulgui danyar la imatge de l’independentisme trobarà -o s’inventarà- la manera de fer-ho. Si fem la Marxa de Torxes, la faran servir contra nosaltres; si la suspenem, el que faran servir contra nosaltres serà aquesta suspensió. Considerem inevitable que els contraris a la independència vulguin crear ferides i furgar-hi. Per tant, preferim mantenir la Marxa de Torxes ja que canviar-la no evitarà que ens ataquin.
 • L’assimilació amb moviments com el Ku Klux Klan es pot fer amb moltes altres manifestacions que veiem a Catalunya, com les processons de Setmana Santa. No hem percebut cap demanda en aquest sentit.
 • La Marxa de Torxes té el seu origen a la Guerra de Successió (1701-1715), quan els partidaris de l’Arxiduc Carles d’Àustria les portaven com a mostra de suport en el seu conflicte amb Felipe V de Borbón. 250 anys després el Ku Klux Klan la van incorporar a la seva lluita contra la igualtat racial. No volem abandonar una tradició pertanyent a un moment clau de la Història de Catalunya només perquè una organització feixista se l’ha apropiat. Ells no mereixen aquest privilegi i nosaltres no mereixem aquest greuge.
 • Ja hem explicat, i explicarem les vegades que faci falta, aquesta distinció a persones i col·lectius de tot el món que es puguin confondre sobre el seu significat.
 • Els propers mesos Catalunya s’enfrontarà a un nivell de tensió desconegut fins ara. Serà el preu a pagar per a esdevenir un estat independent davant d’una Espanya presa del pànic i la desesperació. Ens emanciparem, ens farem un lloc al món i ens caldrà defensar-lo. Creiem que seria començar amb mal peu renunciar a les nostres tradicions o demanar disculpes per exercir-les.
 • El moviment independentista és plural i transversal. Aquest debat ho ha tornat a evidenciar, i n’estem orgullosos.
 • Convidem tothom a assistir a les Marxes Torxes que es faran arreu del territori i a explicar-ne l’origen històric.
 • Aquesta decisió només afecta la Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc. Arreu del territori se n’organitzen centenars, cadascuna amb les seves comissions organitzadores. Sants-Montjuïc per la Independència s’ha vist al centre del debat per motius circumstancials, però no es pot pronunciar sobre les altres Marxes de Torxes.

Barcelona (República Catalana, Països Catalans), 4 de setembre de 2017


Un comentari sobre “Marxa de Torxes 2017

 1. La marxa de torxes te connotacions nazis a nivell internacional i es fàcilment atacable.
  Estic d’ acord amb Liz:
  Aquesta any s’ hauria de fer amb espelmes amb justificació dels atemptats.
  Jo que soc del barri hi participaria per primera vegada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *