L’Assemblea “peta” Sants amb l’assaig de la Via Catalana

La carretera de Sants, del Consell de Districte fins a Badal, s’ha omplert amb unes dues mil persones en l’assaig de la Via Catalana cap a la Independència. “No podem estirar els braços”, deia la gent; Sants-Montjuïc per la Independència hi havia previst l’assistència a tot estirar d’un miler de persones. L’organització ha funcionat mil·limètricament, en un assaig que presentava molts punts en comú amb la gran cadena humana de l’Onze de Setembre. L’acte previ, a la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants, amb Núria Feliu i Vicent Partal, ha resultat ja concorregut, a plaça plena. El to de tot l’assaig ha estat festiu, amb gegants, tabalers, cants, i reivindicatiu, amb lemes independentistes a la plaça i a la carretera. Aquest acte cívic ha culminat una setmana de Festa Major a Sants.

Sants, 30 d'agost de 2013, assaig general de la Via Catalana cap a la Independència

Sants, 30 d’agost de 2013, assaig general de la Via Catalana cap a la Independència

 

M. del Carme Planas, de l’equip de coordinació, ha presentat l’acte. “Tindrem el goig que la Via Catalana cap a la Independència passarà per la nostra carretera de Sants, i de fer-nos càrrec dels sis trams que hi ha del carrer Lleida fins a Collblanc”, ha dit. Contra alguna interpretació interessada, ha remarcat que la cadena, donar-se les mans, és un senyal de germanor, com a la sardana, i un senyal de pau. “Ens donarem les mans i quedarem units, l’Onze de Setembre”. Ha agraït la presència i l’entusiasme de Núria Feliu, una dona que s’estima el barri, i de Vicent Partal, un home que té moltíssims fans a Sants. S’han presentat a continuació les sis llargues pancartes que els voluntaris han preparat les darreres setmanes per a l’Onze de Setembre, amb els lemes “Fem història”, “2014 independència”, “Nosaltres som el somni”, “Fem via cap a la independència”, “Catalonia, new state in Europe” i “De Fraga a Maó i de Salses a Guardamar”.

Vicent Partal ha explicat que a Vinaròs, al començament de la cadena que es formarà al País Valencià, hi haurà els pares de Guillem Agulló, el jove independentista de Burjassot assassinat el 1993, fa ara 20 anys. Partal s’ha declarat “impressionat per la capacitat organitzativa de la gent”. Ha explicat com va viure en persona la Via Bàltica, i en concret, com a Estònia, la cadena va començar girant l’esquena a l’edifici del Soviet Suprem, recordant que havia estat el pacte Molotov-Ribbentrop el que havia portat a l’ocupació russa de les repúbliques de Letònia, Lituània i Estònia durant gairebé cinc dècades. Per calmar la situació, el règim va optar per posar la bandera d’Estònia a l’edifici, i no va servir de res. Aquella cadena va marcar el final de l’ocupació russa.

Partal ha exposat que el paral·lelisme de la Via Catalana cap a la Independència amb la Via Bàltica és incontestable. “L’Onze de Setembre de 2012 li vam dir al món que ja n’hi havia prou. I ara sento vertigen quan recordo que, fa 12 mesos, parlàvem del pacte fiscal. L’any passat vam votar amb els peus. Aquest any hem de votar amb les mans. El gest és definitiu. Volem votar. Volem convèncer els nostres conciutadans que necessitem la independència. Hem de convèncer a tothom”. Partal ha clos la intervenció amb un “Visca la República Catalana!”.
Núria Feliu ha arrencat el seu recital, molt emotiu, amb un “Sóc jo per Catalunya lliure”, i amb un text punyent de Joan Sales, com un lema: “Des de fa 500 anys el catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No!, sinó de deixar de ser imbècils!”. En una intervenció ràpida i enèrgica ha anat enllaçant cançons com el Cant de la Senyera, amb poemes, d’Apel·les Mestres, Josep Miquel Servià i Salvador Espriu, “El meu poble i jo”, amb una gran participació del públic, que ha cantat i l’ha acompanyada en la recitació dels poemes.

Joan Mollà, coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, ha donat les gràcies a Núria Feliu, a Vicent Partal, a tots els voluntaris, a la implicació del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, al Consell de Districte pel seu suport en la gestió del tall de trànsit, en un dia complicat pels actes de la Festa Major. Ha recordat que Sants proposava l’assaig general d’una Diada que serà històrica. “Som un graó més amunt que l’any passat, uns dels darrers graons de l’escala que ens porta a la plenitud com a país, d’un país que volem sencer, de Fraga a Maó i de Salses a Guardamar”, ha dit, i ha tancat la intervenció amb una crida a anar a les Terres de l’Ebre, per afirmar davant del món “que Catalunya vol ser un nou país d’Europa, d’una manera improrrogable”.

Les persones assistents a l’acte previ, que ha començat i ha acabat d’acord amb l’horari previst, s’han distribuït en sis trams abans de sortir del punt inicial, la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants. Els sis trams simulaven els sis trams de què es farà responsable Sants-Montjuïc per la Independència l’Onze de Setembre, i ocupaven un quilòmetre, en comptes dels tres quilòmetres de la Via Catalana (del carrer Lleida fins una mica més enllà de la Riera Blanca). A partir de les vuit s’han tallat els dos carrils de muntanya de la carretera de Sants, i a les 20.14 h la gent s’ha agafat de les mans, fins a les 20.30 h, quan ha acabat l’acte amb el Cant dels Segadors. La megafonia, les comunicacions, els talls de carrers, la distribució de la gent a cada tram han funcionat sense incidències, amb moltes persones del barri i passejants que s’unien espontàniament a la cadena, i molts clàxons dels cotxes que circulaven en sentit contrari. El tram central de la cadena ha estat a la plaça de Sants, amb la presència de Núria Feliu, Vicent Partal, el regidor de districte Jordi Martí (Convergència Democràtica de Catalunya), el conseller portaveu d’Esquerra Republicana al Districte, Jordi Suñé; el president de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, i el coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, Joan Mollà. Com deia col·loquialment el nostre primer tuit, un cop finalitzat l’assaig: “L’Assemblea peta Sants amb el seu assaig de la Via Catalana”.

PS: Josep Pedrol, per al programa Vull una resposta, d’ETV, el nostre company de l’Assemblea Xavier Vallès, Ara TV i BTV han publicat uns vídeos sobre l’assaig de Sants que us encantaran. Posem també l’enllaç a les entrevistes que Sants 3 Radio va fer durant l’esdeveniment:

Tram central de l'assaig A Sants Fem Via

Tram central de l’assaig A Sants Fem Via, a la plaça de Sants: Ernest Maragall, president de Nova Esquerra Catalana; Vicent Partal, director de VilaWeb; Jordi Martí, regidor del Districte per Convergència i Unió; Joan Mollà, coordnador de SMxI; Núria Feliu, cantant i actriu, i M. del Carme Planas, de l’equip de coordinació de SMxI, enmig de la cadena d’un quilòmetre entre el Consell de Districte i l’avinguda Badal

Assaig de la Via Catalana a Sants, el 30 d'agost, públic de l'acte previ vist des de l'escenari

Assaig de la Via Catalana a Sants, el 30 d’agost, públic de l’acte previ vist des de l’escenari. Foto de Josep-Lluís González (Creative Commons by-sa)


Un comentari sobre “L’Assemblea “peta” Sants amb l’assaig de la Via Catalana

  1. És emocionant veure com la força individual unida per un mateix objectiu és capaç de canviar un destí massa temps present entre els catalans: una cadena trenca una altra cadena que ens tenia esclavitzats.
    Sou fenomenals!!! Llàstima que el meu estat físic no em permeti unir-me en cos amb vosaltres. Això em fa patir.
    Visca Catalunya i visca els catalans!!!!
    Maria Teresa Galan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *