El carrer de Sants i el carrer de Sant Antoni es van omplir divendres a la tarda fins a la seva confluència a la plaça de Sants amb 2.200 persones, d’acord amb la Guàrdia Urbana, a l’assaig de la seva V, un dels actes finals de la Festa Major. El 2013, l’assaig de la cadena humana de la Via Catalana havia aplegat al voltant d’un miler de persones. L’organització de l’acte, a càrrec de Sants-Montjuïc per la Independència amb Òmnium Cultural de Sants-Montjuïc, va funcionar puntualment, i la V va trigar la mitja hora prevista a formar-se. L’acte previ, a la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants, va ser presentat per l’actriu Lali Feliu. Hi van intervenir Víctor Cucurull, historiador, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana i la Coral Jove de Sant Medir. S’hi va llegir també el manifest de l’acte, i va servir per anar concentrant i organitzant els participants. El to de tot l’assaig va ser festiu, amb gegants, tabalers, cants, un pilar dels Castellers de Sants al vèrtex de la V, aixecat just abans d’enlairar 72 globus, símbol dels 72 dies que faltaven divendres fins al 9 de novembre, i del Cant dels Segadors.
L’actriu Lali Feliu va presentar l’acte. Va recordar la Via Catalana com “un exemple de tot el que un poble pot fer amb voluntat, fermesa, constància, creant, treballant i estimant aquest país”, i va afegir el pronòstic d’enguany: “votarem la nostra llibertat i vencerem”. Va llegir també ‘”Oda en Onze de Setembre”, de Joan Brossa, que acaba amb aquesta estrofa, molt aplaudida: “Les resplendors que escriuen la victòria / daran mesura de la nostra història. / Prenem els estris de viure en combat. / L’estel dels ulls i el cel de la bandera, / tot el paisatge, batran la fumera: / fletxes al vent reclamen llibertat!”.
Víctor Cucurull, membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, historiador, va destacar la clarividència de Pau Casals, l’any 1971, quan va sorprendre a tothom explicant davant del Consell de les Nacions Unides que Catalunya va ser la primera de les nacions. Va recordar que el poble català ja s’havia reunit en assemblea, el 1027, per decidir lliurement la seva voluntat política en les assemblees de Pau i Treva. Va afegir-hi que el sindicat remença havia aplegat, el 1448, deu mil persones per defensar la llibertat i abolir els usos feudals. “Catalunya ha tingut sempre pensament polític propi i ha estat un poble lliure”, va dir Cucurull, “i una gran potència europea durant molts segles. La profunda arrel de la nació catalana beu directament de la font de la llibertat i aquesta és la base que l’ha fet resistir durant 300 anys”. Amb els nostres antecedents històrics, “no ens ha de sorprendre pas l’aparició de l’Assemblea Nacional Catalana, ni la seva capacitat organitzativa, ni la seva radicalitat democràtica, ni la seva voluntat de fer un país millor.”.
Francesc Mercader, coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, i Elisabeth Pérez Cuscó, en representació d’Òmnium Cultural Sants-Montjuïc, coorganitzadors de l’acte, han llegit el Manifest de la victòria, una traducció de la Declaració de la independència dels Estats Units amb només una adaptació, la substitució dels Estats Units per Catalunya, i de la Corona Anglesa pel Regne d’Espanya. “El text que us llegirem és vell, però no tant com la nostra lluita, que és ben anterior al 1714. Va ser llegit públicament fa 238 anys, 1 mes i 25 dies davant d’uns centenars de persones, en una tarima com aquesta, posada a l’entrada d’una casa de la ciutat de Filadèlfia. L’hem adaptat només en un punt, com veureu de seguida.”, va dir Mercader. La part final del Manifest va ser interrompuda unes quantes vegades amb aplaudiments.
A les set, les persones assistents a l’acte previ es van distribuir a continuació en nou sectors, abans de sortir del punt inicial, la plaça Bonet i Muixí, al costat de les Cotxeres de Sants. Els nou sectors simulaven els nou trams de què es farà responsable Sants-Montjuïc per la Independència l’Onze de Setembre, i ocupaven 300 metres de recorregut, comptant-hi la volta del vèrtex, amb les següents xifres cada 10 metres (mínim, 48 persones; mitjana, 65; màxim, 80). Calculant a partir de la mitjana, dóna 1.950 persones, les quals, sumant-hi la gent que hi havia a la vorera i a la plaça, fan unes 300 persones. El total de 2.250 és congruent amb la xifra de la Guàrdia Urbana. Com deia col·loquialment el nostre primer i celebrat tuit un cop finalitzat l’assaig, “Ens hem petat Sants amb l’assaig de la V de l”Assemblea”. Eren les vuit del vespre.
Van assistir a l’acte els diputats Oriol Amorós i Agnès Russiñol, d’Esquerra Republicana Catalana; el regidor de districte Jordi Martí, de Convergència i Unió, i el regidor de districte Jordi Suñé, d’Esquerra; Carles Manjón, en representació de Nova Esquerra Catalana; Aleix Sarri, assistent de l’eurodipuat Ramon Tremosa; Núria Feliu, presentadora de l’acte de l’any passat; Eduardo Reyes i Juan Abásolo, de l’associació Súmate, i Ana Surra, presidenta de Sí amb Nosaltres, ciutadans de Catalunya, provinents de fora d’Espanya, pel dret a decidir; representants del Centre Social de Sants, del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta i del teixit associatiu de tot el districte i membres d’assemblees territorials de l’Assemblea, de Barcelona i de fora.
L’endemà de l’acte, l’incansable Papikol ens va enviar aquest vídeo, filmat des d’una moto, de tota la V, amb un recorregut que ningú s’esperava: