L’Assemblea amplia repertori amb l’Indetàper

El primer Indetàper de Sants-Montjuïc per la Independència

El primer Indetàper de Sants-Montjuïc per la Independència (foto de Josep-Lluís Gonzàlez, amb llicència d’ús obert Creative Commons by-nc-sa)

Un dia qualsevol al vespre, en un carrer tranquil del barri de la Bordeta, al districte de Sants-Montjuïc, una sòcia de l’Assemblea Nacional Catalana ha convidat al seu pis algunes amigues i veïnes per enraonar sobre la independència de Catalunya. No ha buscat persones hostils, per organitzar un debat de confrontació, sinó persones que dubten o demanen més informació. La sala és agradable, amb bona claror, i el grup seu en sofàs i cadires al voltant d’una taula amb croissanets, ensaimades i pastes. Hi ha cafè acabat de fer i refrescos, i hi ha també un obsequi modest, un petit tàper ben embolicat, amb bolígrafs, adhesius, post-its…

Sants-Montjuïc per la Independència, assemblea territorial de l’Assemblea Nacional Catalana, aporta a la sessió un parell de persones amb experiència, que han fet parades informatives al carrer i han participat en molts debats i actes polítics. Han rebut formació, i han revisat el material de referència publicat al web de Sant Cugat per la Independència, els precursors d’aquesta nova mena de trobades, que anomenen Indetàpers. El seu objectiu no és pas convèncer sinó enraonar, escoltar els dubtes i les preguntes dels assistents i respondre, si poden, amb informació i dades contrastades, procedent dels nombrosos estudis que han publicat universitats, fundacions i experts els darrers anys.

La sessió transcorre en un ambient distès, assossegat, en què tothom escolta respectuosament el que diu cadascú i els membres de Sants-Montjuïc per la Independència poden explicar-se sense pressa. Predominen els temes econòmics i polítics: la solvència de la República Catalana, les raons per les quals podem esperar que no hi haurà problemes per pagar les pensions, l’interès de la Unió Europea a evitar un conflicte dins de les seves fronteres, les institucions i mecanismes que poden dificultar que es repeteixin a la República els actuals casos de corrupció, la legitimitat de la ciutadania catalana per exercir el dret d’autodeterminació. I què passarà després del 27 de setembre?, demanen. El precedent del 9 de novembre de l’any passat serveix per explicar que l’independentisme és un moviment pacifista, i que l’Estat espanyol acostuma a fer declaracions estridents i amenaçadores, però té massa pressió internacional per poder actuar violentament.

La idea de l’Indetàper va sorgir de l’assemblea territorial Sant Cugat per la Independència. S’ha traslladat ja a Sabadell i n’estan preparant diferents territorials del Vallès. Ara arriba a Barcelona, com un bon complement del centenar llarg de parades informatives i desenes d’actes que organitza al cap de l’any Sants-Montjuïc per la Independència. El cost és mínim; la satisfacció dels assistents, alta. Com va dir l’amfitriona, “la gota d’aigua forada muntanyes”.

Petit tàper amb marxandatge de Sants-Montjuïc per la Independència

Petit tàper amb marxandatge de Sants-Montjuïc per la Independència (foto de Josep-Lluís Gonzàlez amb llicència d’ús obert Creative Commons by-nc-sa).

Recursos


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *