Jo, Ramon Munné, #tambésócindependentista

Ramon_MunneVa néixer el 1964. De petit va viure a Cornellà de Llobregat, però fa trenta anys que viu al districte, a la Bordeta, a Hostafrancs i actualment a Sants. Després de molts anys de militar a Convergència Democràtica de Catalunya, fa tres anys va decidir que calia aglutinar tot l’independentisme d’avantguarda i va integrar-se a Suma Independència. Tot i que la unitat no va ser possible, sí que creu que cal unitat en l’acció. Actualment milita a Solidaritat. Al marge dels partits polítics, va formar part de Barcelona Decideix i actualment és membre de Sants-Montjuïc per la Independència i de Sobirania i Justícia. És químic de 8 a 17 h, i pare de família i independentista temporal de 17 h a 24 h.

Quan et vas fer independentista?
Quan em vaig adonar de la realitat i vaig conèixer una mica la nostra història. Recordo que vaig començar a considerar-me’n quan Àngel Colom va liderar ERC. Sempre he defensat que tot ciutadà que s’adona que la seva nació no té llibertat es converteix en independentista.

Completa la frase “Si hi rumio, la meva principal raó per defensar que Catalunya sigui independent és…”
…per justícia. Si volem ser lliures, si les altres nacions del món són lliures, si els nostres avantpassats van lluitar perquè fóssim lliures, si volem que els nostres fills siguin lliures, impedir-ho és injust. Tot el temps que passem sense ser-ho és un perjudici per a tots els catalans, ja que, l’Estat espanyol, el tenim en contra, de tots els ciutadans de Catalunya, independentment del seu origen, creences o filiació política.

Què creus que passarà els propers mesos?
Crec que el procés s’accelerarà i que més aviat del que pensem tindrem l’oportunitat. Alhora, els atacs per part de l’Estat espanyol s’intensificaran de moltes maneres, sovint subtils: manca d’inversió, escanyament econòmic, atribució de responsabilitats al Govern autonòmic, cants de sirena perquè pactem, acusacions de corrupció certes o no, infiltració i sabotatge de les associacions i campanyes sobiranistes… Caldrà que siguem forts, que mantinguem el grau d’unitat necessari per assolir la independència. Els nostres líders han de ser valents i el poble també ha de tenir coratge. En Xirinacs digué que “una nació no serà mai lliure si els seus fills no volen arriscar llur vida en el seu alliberament i defensa”. I aclarí tot seguit que això vol dir també “donar el propi temps, la pròpia salut, els propis diners, les propietats, la reputació, la fama, la llibertat…”. Jo hi vull afegir que hem de fer-ho però amb una visió finalista. El nostre lema no ha de ser “vull dedicar tota la meva vida per treballar per la independència”, sinó “vull aconseguir la independència com més aviat millor per dedicar tota la resta de la vida a fer un país millor!”

Com t’agradaria que fos la Catalunya del futur?
Un país on es respectin les persones i el medi ambient. Un país on es cultivi el coneixement, on es desenvolupin totes les capacitats de la persona humana: pensament, diversió, esperit… Un país amb vocació universal, que miri per la resta del món així com ho faci pels seus ciutadans. Però alerta, hem de tenir tots molt clar que la primera condició per fer la Catalunya del futur com volem els catalans és que la Catalunya del futur sigui independent. Si no ho és, seran uns altres qui ho decidiran. Per tant, totes les discussions de com volem la Catalunya del futur, està molt bé que es plantegin, però no han de significar ni la desunió entre els independentistes. Plantegem-ho, d’acord. Però decidir-ho, només ho podrem fer quan tinguem el poder de decidir el nostre futur. I aquesta capacitat, l’hem de guanyar entre tots, pensem com pensem. Perquè la Catalunya del futur, la formarem tots, i quan siguem independents per poder decidir, podrem fer el país com més ens agradarà.

  • Índex de les entrevistes publicades
  • Explicació del projecte
  • Les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre es publiquen de dimarts a divendres.
  • A diferència del contingut general d’aquest web, Sants-Montjuïc per la Independència restringeix l’ús de les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre. Només n’autoritza la reproducció en un altre web si la persona entrevistada hi dóna el seu consentiment, tot respectant el marc general que es deriva d’una llicència d’ús obert by-nc-sa, és a dir, amb atribució d’autoria, per a ús no comercial i a compartir en les mateixes condicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *