Jo, Maria Antònia Galbete, #tambésócindependentista

M_A_GalbeteA principis del segle XX alguns dels seus besavis i avis van venir a Barcelona des de Múrcia, València i Castelló, i es van instal·lar al barri d’Hostafrancs. Aquí va néixer, al 1960, i és on s’ha anat fent gran jugant pels seus carrers i places, estudiant a les “Paüles” i a l’Ateneu Montserrat, jugant a bàsquet, coneixent la seva gent i fent amistats intenses amb qui encara comparteix molts anhels. En fi, que la seva vida està lligada a la història d’aquest barri on encara viu. També va estudiar Magisteri i Antropologia i, des de fa 30 anys, fa de mestra a l’escola pública a Cornellà de Llobregat. Tot aquest temps ha treballat per l’ensenyament en català i per transmetre uns valors culturals que fossin referents d’identitat. No havia col·laborat mai activament en cap moviment o associació independentista. La seva participació sempre havia estat presencial en manifestacions o actes, o econòmica. Fins que va anar a la assemblea constituent de l’ANC al Palau Sant Jordi i va decidir que havia de fer alguna cosa més i “passar a l’acció”, va buscar pel barri i es va apuntar a SMxI.

Quan et vas fer independentista?
No recordo un “fer-me” independentista. Per tot el que he viscut a la meva família, al meu entorn més proper i al meu país crec que no puc ser d’altra manera.

Completa la frase “Si hi rumio, la meva principal raó per defensar que Catalunya sigui independent és…”
…per dignitat, per justícia, per sentiment i per l’oportunitat que se’ns obrirà, i que haurem d’aprofitar, de poder fer un nou marc legal, econòmic i social que vertebrin un país millor. És clar que tot això és més d’una raó, però!

Què creus que passarà els propers mesos?
El camí cap a la independència no crec que sigui fàcil. Però sí que veig que hi ha hagut un canvi d’actitud en nosaltres, en els independentistes i que, per a mi, va ser ben palpable a la manifestació de l’Onze de Setembre de 2012: no es cridava ni es cantava contra res sinó a favor de. Això em va semblar fantàstic perquè donava sensació de convicció, de força, d’alegria… Ara ens toca mantenir-ho i transmetre-ho als polítics per superar amb empenta, sense defallir, tots els entrebancs que sorgeixin.

Com t’agradaria que fos la Catalunya del futur?
Un país on la prioritat sigui la salut, la cultura, l’educació i la qualitat de vida dels ciutadans i fonamentat en unes estructures d’estat (com diuen ara) justes, transparents, integradores, funcionals que permetin el progrés i la millora de la societat. Sense oblidar que formem part dels Països Catalans.

  • Índex de les entrevistes publicades
  • Explicació del projecte
  • Les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre es publiquen de dimarts a divendres.
  • A diferència del contingut general d’aquest web, Sants-Montjuïc per la Independència restringeix l’ús de les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre. Només n’autoritza la reproducció en un altre web si la persona entrevistada hi dóna el seu consentiment, tot respectant el marc general que es deriva d’una llicència d’ús obert by-nc-sa, és a dir, amb atribució d’autoria, per a ús no comercial i a compartir en les mateixes condicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *