Va néixer el 1956. És filòleg i professor de batxillerat i de secundària, jubilat a conseqüència de la malaltia que l’obliga a desplaçar-se amb cadira de rodes. Fill d’emigrants manxecs que es van establir a Catalunya a la dècada dels seixanta, ha crescut i s’ha format a Sants. Va estudiar a l’Institut Emperador Carles, on va començar a militar políticament, primer a la Joventut Comunista de Catalunya i després al PSUC. Se sent orgullós d’haver col·laborat en el naixement de la CUP Barcelona, a cavall de Sants i Hostafrancs. Va formar part de Barcelona Decideix. Actualment, milita al Nucli Sants de la CUP i és membre de Sants-Montjuïc Decideix.
Quan et vas fer independentista?
Des de jovenet vaig tenir clar el dret d’autodeterminació dels pobles. Sempre he considerat Catalunya un país integrant d’una nació, els Països Catalans. Si no fos independentista, me’n faria per restablir una injustícia i desmuntar una irregularitat històrica que es va produir fa 300 anys i per restablir les llibertats polítiques, culturals, lingüístiques i civils del Principat i de la resta dels Països Catalans.
Completa la frase “Si hi rumio, la meva principal raó per defensar que Catalunya sigui independent és…”
Som una nació que genera molts recursos econòmics, dels quals ens retorna una minsa part. Si gestionéssim els nostres ingressos, tindríem molt més de marge per dedicar partides pressupostàries adequades a les nostres necessitats, i encara en sobrarien per destinar a recursos solidaris. El model econòmic neoliberal ens ha portat a la crisi que patim, i tenia un objectiu clar: retallar per privatitzar. És un model corrupte que hem de reinicialitzar i passar-li l’antivirus.
Què creus que passarà els propers mesos?
Sóc escèptic pel que fa a les intencions polítiques reals del full de ruta marcat per CiU-ERC, fonamentat en la legalitat espanyola i de la Unió Europea. El procés està condemnat al fracàs si s’allunya de l’única legalitat legítima: la voluntat del poble català a decidir el seu futur. La declaració aprovada al Parlament de Catalunya es basa precisament en els valors de… “sempre dins de la legalitat”. Legalitat i democràcia real, sovint, són termes oposats. La democràcia real beu de les fonts del poder popular i dels agents que configuren el teixit ciutadà: assemblees obertes de barri, moviments veïnals, sindicats, entitats i associacions de la societat civil… La legalitat ha d’estar al servei del poble i no a l’inrevés, per no perpetuar les mateixes injustícies. D’altra banda, dins de la UE serà molt difícil assolir la independència.
Com t’agradaria que fos la Catalunya del futur?
Una república sobirana, basada en una societat més democràtica, justa i igualitària i fonamentada en l’Estat del benestar, una Catalunya capdavantera en inversions en els serveis públics, en les llibertats, en els drets socials i en la solidaritat internacional i respectuosa ecològicament amb l’entorn. Una república on es reflecteixi la pluralitat sociològica de la nostra societat: català és qui viu i treballa a qualsevol municipi del Principat, indistintament de la seva procedència i nacionalitat.
Nota dels redactors: Les respostes de Manel Mora excedien la llargada establerta per a aquestes entrevistes, al voltant dels dos mil caràcters, que tractarem de mantenir per deferència al conjunt de les persones entrevistades i per poder arribar a tota la feina compromesa al web i a les xarxes socials. Ha calgut escurçar-les. Si els propers quinze dies algú vol llegir l’entrevista sencera, l’hi enviarem per correu electrònic.
- Índex de les entrevistes publicades
- Explicació del projecte
- Les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre es publiquen de dimarts a divendres.
- A diferència del contingut general d’aquest web, Sants-Montjuïc per la Independència restringeix l’ús de les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre. Només n’autoritza la reproducció en un altre web si la persona entrevistada hi dóna el seu consentiment, tot respectant el marc general que es deriva d’una llicència d’ús obert by-nc-sa, és a dir, amb atribució d’autoria, per a ús no comercial i a compartir en les mateixes condicions.