Jo, Cesk Freixas, #tambésócindependentista

Cesk_Freixas

Va néixer el 1984 a Sant Pere de Riudebitlles, i actualment viu a Vic. Durant un any va ser veí del barri del Poble-sec, que el va captivar per la tradició de lluita obrera que s’hi acumula. S’audofefineix com a cantautor, treballador cultural i autònom a efecte legal.

Quan et vas fer independentista?
L’independentisme no penso que sigui una qüestió de fer-se’n o no, com si es tractés d’afiliar-se com a soci d’un club. Quan amb 15 o 16 anys vaig començar a simpatitzar i col·laborar amb l’esquerra independentista, vaig adonar-me que hi havia una part important de formació política en el meu desenvolupament com a persona. Sóc d’aquells que pensa que allò personal acaba sent polític, perquè constantment estem prenent decisions a partir d’uns valors concrets. Aquesta ètica em va portar a defensar, des d’una perspectiva democràtica, de justícia i de solidaritat, l’autodeterminació dels pobles i, amb ells, la de les persones. I és en aquest moment quan, de manera conscient, sento la necessitat de vehicular aquest discurs a través de la defensa de la independència del meu poble, per dignitat i radicalitat democràtica.

Completa la frase “Si hi rumio, la meva principal raó per defensar que Catalunya sigui independent és…”
… que el procés no s’entengui com una finalitat en si mateixa, sinó com una oportunitat perquè aquest país no reprodueixi els mateixos errors que la resta d’Estats occidentals. Tenim a les nostres mans la possibilitat que la nostra gent visqui dignament, de manera justa i igualitària. Per a mi, la independència sense aquesta premissa no té cap sentit. Podem crear el model de relacions socials i econòmiques que nosaltres volem, i per això ens fa falta la independència plena, en tots els àmbits de la nostra vida, per poder decidir cada tema que ens afecti directament.

Què creus que passarà els propers mesos?
Penso que seria un error delegar tota la gestió d’aquest procés únicament als polítics professionals. Cal que la mobilització popular no s’aturi, perquè venim d’aquí i ens devem a aquest poble. Tinc les meves reserves i els meus dubtes sobre com s’està portant des del pacte de diverses formacions polítiques. Cal que siguem crítics i seguim empenyent, perquè, si no, tot això pot acabar cremant moltíssimes persones. D’altra banda, per a mi és imprescindible aplicar la desobediència civil: quan les seves lleis no ens representen i no les interpretem com a justes, tenim el deure, com a persones democràtiques, de desobeir-les, per crear la nostra pròpia legalitat, construïda segons els interessos únicament del poble català. No hi ha cap sobirania superior a la del nostre poble. Cal que ho tinguem clar.

Com t’agradaria que fos la Catalunya del futur?
En el terreny geogràfic, m’agradaria que hi hagués una federació amb els territoris que conformen els Països Catalans. I espero que des del Principat s’estructuri una estratègia (que ja existeix en alguns moviments populars, però que té una manca d’espai dins de la institució) per permetre que aquesta realitat cultural algun dia sigui possible, sempre amb un model federal, convertir-la en una realitat política. En el terreny social, un bon punt d’inici seria poder aplicar el dret a decidir en aquells aspectes que ens afecten en el nostre model de relacions econòmiques. No hi ha consens en aquest sentit, i seria exemplificant que poguéssim decidir també les polítiques econòmiques. Lluitarem per tal que això sigui així. Aquest país s’ho mereix.

  • Índex de les entrevistes publicades
  • Explicació del projecte
  • Les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre es publiquen de dimarts a divendres.
  • A diferència del contingut general d’aquest web, Sants-Montjuïc per la Independència restringeix l’ús de les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre. Només n’autoritza la reproducció en un altre web si la persona entrevistada hi dóna el seu consentiment, tot respectant el marc general que es deriva d’una llicència d’ús obert by-nc-sa, és a dir, amb atribució d’autoria, per a ús no comercial i a compartir en les mateixes condicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *