Jo, Àngels Margarit, #tambésócindependentista

Angels_margaritVa néixer el 1952 al carrer Vallespir, en una família on tots els membres eren de Sants, tant el pare i l’avi patern, metges, com els avis materns i els seus set fills, tots sabaters al barri. Va créixer aquí, però després ha viscut trenta anys a Premià de Mar. Quan van decidir tornar a Barcelona vam tenir clar que volien viure a Sants, perquè hi segueix vivint gran part de la família, i els fills també s’hi han instal·lat i a més per a ella significava tornar als orígens. Ara viuen a tocar la plaça de Sants. Ha treballat 38 anys a l’empresa privada, en l’àmbit dels recursos humans, i actualment està prejubilada. Dins del món laboral ha estat delegada sindical de Comissions Obreres. Ha estudiat Filologia i, com que sempre li han agradat els idiomes, ha fet diverses traduccions al català de novel·les de clàssics russos. És sòcia d’Omnium Cultural, i quan es van fer les votacions per la independència va ser de les primeres persones de Premià que van anar a votar.

Quan et vas fer independentista?
No sabria dir-ho exactament, però des que tinc consciència política, cap als divuit o vint anys, tinc molt clar que sóc catalana i que Catalunya és el meu país. Però a partir del 2010, arran de la sentència del Tribunal Constitucional contra l’Estatut, i veient el retrocés de drets i el maltractament continuat que estem patint, m’he posicionat més clarament per la independència. Per això em vaig fer membre de l’Assemblea Nacional Catalana, i estic implicada en les accions que es promouen des de Sants-Montjuïc per la Independència.

La meva principal raó perquè Catalunya sigui independent és…
…per dignitat. Som una nació, i no podem acceptar per més temps els continus atacs a la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra història. Per no parlar del maltractament fiscal, ni de la manca de retorn en inversions productives. Vull que siguem un país normal, amb la nostra llengua, la nostra cultura i la nostra identitat. i ser independents és l’únic camí per aconseguir-ho.

Què creus que passarà els propers mesos?
Penso que augmentaran les pressions i que es portarà l’ofegament econòmic al límit, però que al final des del govern central s’acabarà fent una proposta que farà trontollar la voluntat d’alguns, perquè hi haurà partits que ho presentaran com el gran salt. El perill més gran serà que s’acabi fent un referèndum amb diferents propostes. Crec que la societat civil ha d’empènyer perquè els nostres polítics no defalleixin ni es deixin enredar altre cop, i hem d’aconseguir que el procés cap a la independència es consolidi en un termini no gaire llarg. De pressions n’hi ha i n’hi haurà moltes, però tenim la força, perquè tenim la il·lusió i un projecte engrescador.

Com t’agradaria que fos la Catalunya del futur?
No ens hem de fer falses il·lusions, Catalunya no serà una perla immaculada enmig de dos-cents països normals, serem un país normal com tots, on hi haurà de tot. Sí que és cert, però, que hem d’intentar evitar, ja que partirem de zero, que es consolidin els mateixos aprofitats que han gestionat la societat fins ara i procurar que la futura Constitució de Catalunya tingui un marcat vessant social. M’agradaria un país on les infraestructures bàsiques per al funcionament equitatiu de la societat (aigua, gas, electricitat, petroli, carreteres) estiguessin en mans de l’Estat. Un país on la salut i l’educació estiguessin garantides per a tothom. Un país laic, sense interferències de la religió en la vida púbica. Un país lliure i tan interdepedent com ho són tots els altres, obert al món, amb justícia social i oportunitats de futur, solidari i compromès.

  • Índex de les entrevistes publicades
  • Explicació del projecte
  • Les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre es publiquen de dimarts a divendres.
  • A diferència del contingut general d’aquest web, Sants-Montjuïc per la Independència restringeix l’ús de les entrevistes a la gent de l’Onze de Setembre. Només n’autoritza la reproducció en un altre web si la persona entrevistada hi dóna el seu consentiment, tot respectant el marc general que es deriva d’una llicència d’ús obert by-nc-sa, és a dir, amb atribució d’autoria, per a ús no comercial i a compartir en les mateixes condicions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *