Escòcia mereix el millor

L’Onze de Setembre, la BBC va cobrir la nostra V amb un desplegament de mitjans notable, que va originar el corresponent reportatge al seu canal internacional i web. Però va tapar aquesta informació als seus canals generalistes i a la BBC Scotland, dins d’una línia d’actuació, tendenciosa, que ha provocat protestes inaudites de molts escocesos, fins i tot davant de la seu escocesa de la BBC, a Glasgow. Aquest matí hem publicat un vídeo amb imatges de la V que mostren la nostra solidaritat amb Escòcia –amb subtítols en anglès– i unes paraules de Simon Harris, autor dels llibres Going Native in Catalonia i Catalonia Is Not Spain: A Historical Prespective (títols que traduiríem per Tornar-se del país a Catalunya i Catalunya no és Espanya: Una perspectiva històrica) –el segon, que sembla un esforç molt important per diluir el discurs oficial històric dels espanyols, està obert a microfinançament per Verkami.

Les paraules de Harris, un anglès afincat a Sant Andreu el 1988, defensor de la independència, no tenen al vídeo subtítols en català –en donem la traducció al final de l’article. Com a lloc de la filmació, Harris va triar la plaça de l’Assemblea de Catalunya, al barri de la Sagrera (districte de Sant Andreu), en record de l’intent, frustrat per la policia espanyola, l’any 1971, de constituir en una parròquia propera l’Assemblea de Catalunya. No ens farà nosa recordar que el seu programa tenia tres grans eixos: la reivindicació de llibertats socials i polítiques, l’amnistia per als presos polítics de la dictadura i el restabliment a Catalunya de l’Estatut d’Autonomia de 1932 amb totes les institucions implícites, com a pas previ per a l’autodeterminació. La continuïtat de l’Assemblea Nacional Catalana respecte a aquella valenta i generosa gent que es van unir en l’Assemblea de Catalunya se’ns torna evident.

Paraules de Simon Harris (0′ 10” – 0′ 51”)

Hola! Em dic Simon Harris. Sóc anglès, però he viscut aquí a Barcelona des del 1988, i en aquest temps, ho he de dir, m’he acabat identificant totalment amb el procés independentista català. Ara fa una setmana, a Catalunya, vam celebrar la nostra Diada Nacional, que va portar 1.800.000 persones als carrers de Barcelona. No va ser gens sorprenent que hi hagués moltes mostres de suport dels catalans als qui votareu sí a la independència d’Escòcia. I ens ha amoïnat molt, aquí, que la BBC donés tan poca cobertura a aquella massiva V per votar, que va portar tanta gent als carrers per demanar la independència.

El vídeo es tanca amb dues imatges fixes: una pregunta –en la qual ens vam deixar el signe d’interrogació–, amb lletres blanques sobre fons negre, “Mereixien els ciutadans escocesos el biaix, en el debat actual sobre la independència, dels mitjans de comunicació públics?, i una resposta, amb lletres blanques sobre el fons blau de la bandera d’Escòcia, “Pots posar els mitjans de comunicació públics escocesos a les manes d’Escòcia” –al·ludint al lema principal de la campanya Yes Scotland: “Posa el futur d’Escòcia a les mans d’Escòcia”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *