Les entradetes de l’
indepensants

Vols saber que és l’Indepensants?
Entradetes dels anys: 2024202320222021 – 2020 – 20192018

ENTRADETES PUBLICADES EL 2020

·
24 de desembre de 2020 –
Nadal a la presó
Un any més, diverses persones catalanes passaran el Nadal en una presó espanyola. Per què? Per ser catalans i voler la independència del seu país. Perquè pugin tornar a passar el Nadal a casa seva només hi ha un solució: la República Catalana independent. També és la garantia perquè mai més ningú pugui ser il·legítimament jutjat per un tribunal espanyol.

17 de desembre de 2020 – Els pactes amb el PSOE
Recentment la presidenta de la diputació de Barcelona, la senyora Núria Marín, ha estat imputada per presumpta malversació. Aquest fet ha provocat que ERC recordi (i critiqui) que Junts per Catalunya va pactar el govern d’aquesta administració amb el PSOE (fent presidenta a la senyora Marín). Junts per Catalunya ha respost oferint a ERC un acord per trencar tots els pactes amb el PSOE a canvi de que ERC faci el mateix. No ens queda clar si això vol dir que consideren que pactar governs amb el PSOE està bé o està malament.
Senyors d’ERC i de Junts per Catalunya. Trenquin d’una vegada els vostres pactes amb els carcellers del 155. Ja.

10 de desembre de 2020 – El pressupost de l’enemic
El pressupost del govern d’Espanya és el mecanisme que permet, entre d’altres, legalitzar l’enriquiment de la família Borbó, el finançament de les forces d’ocupació, l’espoli de 16.000 milions d’euros catalans anuals, el finançament dels tribunals que empresonen i multen els nostres companys i pagar les pensions a uns senyors que diuen que cal afusellar 26 milions de persones (entre les quals hi som tots nosaltres). Al parlament d’Espanya, aquest pressupost ha estat aprovat amb els vots favorables dels diputats catalans del PSOE i Podemos, i de tots els diputats d’ERC i el PDECAT. Els catalans enviem gent a Madrid que permet el finançament de tot allò que ens perjudica. No és pas una idea gaire intel·ligent.

3 de desembre de 2020 – Les coses tenen un nom
Aquesta setmana, un jutge espanyol ha condemnat l’Adrián Sas a tres anys i dos mesos de presó per participar en les protestes del primer d’octubre de 2018 en contra del terrorisme practicat per les forces d’ocupació l’any anterior. La condemna ha estat possible degut al fet que un advocat el va denunciar i va demanar al jutge que imposés aquesta pena.
L’advocat que el va denunciar seguia ordres del seu client: la Generalitat de Catalunya. Comença, doncs, a ser hora de dir les coses pel seu nom. Denunciar un català davant d’un jutge espanyol per protestar contra l’ocupació i demanar que el tanquin a la presó té un nom. I aquest nom és traïció.

26 de novembre de 2020 – El dia 25 de novembre
Ahir, dimecres 25 de novembre, va ser el dia internacional per l’erradicació de la violència contra les dones i les criatures. Des de l’equip de coordinació, us fem arribar el següent enllaç, on trobareu el comunicat que la sectorial de dones de l’Assemblea ha fet en motiu d’aquesta data i al que donem ple suport.

19 de novembre de 2020 – Indecent
L’entradeta del dia 2 d’abril  tractava sobre l’acord de la mesa del  Parlament que instava els diputats a renunciar a les dietes de desplaçament. Qualsevol persona decent, en la situació en la que qual es troba el país i tenint en compte que dues de cada tres comissions han realitzat la seva activitat telemàticament i només una vintena de diputats (d’entre 135) assisteixen als plens (font), hauria acceptat la proposta. Però sembla que els senyors i senyores diputats no ho són gaire, de decents. Mentre la gent no pot treballar i veu com els seus ingressos es redueixen (però no passa el mateix amb les despeses) ells han seguit cobrant dietes de desplaçament. Sense desplaçar-se.

12 de novembre de 2020 – “El problema real és que no tenim prou diners”
Això diu la portaveu del Govern de la Generalitat per justificar que no siguin capaços d’ajudar econòmicament els ciutadans afectats per les mesures aplicades per fer front a la pandèmia. I té raó. Els diners els té el Govern d’Espanya perquè són ells els que recapten la majoria d’impostos. Però hi un altre problema ben real i que la portaveu no esmenta. Si Espanya pot recaptar els diners de la gent de Catalunya i després no gastar-los a Catalunya és, en part, gràcies a que el govern de la Generalitat, des que va assumir les seves funcions fa gairebé tres anys, no ha fet res per evitar que Espanya pugui robar els impostos dels catalans i les catalanes.

5 de novembre de 2020 – La premsa ni vota ni paga la quota
Aquesta setmana han dimitit set membres del Secretariat Nacional. Com ha passat tantes altres vegades, ens n’hem assabentat abans a través de la premsa que a través dels canals de comunicació interns de l’Assemblea.
Lamentablement no podem dir que els fets descrits anteriorment ens sorprenguin. Ja fa anys que el procediment habitual és que les decisions més o menys importants dins del Secretariat són comunicades/filtrades primer a la premsa i al cap d’uns dies al socis.
Recordem que qui paga la quota som els socis, qui vota som els socis, no la premsa.

29 d’octubre de 2020 – Tres anys de rendició
El passat dimarts va fer tres anys que els 70 diputats independentistes van fer veure que declaraven la independència. Aquella farsa va ser l’última d’una sèrie de mentides que van començar l’any 2012 quan el president Artur Mas va dir que el seu govern es dedicaria a preparar “estructures d’estat”.
A diferència dels líders polítics de l’independentisme, Espanya s’ha pres el conflicte de manera seriosa. L’últim exemple és el segrest de diversos catalans acusats d’haver finançat el “Tsunami Democràtic”. Però els líders polítics independentistes segueixen pensant que la solució és demanar moltes vegades que ens deixin d’empresonar.
Ja n’hi ha prou de ser sempre nosaltres els detinguts. Cal que comencem a ser els que detenen i que ells passin a ser els detinguts.

22 d’octubre de 2020 – Sindicat català: Eina de país
Cal ser conscients que portem anys de recessió econòmica, cosa que no ha comportat una sortida de la crisi sinó una precarització de la vida política, social, i també sindical.
Com a conseqüència, al nostre país ha crescut la voluntat de més justícia social unida a la llibertat nacional, amb el convenciment que només amb l’exercici de la nostra pròpia sobirania i l’aprofundiment democràtic podrem assolir una sortida digna d’aquesta situació socialment injusta i que afecta, sobretot, les persones més desfavorides.
En el procés en el qual estem immersos, i des d’un punt de vista de classe, és imprescindible la participació directa dels sindicats en la construcció de la República Catalana per tal de poder garantir la millora de condicions socials i laborals dels treballadors i les treballadores de Catalunya.
Cal que els sindicats facin efectiu el seu compromís com a agents de cohesió social i es desmarquin de complicitats amb el règim del 78. La declaració conjunta de quatre exsecretaris generals de CCOO i UGT de suport al repressor franquista Martin Villa, acusat i convocat a judici per la Justícia Argentina, és inacceptable.
Per la República Catalana necessitem i volem un sindicalisme català i uns sindicats que siguin eines de país.

15 d’octubre de 2020 – Missatge pel “senyor” Felipe Borbón
El passat divendres un senyor que es fa anomenar, entre d’altres títols, comte de Barcelona i que respon al nom de Felipe Borbón va decidir visitar Barcelona. Però, a diferència del que faria la gent normal, el senyor Borbón, fidel a la tradició criminal de la seva família, va decidir fer la visita acompanyat del seus sicaris i usurpant la nostra via pública.
Malgrat que aquest senyor es va poder passejar tranquil·lament per la capital de Catalunya, gràcies a la protecció proporcionada per les forces d’ocupació, se li va enviar un missatge molt clar: vostè no és benvingut i mai podrà passejar tranquil pel nostre país sense la protecció dels seus sicaris. Ni vostè ni cap dels seus descendents. I cada dia som més a prop del dia en el que ni els seus “piolins” el podran protegir.

8 d’octubre de 2020 – Aniversari dels Fets del 6 d’octubre
El passat dimarts es van complir 86 anys de la proclamació de l’Estat Català per part de Lluís Companys, president de la Generalitat. La revolta fou propiciada per la indignació que provocà a Catalunya  la suspensió  de la llei coneguda amb el nom de “Llei de Contracte de Conreus” per part del govern republicà espanyol (que considerà que la llei era inconstitucional). La manca de preparació convertí aquells fets en un fracàs absolut i el Govern de la Generalitat fou empresonat.
En motiu d’aquest aniversari volem dedicar l’entradeta d’aquest Indepentsants a tots aquells catalans i catalanes que van morir defensant les llibertats de Catalunya durant aquella jornada del 6 d’octubre de 1934. En aquest enllaç podeu trobar una llista amb els seus noms.

1 d’octubre de 2020 – Espanya mana, els autonomistes obeeixen
1. 27/10/2017: Espanya destitueix el govern de la Generalitat
2. 30/01/2018: Espanya impedeix al parlament autonòmic votar la investidura de Carles Puigdemont.
3. 09/03/2018: Espanya impedeix al parlament autonòmic votar la investidura de Jordi Sánchez.
4. 23/03/2018: Espanya empresona Jordi Turull i impedeix que el parlament autonòmic continuï la votació de la seva investidura.
5. 14/05/2018: Espanya permet la investidura de Quim Torra.
6. 30/05/2018: Espanya impedeix el nomenament dels consellers que no li agraden.
7. 28/09/2020: Espanya destitueix Quim Torra.
No som els catalans els que escollim la presidència de la Generalitat, és Espanya qui ho fa. I els que escalfen els escons del Parlament ho accepten. Quina legitimitat li queda a la institució? Cap. Per recuperar-la n’hi ha prou que facin allò pel que van ser escollits.

24 de setembre de 2020 – Pamfletistes mentiders
Un dia com ahir de fa tres anys les forces d’ocupació van assaltar diversos domicilis i van segrestar 9 catalans. La raó? Els acusaven de formar part d’un grup terrorista. Unes acusacions que no van tardar a ser difoses per una colla de periodistes sense escrúpols en els seus pamflets subvencionats.
Mesos més tard fins i tot el jutge espanyol que va considerar que tenia dret a investigar catalans va desmentir parts de l’informe dels guàrdies civils i va ordenar l’alliberament dels segrestats (no sense que abans haguessin de pagar un rescat). Però els pamfletistes no van demanar disculpes per haver difós les falsedats dels del tricorni. Quin fàstic.

17 de setembre de 2020 – El 20 de setembre
Aquest diumenge farà tres anys que les forces d’ocupació van arrestar diversos membres del govern de la Generalitat i van assaltar el departament d’Economia amb la intenció d’aturar els preparatius del referèndum del primer d’octubre. També van intentar assaltar la seu del partit polític CUP.
Arran d’aquells fets fa gairebé tres anys que el qui en aquell moment era president de l’ANC, Jordi Sànchez, està empresonat (juntament amb el president d’Òmnium, Jordi Cuixart). Des de llavors la repressió espanyola contra l’independentisme no ha fet res més que augmentar fins a arribar a uns nivells que quan va començar l’actual procés alguns es van pensar que era cosa del passat.

10 de setembre de 2020 – El deure de ser independents
Demà farà 306 anys dels fets del dia 11 de setembre de 1714, 134 anys de la primera commemoració d’aquests fets i 119 anys dels primers arrestats per participar en una Diada. La celebració de la Diada de l’Onze de Setembre, no és un invent modern, com tampoc ho és el moviment independentista, malgrat que a certs enemics a vegades els convé fer-ho veure.
El lema escollit per l’ANC per la Diada d’enguany és el següent: ”El deure de construir un futur millor. El dret a ser independents”. Cosa que es podria resumir com: “El deure de ser independents”. Certament el deure hi és. Ni que sigui només per tots aquells que durant tots aquests anys han sacrificat la vida i/o la llibertat per la causa. Però és que a més tots sabem que és l’única manera de tenir la capacitat de resoldre els problemes del país (i construir un futur millor).
L’últim exemple el tenim amb el tema de la llei de regulació dels lloguers. S’hi estigui a favor o en contra, es consideri que solucionarà o agreujarà el problema, cap català hauria d’acceptar que 12 jutges d’un tribunal espanyol pugin invalidar la llei, com ja ens han advertit els senyors de l’autoproclamat consell de garanties estatutàries que segurament passarà.

3 de setembre de 2020 – TOT SEGUEIX IGUAL
Després d’un mes de vacances, tornem a escriure entradetes a l‘Indepensants. Un mes durant el qual la situació del nostre país tampoc ha millorat. I no ha millorat perquè no tenim cap eina per poder-ho fer. Tot depèn de la voluntat del govern que hi hagi a Espanya.
I què ha fet el govern d’Espanya?
– Quan va arribar el coronavirus, va robar material sanitari, deixant els nostres hospitals desemparats.
– Quan s’ha quedat sense diners (perquè els que tenia se’ls va gastar comprant material defectuós), ha decidit robar-los als ajuntaments.
– A finals de juliol encara devia els diners dels ERTO a 30.000 treballadors catalans.
– Va eliminar les competències de les autonomies.
– Va treure la Guàrdia Civil a fer rodes de premsa sobre el coronavirus.
I la Generalitat? Val més no parlar-ne. No serveix pràcticament per res de bo.
Nosaltres fa anys que tenim clar que la única solució és la independència. I els teus amics i coneguts?

23 de juliol de 2020
Des de l’equip de Coordinació us volem agrair, un cop més, la confiança que ens heu fet. És un honor i una responsabilitat continuar treballant des dels nostres barris per aconseguir la independència. No dubteu que continuarem treballant en equip, amb totes vosaltres, per assolir el nostre anhelat objectiu: la independència del nostre país.
Cuideu-vos, cuidem-nos, ens trobem ben aviat als carrers!

16 de juliol de 2020 – Menys queixes i més feina
Ara hem sabut que Espanya espia el president del parlament (i segur que no és l’únic independentista espiat). I la resposta d’alguns dels nostres polítics amb càrrec és indignar-se molt i demanar explicacions a l’enemic.
Uns líders seriosos, enlloc d’indignar-se tant per coses tan òbvies com és el fet que l’enemic et vulgui espiar el que farien és treballar més per alliberar-se’n. Però després de dos anys sembla que per l’única cosa que treballen de valent és per perseguir independentistes als tribunals espanyols. Aquesta setmana ens hem assabentat d’un nou cas.

9 de juliol de 2020 – Els borbons, els seus amics i els delinqüents
El rei d’Espanya ha decidit que la setmana vinent vindrà a passejar-se per Catalunya. Com sempre passa en aquestes ocasions, no li faltarà ni allotjament ni restaurants on alimentar-se. Els que li facilitaran satisfer aquestes dues necessitats seran membres d’aquell grup de catalans que des de fa segles ha preferit fer de majordom del governant espanyol de torn a defensar el seu país. Els catalans tenim una paraula molt bonica per descriure aquesta mena gent que decideix col·laborar amb l’oligarquia corrupte espanyola: botifler.
Deia el patriota irlandès James Connolly que si els reis no renuncien als seus privilegis també cal que siguin castigats pels crims dels seus avantpassats, ja que els privilegis els han heretat d’ells. Certament, els borbons han fet molts crims al llarg de la història. I ja se sap que qui ajuda un criminal és còmplice del seu crim.

2 de juliol de 2020 – Els supremacistes són ells
Abans d’ahir una ministra del govern d’Espanya va decidir fer una intervenció al Senat en gallec. La presidenta la va renyar i li va dir que calia parlar en castellà. I segur que si fem memòria tots serem capaços de recordar molts més moments en els que, en institucions oficials de l’estat espanyol, algú ha decidit parlar-hi un idioma diferent del castellà i li han prohibit.
Aquest odi supremacista, quasi irracional, que les elits castellanes tenen envers qualsevol manifestació del fet que a Espanya no només s’hi parla el seu idioma (odi que comparteix una part important de la societat espanyola) és el mateix de les desenes (o centenars?) de policies espanyols que cada any amenacen i humilien ciutadans catalans, gallecs, bascos, etc. per expressar-se en llengües diferents de la oficial (eufemisme d’imposada). I aquest odi a tot allò no castellà és un dels fonaments històrics de l’estat espanyol.

25 de juny de 2020 – SANT JOAN I EL FOC
Un dels elements característics del dia de Sant Joan és el foc, present en moltes tradicions i festes dels Països Catalans. És, doncs, lògic que la Diada Nacional dels Països Catalans sigui una festa dominada pel foc. Igual que la llengua, el foc és un element que ens uneix. Des de Salses fins a Guardamar i des de Fraga fins a Maó.
El foc, però, també és present en llocs menys agradables, com els incendis forestals. Quan n’hi ha un, bona part del que aquest es troba enmig del seu camí és eliminat. I un cop l’incendi ha estat vençut, la terra cremada tarda anys a recuperar-se. En aquest aspecte, el foc també és un símbol del nostre enemic, ja que el Regne d’Espanya es comporta, envers Catalunya, com un incendi.
Però igual que els incendis poden ser aturats, Espanya també ho pot ser. I és la nostra tasca apagar el foc que ens crema des de ja fa massa anys.

18 de juny de 2020 – “Cap independentista pot tenir un judici just a Espanya”
“Cap independentista pot tenir un judici just a Espanya” diu Quim Torra. La qüestió bàsica, però, no és que no puguem tenir un judici just a Espanya, sinó que els tribunals espanyols no tenen cap legitimitat per prendre decisions a Catalunya. Decisions com la d’aquell jutge que va decidir que ni Carles Puigdemont, ni Jordi Turull, ni Jordi Sánchez podien presidir la Generalitat però, en canvi, sí que ho podia fer Quim Torra. O com les d’aquells que decideixen que determinades lleis aprovades pel Parlament no els agraden i, per tant, no valen.
“Cap independentista pot tenir un judici just a Espanya” diu Quim Torra mentre l’administració que presideix demana a aquests mateixos tribunals l’empresonament d’independentistes catalans. Els darrers, tres companys que van participar en accions de protesta davant la presó de Lledoners contra el trasllat dels Jordis i els membres de l’anterior govern de la Generalitat a Madrid per ser-hi jutjats.

11 de juny de 2020 – Es pensen que som rucs?
1) La Generalitat adjudica a l’empresa Ferrovial la gestió del servei de seguiment dels contactes que hagin tingut les persones que hagin donat positiu en coronavirus.
1) La Generalitat demana més de tres anys de presó per un independentista (en Josep Rosas) per haver-se manifestat a favor de la investidura de Carles Puigdemont. L’acusen falsament d’agredir agents dels Mossos d’Esquadra.
2) El “Col·legi de Metges” i el “Sindicat d’Infermers i Infermeres” critiquen l’adjudicació i reclamen que el servei sigui de gestió pública.
2) Es publica un manifest de suport a en Josep Rosas que critica la implicació de la Generalitat en el cas. Nombrosos mitjans de comunicació parlen del cas.
3) La Conselleria de Salut anuncia que està treballant per revertir el contracte amb Ferrovial. Però que això suposarà que s’haurà d’indemnitzar l’empresa.
3) La Generalitat anuncia que es retira del cas d’en Josep Rosas (un dia abans del judici) i atribueix la seva participació en la causa al 155. Però manté l’acusació, també per agressió, d’en José Antonio Valverde, el judici del qual és previst que se celebri el 16 de juny.
Es pensen que som rucs?

4 de juny de 2020 – REPRESSIÓ I RESPOSTA
Aquesta setmana hem vist com als Estats Units la policia carregava contra manifestants pacífics i desarmats per permetre al seu president fer-se una foto propagandística sense “ser molestat”. No és complicat establir un paral·lelisme entre aquest fet i altres actuacions violentes de la policia per tal de servir als capritxos dels governants d’aquest país. Ens ve a la ment el que va passar el desembre de 2018 quan Pedro Sánchez va decidir que havia de fer una reunió del Consell de Ministres a Barcelona o el que va passar el febrer del 2018 i al del 2019 quan els Mossos van atacar els manifestants per permetre al Borbó assistir al sopar d’inauguració del “Mobile World Congress”.
Un altre fet destacat de la setmana és el retorn de les nostres manifestacions de cada dilluns. Després de tres mesos callats, hem tornat a fer sentir el nostre missatge als carrers. És només un primer pas que ha d’acabar amb un retorn de les grans accions independentistes com les de l’octubre del 2018 o el 2019. La mobilització és una de les línies d’acció estratègica del Full de Ruta 2020 – 2021 (apartat 3.3.1).
I per lligar els dos temes. Per desgràcia, les nostres mobilitzacions segueixen sent reprimides per part de les forces d’ocupació, ja siguin les que són comandades directament des de Madrid o les que ho són des de la plaça de Sant Jaume. No és un fenomen nou. Hauríem de saber respondre adequadament.

28 de maig de 2020 – Les nostres eleccions i el paper de l’ANC
Entre el 9 i el 13 de juny se celebraran les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC. Aquest òrgan és el que pren, entre AGO i AGO (Assemblea General Ordinària), les decisions més importants sobre el rumb que ha de seguir l’Assemblea.
L’actual Secretariat va iniciar el seu mandat l’any 2018, poc després dels fets de l’octubre de 2017, en un moment en el qual ni l’Assemblea ni cap altra entitat lideraven el procés independentista. Recuperar aquest espai central i de lideratge és un dels objectius que planteja l’actual Full de Ruta (apartat 2.2).
Les eleccions són, evidentment, molt importants. El nou Secretariat Nacional tindrà, entre d’altres, la responsabilitat de proposar les accions necessàries per acomplir aquest punt del Full de Ruta. Conèixer les seves intencions en aspectes clau (com l’esmentat) del Full de Ruta és una de les coses que podrem fer participant en els diferents actes de campanya i presentació de candidatures que seran anunciats i es realitzaran les pròximes setmanes. Us animem a tots a participar-hi.

21 de maig de 2020 – Dos anys de Quim Torra
El passat dia 16 es van complir dos anys de la investidura (previ permís del jutge Llarena) de Quim Torra com a president de la Generalitat. Dos anys plens de queixes i poca feina per revertir les situacions que les han causat. Dos anys sense cap pas per implementar el resultat del referèndum del primer d’octubre. Dos anys durant els quals s’ha donat suport públic a la violència dels Mossos d’Esquadra contra els manifestants independentistes. Dos anys, passats els quals, l’objectiu del president és recuperar les “competències” eliminades amb la declaració de l’estat d’alarma.
Dos anys durant els quals s’han produït moltes accions criticables. Però que podríem resumir com els dos anys de mandat d’un president que va desobeir la llei espanyola per penjar una pancarta durant la campanya electoral però que no ha estat capaç de desobeir la llei que l’obliga a defensar judicialment els funcionaris “agredits” (llei que fan servir per demanar l’empresonament d’independentistes).

14 de maig de 2020 – CONSUM DE PROXIMITAT, CONSUM AMIC
Ja fa més de dos anys, l’abril de 2018, la nostra Assemblea de Sants va organitzar una jornada anomenada “Una nova economia per a una nova República”, un dels preludis del que seria després la campanya general de l’ANC del “Consum estratègic”, tan perseguida pels poders fàctics. I ara, s’ha llançat “Prop de casa”, al mateix temps que des de la Generalitat també es promou el consum de proximitat.
Els valors d’aquestes iniciatives són ben evidents: enfortiment del teixit comercial proper, de barri, de km zero, generadors de llocs de treball i d’estabilitat, estalvi de necessitats logístiques, d’intermediaris i de  transport, disminució de la contaminació. Qui hi vegi una forma de boicot als productes forans va molt equivocat perquè aquestes campanyes haurien de ser generals a tot arreu. I no acabaríem essent esclaus de les grans multinacionals per adquirir des d’una simple mascareta a un mòbil sofisticat.
Aquesta estratègia esdevé ara imprescindible a causa de la crisi que s’està imposant per la pandèmia. Per això, cal fer una crida a la ciutadania a tenir-ho ben present quan puguem anar de compres. Hem de valorar el botiguer de barri, que sap el que ven i ens pot aconsellar, que malviu engolit per lloguers escandalosos i impostos indefugibles. També les empreses d’aquí que s’han implicat en fabricar material quirúrgic i el que calgués.
I un reconeixement especial als nostres establiments amics, alguns de les quals ens han ajudat a distribuir mascaretes. I a tots ells que, al llarg dels anys, ens han permès publicitar els nostres actes als carrers per mitjà dels cartells. Penseu-hi. També es mereixen més que un aplaudiment http://smxi.cat/establiments-amics/.

7 de maig de 2020 – UNITAT
El Full de Ruta 2020–2021 (http://assemblea.cat/documents-2/) planteja tres objectius estratègics: reforçar l’entitat afavorint l’activitat de les Assemblees de Base i millorant la seva relació amb el Secretariat, recol·locar l’Assemblea en una posició de lideratge del moviment independentista i treballar per aconseguir la UNITAT d’acció independentista.
L’equip de coordinació de Sants-Montjuïc, entenem que:
– UNITAT d’acció és que els partits independentistes facin un front institucional comú en lloc de barallar-se sense cap mena d’escrúpol per aconseguir com més càrrecs millor per la gent del partit.
– UNITAT d’acció és establir uns objectius conjunts entre totes les organitzacions i treballar (cadascuna des del seu àmbit) per aconseguir-los.
– UNITAT d’acció és que els membres de diferents organitzacions participem junts i sense manies en les diferents accions que es realitzen.
– UNITAT d’acció NO és defensar públicament la feina de les forces d’ocupació en contra d’altres independentistes.
– UNITAT d’acció NO és demanar des de les institucions que empresonin a altres independentistes.

30 d’abril de 2020 – PRIMER DE MAIG: REPÚBLICA I DRETS SOCIOLABORALS
És el moment, la jornada, on la gent treballadora de tot el món posa en relleu totes les lluites i reivindicacions per a la millora de les condicions de vida i treball.
Des de la nostra perspectiva de treballadores i treballadors per la Independència, treballem per assolir una veritable democràcia econòmica, política i social, en una República Catalana.
Anirem impregnant aquest procés, dels valors, criteris i aspiracions, tot reclamant mesures urgents per reduir les desigualtats i definir noves regles i condicions per a un treball digne.
Ens sabem acompanyades en aquest camí pels sindicats i col·lectius independentistes (Intersindical-CSC, IAC-CATAC…). Amb ells, braç a braç, lluitarem i definirem aquest nou país on la gent treballadora serà protagonista.
Visca el Primer de Maig!

23 d’abril de 2020 – RECONSTRUIR ESPANYA? JA S’HO FARAN
El president del govern espanyol ja fa dies que parla de fer un gran acord per “reconstruir Espanya” un cop hagi passat la crisi del coronavirus. Un gran acord que ha batejat com “uns nous Pactes de la Moncloa”. Un nom que ens recorda els que es van fer l’any 77 amb l’objectiu de  rentar la cara al franquisme.
Nosaltres, socis i simpatitzants de l’Assemblea Nacional Catalana, independentistes, tenim ben clar que l’Espanya “reconstruïda” que ens cal és aquella que no tingui cap poder a Catalunya. Tant si està més o menys centralitzada que ara. Tant si és una república o una monarquia.
Només així podrem reconstruir plenament Catalunya.

16 d’abril de 2020 – HO RECORDAREM
Potser alguns es pensen que gràcies a l’emergència sanitària les notícies ens han passat desapercebudes. Però no és així. Som ben conscients que la setmana passada es va fer públic que la Generalitat demana 3 anys i mig de presó per dos dels detinguts durant les protestes del mes d’octubre contra la sentència del judici del procés.
També som ben conscients de la resposta que va donar la portaveu del Govern quan va ser preguntada per aquest tema: “tenim l’obligació de defensar els agents dels Mossos d’Esquadra”.
I en som conscients ara i en serem conscients d’aquí tres mesos, un any o el temps que faci falta.

9 d’abril de 2020 – UNA GENERALITAT SENSE COMPETÈNCIES
El govern d’Espanya va decidir que per combatre l’expansió del coronavirus calia treure les competències de la Generalitat. Que ho pogués fer sense cap més esforç que el d’escriure-ho en el document on decretava l’estat d’alarma ens torna a demostrar que la Generalitat no és res més que una oficina de gestió d’una simple comunitat autònoma sense cap mena d’autonomia real.
Quan la situació canviï i Espanya torni (si ho fa) a concedir competències a la Generalitat alguns ens voldran seguir fent creure que aquesta institució té alguna mena de capacitat per solucionar per si sola els problemes del nostre país. L’únic interès que pot tenir aquesta institució per un independentista és el d’utilitzar-la per facilitar el camí cap al nostre objectiu, tal com ja preveu el full de ruta que vam aprovar a la darrera AGO.
Evidentment, aquesta realitat no eximeix de cap responsabilitat als qui, prometent-nos revertir aquesta situació, han permès que, més de dos anys després de les eleccions, li fos tant fàcil a Espanya deixar la Generalitat sense competències.

2 d’abril de 2020 – QUE S’ENRIUEN DE TOTS NOSALTRES?
Mentre el país està paralitzat i tots patim per quines seran les conseqüències socials i econòmiques a llarg termini d’aquesta crisi sanitària que vivim, el dimarts es va reunir la mesa del Parlament. Un dels seus acords va ser demanar als diputats que renunciïn a part del seu sou per destinar aquests diners a combatre la pandèmia. A primer cop d’ull, sembla una proposta ben lloable.
El problema arriba quan més enllà dels titulars de la premsa, llegim bé la notícia: la proposta consisteix en el fet que els diputats renunciïn a les dietes de desplaçament (un total de 250.000 euros mensuals) del març i l’abril a les que tenen dret. Què vol renunciar a una remuneració per una activitat que no s’ha exercit? Amb el Parlament tancat, no hi ha cap necessitat de desplaçar-se i, per tant, de beneficiar-se fraudulentament d’una compensació creada per compensar aquesta necessitat.
Que s’enriuen de tots nosaltres?

26 de març de 2020 – LA IMPORTÀNCIA DE L’AGO PER FER PAÍS
La primera AGO celebrada de manera virtual ha tingut una participació de més de 6.000 socis i sòcies. Una de les més altes de tota la història de l’Assemblea. Tot un èxit que s’hauria de tenir en compte de cara als propers anys.
Un 92% dels socis va votar a favor de l’aprovació del Full de Ruta (que podeu trobar en aquest enllaç). Un document que ens ha de guiar durant l’any vinent i ens ha d’apropar a l’objectiu final de l’Assemblea Nacional Catalana: l’Estat Català independent.
Un Estat que necessitem aconseguir al més aviat possible, tal com ens han tornat a demostrar els esdeveniments dels darrers dies: cal un poder polític català amb capacitat de prendre decisions per millorar (o salvar) la vida dels catalans sense dependre del permís de cap governant espanyol.

19 de març de 2020 – ESPOLI EN LA TERCERA FASE
Fins ara sabíem que Espanya s’enduia 16.000 milions d’euros catalans cada any cap a Madrid. També, de tant en tant, s’enduia companys de lluita que acabaven empresonats en presons de Madrid. Ara també se’ns emporten mascaretes i altres materials necessaris per a la protecció del nostre personal sanitari i d’altres serveis bàsics. La salut d’un ciutadà de Madrid és més important que la d’un d’Igualada segons els governants del Regne (corrupte) d’Espanya.
Com sempre, mentre visquem en aquest estat, als catalans només ens queda la solidaritat entre compatriotes. Un bon exemple l’estem veient aquests dies amb la gran quantitat de xarxes de solidaritat que estan sorgint per ajudar a fer front a les necessitats de les persones més vulnerables davant d’aquesta maleïda malaltia.

12 de març de 2020 – Borbons, policies i polítics
Ara descobrim que el Borbó (pare) tenia amagats ves a saber quants diners i propietats té fora d’Espanya. Però ningú no farà cap investigació perquè, és clar, els Borbons tenen immunitat.
Diuen immunitat perquè no s’atreveixen a utilitzar la paraula impunitat. Impunitat per robar i viure a costa de la resta de mortals, ofici al qual la família es dedica des de la seva creació l’any 1272.
Qui també té impunitat són les masses tumultuàries de policies espanyols i guàrdies civils que es passegen pels voltants del Congreso mentre profereixen insults catalanòfobs als diputats que hi enviem. La resposta de la “democràcia” espanyola va ser negar protecció (a què tots els diputats tenen dret) a les víctimes. Si els nostres representants no tenen els mateixos drets que la resta de diputats del Regne d’Espanya vol dir que som ciutadans de segona categoria.
Continuem amb la impunitat. Sembla que la ministra d’educació espanyola també té impunitat per dir (i per complir-ho) que a “les zones més catalanistes” cal que a les  escoles s’hi estudiï més en castellà. Siguin vermells o blaus els seus interessos són els mateixos: “españolizar a los niños catalanes.” Saben que mentre mantinguem la llengua no ens podran fer espanyols.
Tres estaments de l’elit espanyola (ministres, Borbons i forces de seguretat) que gaudeixen d’impunitat a l’hora d’atacar els catalans. Qui no té impunitat són tots els nostres companys que són jutjats i castigats pel sol fet de defensar que els catalans no hi tenim cap futur en aquest estat que només sap maltractar-nos.

5 de març de 2020 – No ens deixem entabanar per taules i diàlegs d’enganyifa
Això digué Clara Ponsatí a Perpinyà. I tenia raó. No ens podem deixar entabanar per aquells que volen justificar la inacció dels polítics amb l’argument que ara toca anar a suplicar a Espanya que deixi d’empresonar-nos i que ens deixi fer un referèndum. Un referèndum que, recordem-ho, ja hem fet i guanyat. I uns polítics que, recordem-ho també, no han fet res en dos anys per avançar cap a l’objectiu. Més aviat han fet passes endarrere.
De fet, la primera enganyifa ja la tenim aquí. El govern espanyol i la Generalitat van acordar que el diàleg es desenvoluparia dins de “la seguretat jurídica”. Mentre el vicepresident Aragonès ens ho ven com una victòria, el govern espanyol ja ens ha recordat que “seguretat jurídica” vol dir “respectar la llei i la constitució”.
Fins aquí la part dolenta de la setmana. Anem a la bona. El multitudinari acte que es va celebrar a Perpinyà dissabte passat s’afegeix a una molt bona tendència que ja fa temps que veiem: l’elit política independentista està acceptant que la Nació no es redueix a les 4 províncies espanyoles de la Comunitat Autònoma de Catalunya. I això és una gran notícia: no fa gaire temps aquest posicionament era molt minoritari.
De Perpinyà, però, la millor notícia és que ha quedat demostrat que hi ha un polític, Carles Puigdemont, que té i manté una grandíssima capacitat de mobilització. Ara només cal saber i voler aprofitar-ho.

27 de febrer de 2020 – EL MÓN SERÀ CATALÀ O TALIBÀ
Aquesta frase no és d’ara, ni de cap independentista. La va pronunciar a casa nostra Bill Clinton el 2001, amb el món sota els efectes dels atemptats de l’11S a Nord-americà.
És un motiu clar per continuar la nostra lluita per la independència, per assolir ser un estat independent, volent mostrar a tot el món la nostra manera de ser i de fer, sense ser emmordassats i calumniats per l’estat que ens ocupa i ens espolia.
Des de molt antic els catalans hem estat un poble obert, tolerant, negociador, capaç de definir les bases del comerç, de crear mecanismes com la “Pau i Treva”, i el concepte de Parlament. I encara ara és de les comunitats més generoses, tolerant amb la diversitat i acollidora, pacífica i cívica.
En un món on cada vegada semblen guanyar terreny el populisme, el feixisme, la intolerància, la xenofòbia, i on alguns grans estats i multinacionals tendeixen a controlar fèrriament els seus individus, no és estrany que empresonin i vulguin acabar amb els que ho denuncien, com és el cas de Julian Assange que estem defensant avui en dia.
La Catalunya estricta no és més que una mil·lèssima part de la humanitat. Però, des d’aquesta aparent insignificància, hem de ser capaços de coliderar, junt amb molts altres, el camí cap a una civilització basada en els Drets Humans.
Ve-t’ho aquí: un altre motiu fonamental per lluitar per la nostra llibertat.

20 de febrer de 2020 – ALGUNA COSA ES MOU?
Ja farts de sentir discutir sobre la mesa de negociació que tothom sap que no servirà per a res, com no sigui per salvar la cara dels que la van pactar com a excusa política justificadora, el món independentista està il·lusionat amb una nova concentració massiva, aquest cas al propi País, però fora de les urpes dels qui tot ho afinen a la seva santa manera.
També hi ha els que argumenten que l’anada a Perpinyà no ens farà avançar en el nostre camí. Potser perquè no tinguem una decepció, com va passar amb el Tsunami, ara, com a mínim, hivernat. O potser perquè no interessa que sigui un èxit esclatant. Tot el que es fa en el nostre moviment sempre porta adherit el dubte de si no serà un moviment partidista més, en aquesta lluita fratricida, esterilitzadora i absurda.
Mirem-ho, però, pel costat positiu: Estrasburg, Madrid, Brussel·les, Tsunami, Meridiana, etc. tot això confirma que les bases estan preparades, que l’esperit de l’1 d’octubre és ben viu, que cal un lideratge clar i unes consignes evidents per avançar un pas més. Diuen que alguna cosa es mou entre bambolines, i que aquest cap de setmana se’n farà públic un manifest. Podeu veure-ho ací o bé ací2
En tot cas, prudència. Tots tenim ganes d’anar endavant i de tornar-ho a fer, però ben fet. Tenint molt clar que volem una transversalitat enriquidora, que no sigui una opció més que s’afegeixi a les ja existents, que tingui prou suports fiables. Confiem en el bon nas de la bona gent, la que fa tants anys que dóna el millor de sí mateixa.

13 de febrer de 2020 – PARLEM DE L’ASSEMBLEA
El tractament de l’actualitat als mitjans acostuma a tenir unes dosis d’exageració informativa que saturen la nostra capacitat d’atenció i dificulten l’anàlisi d’altres fets rellevants. Després, en pocs dies, s’obliden del tema i passen a una altra cosa, que també mostraran fins a embafar-nos.
Per això avui no parlarem del coronavirus, ni del virus coronat, ni del judici-segona-part, ni de les clavegueres i togues contra l’advocat que els crucifica. Aquestes clavegueres i togues que alguns qualifiquen com el pistolerisme del segle XXI.
Avui parlarem de l’Assemblea. Aquesta entitat, la nostra, que ha aconseguit fer majoritari el sentiment i l’argumentari independentista a Casa nostra. Que ha causat admiració per les manifestacions més grans, vistoses i cíviques d’Europa. Com a constatació que som un gran poble resistent al llarg de segles de dictadures, repressió, opressió i explotació.
Aquesta setmana deveu haver rebut documentació per a l’Assemblea anual de l’ANC. Llegiu-vos-la. Especialment el Full de Ruta. Analitzeu i feu les vostres esmenes. I la setmana que ve les votarem al nostre local per enviar-les posteriorment.
Plantegem-nos, per exemple: Quina posició hem d’adoptar davant les eleccions? Com defensem l’ANC del control dels partits? Quin tipus de manifestacions i actes hem de fer en aquest moment? Com internacionalitzem més el conflicte? Com reforcem els valors republicans fonamentals?…
Endavant. Només des de la reflexió, el convenciment i la valentia segarem cadenes.

6 de febrer de 2020 – QUI MANA REALMENT A ESPANYA?
Per a Catalunya, el millor govern d’Espanya és el que no existeix. Per tant, una estratègia inexcusable de l’independentisme és fer Espanya ingovernable, perquè tot allò que els afebleix ens fortifica. Fins i tot n’hi ha que estan convençuts que un possible govern de la dreta i la ultradreta seria preferible a l’actual teòricament “de progrés”, perquè aquest blanqueja l’estat als ulls d’Europa, perquè en realitat amaga el franquisme, la intolerància, l’anhel imperialista, l’eliminació de la dissidència, tot això que posaria en alerta l’Europa benpensant, aquesta que encara és capaç de fer un cordó sanitari als ultres, que tenen clar i practiquen la separació de poders i l’equilibri i contrapès entre ells.
Perquè, qui mana realment a Espanya? Quines possibilitats d’iniciatives que recondueixin la situació té l’actual Presidente del Gobierno? Quant durarà? Qui li assegura que no serà inhabilitat si fa algun gest interpretable com una negociació amb Catalunya? Actualment manen més el Tribunal Constitucional, el Suprem, l’Audiència Nacional, el CGPJ, el Tribunal de Cuentas, la Junta Electoral Central i, al pas que anem, el Colegio Nacional de Árbitros, la Cofradia de Jesús del Gran Poder (judicial, por supuesto…) o la cabra de la Legión!
Més que a una democràcia, això s’assembla cada vegada més a una togacràcia o, millor una ultracràcia. L’altre dia parlaven d’aplicar el 155 a la Comunitat de Múrcia, cosa impensable fa ben poc. S’està banalitzant l’estat d’excepció permanent, una contradicció en si mateixa. S’ha obert la veda de les mesures extremes, el estado de “derecho…a la cárcel”. Patètic, però real. Com a Estat és irregenerable. Fem-ho evident! Deixem que mostrin les vergonyes!

30 de gener de 2020 – CAMINS DIVERGENTS, CAMINS PERDUTS
El vergonyant espectacle del Parlament aquest passat dilluns és la culminació (o potser encara no!)  d’una divergència de camins de l’independentisme: des de no voler reeditar llistes conjuntes es va passar a diferents estratègies a curt termini, continuant per fer-se mútuament la traveta en els pactes posteriors a les municipals i acabant per deixar caure el MH President en mans d’estaments administratius i funcionaris del Parlament. I com a traca final, negant l’aplaudiment i consideració al propi company i Cap de Govern.
Potser perquè, entre altres coses, no el consideren un dels seus, sinó un intrús no professional de la política. Qui sap si per això les seves actuacions venen més avalades per la dignitat que per l’estratègia, amb els avantatges i inconvenients que se’n puguin derivar.
En tot cas, la transversalitat de l’independentisme de què tan presumíem ens ha resultat nefasta. No estava escrit que fos així, però la por a la repressió i les ganes de tenir càrrec, no pas poder polític actualment liquidat, han fet el fet.
Per això hauríem de replantejar-nos el funcionament dels partits, uns ecosistemes on triomfa l’antiguitat, el llepisme i el cop de colze, amb una professionalització excessiva i unes quotes d’afiliació ridícules, que viuen de les subvencions i els donatius “desinteressats”.
Hi ha qui pensa en alternatives fetes a partir del voluntariat, els bons professionals, professors, sindicalistes, artistes, periodistes… que vulguin dedicar-se al País per uns quants anys, amb risc per a les seves trajectòries vitals. Però tinguem clar que això és més antisistema que el més antisistema dels partits, els quals, a més, controlen molts dels mitjans i ho boicotejaran. En tot cas, no es tracta d’un camí lent per eixamplar la base, sinó per refer l’edifici.

23 de gener de 2020 – SPAIN, SIT AND TALK
Amb quin esperit s’han d’asseure els que han de formar part de la mesa per al diàleg amb el govern espanyol? Potser com els que es reuneixen per fer negocis?
Seria adequat recordar-los que, si quan n’has fet no acaben pagant mai, serà qüestió de cobrar per l’endavant. I a més, què hem de negociar amb una gent que es vantava de capturar el President a l’exili i que van estar a punt de fer-ho el passat juliol a Estrasburg? Compliran res d’allò que puguin prometre?
Hi ha l’alternativa de cobrar a 30 dies vista: Si el que s’acorda en una reunió no ho han complert abans de la següent, no cal seure a parlar de res més. Per començar es pot tractar d’una cosa fàcil i que no costa ni cinc: que el govern central retiri les impugnacions al TC de totes les lleis de caràcter social aprovades pel nostre Parlament. I ja diem només les de caràcter social!
Sinó, podem trobar-nos que els únics resultats de les negociacions (o només és un diàleg?) sigui que batejaran l’aeroport de Girona com a “Felipe González” i el de Reus com a “Alfonso Guerra”. I ens podem preguntar: què passaria si els que manessin fossin els de la dreta carca? Potser sí: ens els batejarien com a “Queipo de Llano” i “Duque de Ahumada”, però en qualsevol cas, continuarien estant sota el seu domini absolut.
Llavors, el lema del Tsunami “Spain, sit and talk” anava d’això? Tanta gent estomacada a l’aeroport o al Pertús per, simplement, seure en una taula? Si va com ens temem, algú dels negociadors haurà de donar explicacions o fer les maletes si és que a partits i votants encara ens queda un pèl de dignitat.
No és això, companys, no és això!

16 de gener de 2020 – ISABEL-CLARA SIMÓ: VALENTA I LLUITADORA
Ens has deixat quan encara esperàvem gaudir de la teva presència, de la teva paraula, del teu mestratge, de la teva alegria, de la teva fina ironia durant anys.
Sentim que te’n vas amb el teu segell inconfusible: valenta i lluitadora com sempre. Forjada en temps difícils, quan defensar idees com el feminisme i la igualtat de la dona, el concepte de Països Catalans, escriure en català i defensar-ne la seva normalització era tot plegat molt i molt complicat. Però tu i la  teva família en vàreu fer una aventura contínua i perdurable, una raó de viure.
Com sempre que perdem una companya de camí, una insobornable referència personal, sentim que no puguis veure acomplert el nostre somni col·lectiu. Però som conscients que sense tu no seríem exactament on som, i que ens toca als que encara continuem en la lluita posar-hi un plus d’esforç, de valentia, d’optimisme, de tendresa.
I estar ben atents, copsar i analitzar la realitat i actuar en conseqüència. Perquè com vas deixar escrit, ÉS QUAN MIRO QUE HI VEIG CLAR!

2 de gener de 2020 – TRANSVERSALITAT I SUPERVIVÈNCIA
L’Assemblea va néixer amb el desig d’aglutinar l’impuls independentista des de la seva transversalitat política. I aquest és un dels seus principals tresors. Aquesta setmana, però, ran de la decisió d’ERC de facilitar la investidura del líder del PSOE, les paraules de la nostra Presidenta poden interpretar-se com un trencament d’aquesta línia que l’ANC sempre ha tractat de mantenir.
Cal remarcar que una cosa és la transversalitat política i una altra és la passivitat quan estan a punt d’adoptar-se decisions sobre la governabilitat de l’Estat que poden hipotecar, durant anys, l’avenç de Catalunya cap a la seva llibertat. Per això, molta de la gent que s’ha mobilitzat des de fa temps, incloses les bases del propi partit en qüestió, s’interroguen sobre una sèrie de temes, de difícil justificació, alguns dels quals enumerem:

  • No diuen que les ordres d’un líder empresonat han de ser desobeïdes?
  • Algun gest pels ostatges captius i els exiliats?
  • Es pot pactar amb qui ha fet repetidament campanya del seu desig d’anorrear l’independentisme?
  • S’ha fet a l’esquena del President de la Generalitat?
  • L’única condició és la constitució d’una mesa de negociació?
  • D’aquest diàleg se n’exclou el dret a l’autodeterminació?
  • La gran promesa del seu programa és completar les transferències previstes des de fa 40 anys?
  • Si s’arribés a acords, sobre el que sigui, és que mai han arribat a complir-los?
  • Té cap sentit esperar que ’augmentant la base ens faran més cas? En van fer quan es va aprovar l’Estatut amb quasi el 90% de vots dels nostres parlamentaris?
  • Hi ha el projecte a Casa Nostra d’un Govern tripartit autonomista?

La impressió és una rendició incondicional fins a la irrupció d’una nova generació. Impedir això no és manca de transversalitat: és pur instint de supervivència. Davant d’això, l’alternativa no és altra que debilitar l’Estat per tots els camins possibles: dificultar la seva governabilitat, afeblir la seva economia, deslegitimar-lo internacionalment, evidenciar el descontrol del seu aparell jurídic i policial, presentar-lo com un país pària que desobeeix la justícia internacional i l’ONU, acorralar-los des de la desobediència pacífica, etc.
I en aquest camí ens trobarem tots els que al llarg dels anys hem dedicat dies i dies, hores i hores a lluitar per l’alliberament del nostre Poble. No deixarem que es dilapidi aquest bagatge!


Entradetes dels anys: 2024202320222021 – 2020 – 20192018