Els programes electorals dels partits de cara al 25N

BREU ANÀLISI DELS PROGRAMES ELECTORALS DE LES OPCIONS POLÍTIQUES EN RELACIÓ A LA DEMANDA DE L’ANC CARA ALS COMICIS DEL 25.11.2012

Elaborada per Sants-Montjuïc per la Independència (Assemblea Territorial de l’ANC)

Recordem que l’ANC va demanar a tots els partits i coalicions que concorren a les properes eleccions la inclusió dels punts següents en el seu programa electoral:

 1. La sobirania de Catalunya resideix en el poble català. El poble català és qui ha de ser consultat a l’hora de decidir la relació política que vol establir amb la resta de pobles i Estats del món.
 2. Ens posarem a treballar immediatament perquè, en la propera legislatura, Catalunya esdevingui un nou Estat d’Europa.
 3. Treballarem conjuntament amb la resta de grups polítics perquè el procés de constitució del nou Estat independent sigui el més consensuat possible i esdevingui l’Estat de tots els catalans i catalanes.

JUSTIFICACIÓ D’AQUEST DOCUMENT
L’ANC és una organització transversal de la societat civil catalana amb l’objectiu de fer avançar el nostre poble cap a la consecució de la independència de la nostra nació. En els seus documents fundacionals s’explicita que no pot transformar-se en un partit polític.

Atès, però, que l’ANC va ser l’autèntic motor de l’actual situació d’efervescència independentista, arran de l’organització de la Marxa per la Independència i la històrica manifestació de l’11 de setembre d’enguany, és lògic que tingui un gran prestigi social: sense la seva acció, les actuals eleccions al Parlament segurament que no es realitzarien i, en tot cas, no tindrien un caràcter tan marcadament plebiscitari.
Des de SMxI —assemblea territorial de l’ANC— pensem que es lícit que l’ANC intenti influir en el moment electoral actual, posant el seu gran prestigi al servei de la plena realització del nostre poble i pressionant les diferents opcions que concorren a les eleccions per tal que es defineixin en aquest sentit. Per tot això, considerem que és ben legítima la demanda de l’ANC a les formacions polítiques a subscriure els tres punts esmentats.
Això no obstant, si un cop en marxa la campanya electoral i explicitats els diferents programes electorals, l’ANC no fa una anàlisi i una crítica pública de la resposta de cada formació, entenem que la seva demanda quedarà com un brindis al sol. Segurament que molts ciutadans deuen esperar què diu l’ANC sobre els comicis del 25N. Ciutadans i ciutadanes van anar a la manifestació de la Diada precisament perquè la convocava una organització de la societat civil, no els partits polítics. Ara és el moment dels partits, però l’ANC ha de continuar la seva tasca de fer de motor de la independència. No oblidem que aquesta partitocràcia ens ha conduït fins a l’actual misèria econòmica, financera, social institucional i ètica. No els podem deixar sols, els partits: cal que entenguin que el temps de fer i desfer al seu gust s’ha acabat. O al menys, això és el que ens proposem en el nou estat que estem decidits a construir de bell nou.
Per això creiem imprescindible, com a mínim, analitzar la resposta de les diferents opcions i ens proposem facilitar i orientar el vot als nostres conciutadans, que, després, lliurement, exerciran el seu dret democràtic a votar de manera conscient i responsable.

BREU ANÀLISI DELS PROGRAMES DE LES PRINCIPALS FORMACIONS QUE PODEN AVALAR LA REALITZACIÓ D’UN REFERÈNDUM PER A L’AUTODETERMINACIÓ
(els números de pàgina corresponen als dels respectius programes electorals)

CiU: No hi consta de manera explícita la inclusió dels 3 punts proposats per l’ANC

 • Punt 1: s’entén que hi està clarament a favor. ( p. ex., pàg. 13).
 • Punt 2: s’entén que s’avançarà cap a un estat propi dins d’Europa, si bé no indica que serà durant la propera legislatura.
 • Punt 3: cap referència.


CUP:
No hi consta de manera explícita la inclusió dels 3 punts proposats per l’ANC.

 • Punt 1: s’entén que hi està clarament a favor, si bé posant l’accent en la realitat dels Països Catalans ( p. ex., pàg. 3).
 • Punt 2: s’entén que està a favor de ser un nou estat d’Europa,especificant, però, que no al si de la Unió Europea. ( p. ex., pàg. 5).
 • Punt 3: cap referència.


ERC:
Hi consta de manera explícita la proposta de l’ANC (pàg. 6).

ICV-EUA: No hi consta de manera explícita la inclusió dels 3 punts proposats per l’ANC.

 • Punt 1: c’entén que hi està a favor (p. ex., pàg 130),
 • Punt 2: no es defineix clarament; ho supedita a la decisió del poble de Catalunya: federació, confederació o directament estat europeu, si bé preveu un pacte bilateral amb Espanya (p. ex., pàg. 134) i explicita que la consulta serà en la propera legislatura.
 • Punt 3: cap referència.


SI:
Hi consta de manera explícita la proposta de l’ANC (pàg. 4).2 comentaris sobre “Els programes electorals dels partits de cara al 25N

 1. Gràcies, era un compromís que havieu triat i jo com a militant de l’ANC em sentia orgullosa però no s’ha fet gaire publicitat als mitjans. Em sembla que surt una mica tard.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *