Bon cop de falç. La història de l’himne
Producció: Clack, el Grup Enderrock i l’Avenç en coproducció amb Televisió de Catalunya i La Xarxa de Comunicació Local
Direcció: Eloi Aymerich
Any d’emissió: 2014
Durada: 57
On: Seu de Sants-Montjuïc per la independència
Hora: 19.00
Sinopsi:
El documental està basat en el llibre “Els segadors. De cançó eròtica a himne nacional”, publicat per L’Avenç el 2011, obra del musicòleg Jaume Ayats, director del Museu de la Música de Barcelona. El programa combina escenes de ficció amb actuacions musicals i una vintena d’entrevistes amb especialistes.
Amb aquest enfocament es dibuixa un retrat de l’himne com a “història col·lectiva d’un poble que lluita”, segons que expliquen els seus responsables. A la part final del documental, a tall d’epíleg, un debat serveix per a reflexionar sobre la vigència de la cançó i sobre el seu futur com a element de consens de la societat catalana.
Una de les principals curiositats de l’estudi que va publicar Jaume Ayats és que ‘Els segadors’ prové d’una cançó eròtica que cantaven els joves segadors per animar-se mentre feien feina a ple sol. En una entrevista, Ayats explicava més sorpreses que havia descobert: ‘Emili Guanyavents va fer una nova proposta de lletra, que és la que cantem actualment. Pot sorprendre que ell provingués d’ambients anarquistes, del socialisme utòpic, maçons i espiritistes. Així doncs, l’himne nacional va rebre l’impuls d’un personatge relativament singular del segle XIX. És curiós també que la cançó es difongués amb el tren: les prohibicions del governador civil, la difusió del catalanisme i les xiulades als ministres quan passaven per les estacions amb el tren són els factors que van contribuir més a difondre “Els segadors”.’
El documental ha comptat amb l’assessorament en les escenes de ficció del realitzador Esteve Rovira i amb la música original composta pel guitarrista Toni Xuclà. Les escenes de ficció es van rodar a Tona amb una quinzena d’actors.