Dimecres documentals (21 de setembre)

1711. El setge (Sense Ficció)Elsetge

Producció: Televisió de Catalunya amb Lavinia Productora, amb la col·laboració d’E2S
Direcció: Jordi Ferrerons
Any d’emissió: 2012
Durada: 62 minuts
On: Seu de Sants-Montjuïc per la independència
Hora: 19.00

Sinopsi:
Tardor de 1711. Durant 34 dies d’autèntica agonia, el castell de Cardona va resistir un setge de més d’11.000 soldats de l’exèrcit més ben preparat del moment. Tenia un enorme potencial de guerra i els millors enginyers militars, però no va poder amb la resistència del miler d’ocupants d’una fortalesa imperfecta gràcies a l’estratègia, la previsió i la fermesa dels defensors. Aquesta duríssima batalla és, segurament, l’episodi més desconegut i més fascinant de la Guerra de Successió Espanyola.

En aquest documental, amb una banda sonora feta per Jordi Savall, es donen a conèixer les claus d’un esdeveniment que va fer trontollar la credibilitat de l’exèrcit francès i va retardar tres anys la caiguda de Barcelona: Cardona era l’última plaça que s’interposava entre l’exèrcit borbònic i la capital catalana. “1711. El Setge” explica la història inèdita d’una defensa heroica que demostra que el triomf és el resultat de la suma de petits detalls.

Dispersos en arxius de tot Europa hi ha els documents que expliquen, des dels dos bàndols contendents, què va passar exactament a Cardona: dietaris personals, cròniques, informes oficials… elements que expliquen accions, maniobres, estratègies i anècdotes als quals ha tingut accés l’equip del documental.

El documental té quatre grans protagonistes: Manuel Desvalls, governador del castell de Cardona; l’enginyer militar Jean-Baptiste Joblot, principal estratega dels borbònics; el coronel comte de Gehlen, comandant de les tropes austriacistes; i Pere Ventallol, el rector de Bergús, el diari del qual ens permet conèixer els fets vistos des del prisma de la població civil. A partir dels testimonis escrits que van deixar tots quatre, “1711. El Setge” relata en primera persona, i amb gran precisió, els fets que es van viure a Cardona fa 300 anys


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *