Dimecres documentals (14 de setembre)

El cas dels catalansel_cas_dels_catalans_g

Producció: Televisió de Catalunya, la Xarxa de Comunicació Local i Triacom Audiovisual S.L.
Direcció: Ventura Durall
Any d’emissió: 2014
Durada: 76 minuts
On: Seu de Sants-Montjuïc per la independència
Hora: 19.00

Sinopsi:
L’any 1725 Francesc de Castellví, supervivent de l’11 de setembre de 1714, es va exiliar a Viena amb la ferma resolució d’escriure l’obra definitiva sobre la guerra de Successió: les “Narraciones históricas”, una obra faraònica de 12.000 pàgines escrita durant 32 anys. Aquest llibre, que fins al 1999 no va ser editat, ha esdevingut el testimoni més fefaent, viu i rigorós d’aquell conflicte.

La periodista Mònica Terribas recupera l’obra, se submergeix en les seves pàgines i s’interroga sobre les causes d’una guerra d’abast europeu que va castigar particularment la península Ibèrica amb una terrible guerra civil. Les qüestions plantejades per la narradora introdueixen al seu torn dues trames que el film explica amb mecanismes propis de la ficció.

D’una banda, les decisions polítiques crucials per entendre aquell turbulent període de la nostra història, representades al més alt nivell pels dos monarques pretendents del tron hispànic: Felip V (Àlex Monner) i Carles III (Nao Albet), dels quals el film fa un retrat psicològic i segueix la seva evolució.

De l’altra, es mostra el setge de Barcelona per part dels exèrcits borbònics del 1713-14, que posa de manifest l’heroica resistència de la ciutat i els motius que van dur aquella generació de catalans a sacrificar tantes vides. Aquesta segona trama gravita entorn de les figures d’Antonio de Villarroel (Pere Arquillué) i Rafael Casanova (Lluís Marco), i es complementa amb textos inspirats en dietaris i actes notarials de l’època llegits per persones anònimes d’avui.

En paral·lel, el film s’enriqueix amb les explicacions d’historiadors actuals de reconegut prestigi, tant d’àmbit català com espanyol, que ofereixen les claus interpretatives dels fets que explica el film.

Reprenent l’esperit de Castellví, l’obra neix amb la voluntat de ser el film definitiu sobre la Guerra de Successió i dels fets que van desembocar en l’11 de setembre de 1714 des d’una òptica catalana per a un públic català i internacional, per comprendre el que a Europa es va acabar coneixent com el “Cas dels Catalans”.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *