L’avinguda Samaranch no obté el mínim consens

Article publicat el 12 de desembre de 2013, actualitzat el 23 de gener de 2014. Hi reproduïm:

  1. La carta signada per 33 entitats contra la iniciativa de dedicar una avinguda a Samaranch a la ciutat de Barcelona
  2. Una fotografia d’època del subjecte
  3. La carta de resposta del Consell de Districte de Sants-Montjuïc (text i enllaç a l’original escanejat i en format PDF)

 

Sr. Xavier Trias, alcalde de Barcelona,

El novembre de 2012, la Fundació Sport Cultura Barcelona va proposar-li que es dediqués una avinguda a Juan Antonio Samaranch, proposta que ens consta que continua en estudi, a instància del Partit Popular. Els ajuntaments democràtics de Barcelona han elegit sempre els noms de les seves vies públiques pel mèrit i el valor de la persona, no pas per l’efímer èxit
social. Per això les entitats que signem aquesta carta li demanem que l’Ajuntament s’oposi a honorar Samaranch. La nostra memòria ens diu que no mereixen aquest reconeixement públic els qui van aprofitar les dècades de govern il·legal del general Franco per fer una carrera política fonamentada en l’adhesió incondicional a les atrocitats del feixisme.

Emparat per l’oblit pactat en la transició, sense qüestionar les seves conviccions anteriors, Samaranch va continuar exercint càrrecs públics, cada vegada més importants, en representació d’aquest Estat espanyol sempre connivent –gairebé per naturalesa– amb tota mena de persones i manifestacions contràries a la llibertat. Honorar-lo per Barcelona’92, pel cim de la seva escalada al poder, és oblidar que va triar el camí de la immoralitat per arribar-hi; és reconèixer el màxim representant del que a la transició es va considerar la tercera via (un pacte innoble per crear una alternativa política a mig camí del franquisme i la democràcia); és ignorar la seva pugna permanent, incívica, per silenciar la nostra reivindicació nacional.

El nom de les avingudes de Barcelona no ha de ser mai ofensiu per a ningú, ni tampoc un motiu de vergonya per a la ciutat: hi ha massa ombres de dubte sobre les especulacions immobiliàries de Samaranch al Poblenou, sobre la mercantilització dels Jocs Olímpics i sobre l’adjudicació de seus durant la seva presidència del Comitè Olímpic Internacional, unes ombres que ja van portar Lausana, seu del COI, a negar-li la medalla d’or de la ciutat. Va fer incloure també la clàusula de la Carta olímpica que impedeix que hi participin les nacions sense estat, en perjudici de les seleccions esportives catalanes. Val més que reservem els noms de les vies públiques a les persones que, per un motiu o altre, modest o grandiós, han estat ciutadans exemplars.

Tota societat és capaç de reprimir, com va dir W. G. Sebald, el record dolorós que pugui destorbar la continuació de la vida, però també conté persones disposades a viure-hi amb el risc de tenir una memòria.

Cordialment,

Barcelona, 29 de novembre 2013

ANC SANTS-MONTJUÏC
ANC POBLE-SEC
ANC BARCELONETA
ANC CIUTAT VELLA
ANC LES CORTS
ANC DRETA DE L’EIXAMPLE
ANC FORT PIENC
ANC HORTA-GUINARDÓ
ANC SAGRADA FAMÍLIA
ANC SANT ANTONI
ANC SANT ANDREU
ANC SANT MARTÍ
ANC SARRIÀ – SANT GERVASI
ANC L’HOSPITALET
ANC SECTORIAL D’ESPORTISTES
ARRAN
CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR BARCELONA
CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR SANTS-MONTJUÏC
CASTELLERS DEL POBLE-SEC
CENTRE SOCIAL DE SANTS
COL·LECTIU GAI DE BARCELONA BROT BORD
COORDINADORA D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA CATALANA
COORDINADORA OBRERA SINDICAL
EN LLUITA
ENDAVANT (ORGANITZACIÓ SOCIALISTA D’ALLIBERAMENT NACIONAL)
FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS DE VEÏNS DE BARCELONA
FEDERACIÓ NACIONAL D’ESTUDIANTS DE CATALUNYA
CLUB FNEC
FRONT D’ALLIBERAMENT GAI DE CATALUNYA
FUNDACIÓ RANDA – LLUÍS MARIA XIRINACHS
ÒMNIUM CULTURAL SANTS-MONTJUÏC
PLATAFORMA PRO SELECCIONS ESPORTIVES CATALANES
SINDICAT D’ESTUDIANTS DELS PAÏSOS CATALANS

Samaranch, amb uniforme falangista, saludant el general Franco

Samaranch, amb uniforme falangista, saluda el tirà

Benvolgut Joan*,

En relació al teu escrit de data 4 de desembre de 2013, amb núm. de registre 1-2013-0562070-1, vull comentar-te que som conscients del desacord que hi ha al voltant d’aquesta qüestió entre una bona part de la ciutadania i les entitats, especialment de Sants-Montjuïc.

I tal com vaig explicar a l’APED** del passat mes d’octubre, aquest Ajuntament i, en conseqüència, aquest Districte, no procedirà a fer un canvi de nom que no gaudeix actualment del mínim consens.

Cordialment,

[signatura de Jordi Martí i Galbis, regidor del Districte de Sants-Montjuïc]

Barcelona, 10 de gener de 2014

 

* Joan és Joan Mollà i Bernadas, coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, assemblea territorial de l’Assemblea Nacional Catalana.

** APED és la sigla d’audiència pública de l’estat del Districte. 

Carta de resposta del Consell de Districte sobre el cas Samaranch (PDF)


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *