Cicle de xerrades El País Que Volem

El cicle El País Que Volem inclou en aquest moment cinc xerrades, entre setmana, entre els mesos de novembre i març –n’hem fet ja dues–, i a l’entremig, un acte, el diumenge 26 de gener, que durarà tot el dia. Aquest article s’anirà actualitzant a mesura que concretem els detalls de cada acte, a part de contenir la informació bàsica dels actes anteriors, inclosa una nota de resum.

República Catalana, lliure de corrupció [AJORNADA PER IMPOSSIBILITAT DEL PONENT]

  • La corrupció és una de les principals causes de desafecció amb la classe política. Alimenta una separació entre ciutadania i representants democràtics que, a l’extrem, pot arribar a situacions de resignació com la d’Itàlia, on la desafecció és tan gran que els ciutadans han assumit que els polítics són corruptes per naturalesa i que els esforços per canviar-ho són en va. Garantir que a Catalunya no hi haurà corrupció no seria realista, però volem saber quins instruments tenim, o podem crear, per tal que aquesta sigui mínima i es pugui actuar amb diligència, severitat i eficàcia contra els qui la cometen, la justifiquen o l’encobreixen.
  • Ponent: Joan Ridao

 

ACTES JA FETS DINS EL CICLE

De la desobediència a la sobirania

  • Dimecres 27 de novembre de 2013 a les 19h a la sala de conferències de Cotxeres de Sants
  • Ponent: Eduard Jaquet, coordinador de la Sectorial de Juristes per la Independència
  • Les constants amenaces de diversos estaments del govern i l’estat espanyols de fer servir instruments legals per impedir la independència de Catalunya, i algunes opinions manifestades des de dins de Catalunya que alerten sobre una possible suspensió de l’autonomia, han alimentat el debat sobre la desobediència col·lectiva en processos de canvi polític. Volem esvair dubtes sobre quines són les vies per exercir aquesta desobediència, conèixer els límits de la insubmissió i preveure com hi pot respondre l’estat espanyol, amb l’objectiu d’estar preparats quan calgui exercir-la.
  • Hashtag: #SantsDesobeeix

República Catalana, horaris europeus

  • Dijous 12 de desembre de 2013 a les 19h a la sala de conferències de Cotxeres de Sants
  • Ponent: Fabian Mohedano, coordinador de la iniciativa Ara és l’hora – Iniciativa per a la reforma horària
  • Espanya és l’únic país europeu que ha trencat el paradigma de l’organització horària europea. L’origen és a la postguerra, quan la necessitat de treballar a dos o tres llocs diferents feia que la majoria de persones arribessin a casa passades les 21 h. Ara, enmig del debat sobre els canvis que cal introduir coincidint amb la creació d’un estat català, s’ha obert la proposta d’adaptar els horaris als de la resta de països d’Europa, amb jornades laborals que acabin, com a molt tard, a les 5 o les 6 de la tarda i una pausa per a dinar de no més d’una hora. L’objectiu és conciliar la vida laboral amb la vida familiar i social.
  • Hashtag: #horariseuropeus

República Catalana, participació ciutadana

  • Dijous 16 de gener de 2014 a les 19h a la sala de conferències de Cotxeres de Sants
  • Ponent: Marc Parés, professor de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (UAB)
  • Presentador: Sergi Castañé, estudiant de Politologia a la Universitat Pompeu Fabra
  • Correspon als catalans decidir com ha de ser la llei electoral, el procediment de les iniciatives legislatives populars, prendre part a l’elaboració de les lleis i fins i tot respondre un dels grans debats del procés independentista: la pertinença, o no, de Catalunya a la Unió Europea. Sortirem d’un estat amb una forta tendència a l’autocràcia, la imposició i la manipulació de tot el sistema polític social i econòmic i no farem l’esforç de substituir aquest estat per un altre, per acabar tenint el mateix tractament?

Independència 2014. Raons pel Sí + Sí (acte general del 26 de gener)

  • Diumenge 26 de gener de 2014, auditori Pérez Moya de les Cotxeres de Sants
  • Tot i el posicionament que, de mica en mica, va adquirint la societat catalana en relació amb el procés d’independència, continua havent-hi persones que tenen dubtes, o fins i tot manifesten certs temors, sobre com arribar i mantenir un estat català independent. Aquesta jornada, que durarà tot el dia, va dirigida sobretot a ells, però interessarà i està oberta a tothom qui hi vulgui assistir. Hi haurà una taula rodona, actuacions, música, un dinar, humor, i una exposició de fotografies sobre la Via Catalana. I tindrà lloc en un moment clau, quan el procés d’independència haurà viscut l’embranzida de conèixer la data i la pregunta per a la consulta.
  • L’acte comença al matí i acaba al vespre: hi ha una exposició de fotografies, la projeccció d’un documental, una taula rodona de primera, la intervenció de Carme Forcadell, tabalers, parades informatives, jocs per a la canalla organitzats per la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes.

República Catalana, relacions internacionals

  • Dijous 13 de febrer de 2014 a les 19h a la sala d’actes de Cotxeres de Sants, pl. Bonet i Muixí, 4a planta
  • Un estat és independent per decisió pròpia o només ho és quan altres estats el reconeixen com a tal? La globalització ha fet que les relacions entre els estats siguin necessàries, tant en termes de comerç com de cooperació i diplomàcia. El República Catalana necessitarà suports internacionals en moltes matèries, ja que haurà d’obrir-se a un mercat global que doni sentit a la seva capacitat productiva i exportadora, i obtenir allò que no produeix per si mateixa. Sigui com sigui el futur d’Europa, Catalunya tampoc no deixarà de ser-ne una peça clau en temes de ciutadania, diplomàcia, defensa, etc. I els primers reconeixements seran vitals per assolir la plena integració a la comunitat internacional.
  • Ponents: Liz Castro (VilaWeb News from Catalonia) i Jordi Vàzquez (Help Catalonia).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *