- Malgrat la derrota, la campanya Yes Scotland ha estat una mobilització brillant, que mereix la nostra felicitació als independentistes escocesos. La carta de Salmond als votants és un text notable, que va ser enviat un dia abans del referèndum. La foto correspon a la campanya de suport internacional.
En les últimes hores d’aquesta campanya històrica, vull parlar directament a totes les persones d’aquest país, que ara estan sospesant els arguments que han pogut anar escoltant.
No tinc cap dubte que la gent d’Escòcia no farà cas de les històries per fer por, cada vegada més desesperades i absurdes, que dia rere dia s’ha anat empescant Downing Street.
No eren raonables en un debat com cal.
Per això, en aquests últims dies de la campanya més gran que Escòcia hagi vist mai, vull demanar-li que s’enretiri un pas enllà dels arguments dels polítics i l’allau de les estadístiques.
Per cada expert d’un bàndol, hi ha un expert de l’altre.
Per cada tàctica de la por, hi ha un missatge d’esperança, oportunitats i possibilitats.
L’oportunitat per al nostre Parlament d’obtenir poders reals per crear llocs de treball, la capacitat de protegir el nostre estimat Servei Nacional de Salut i la construcció d’una renovada relació de respecte i d’igualtat amb els nostres amics i veïns de la resta d’aquestes Illes.
Però de tot això, ja ho hem dit gairebé tot.
Les campanyes ja hi han dit la seva.
Només quedem nosaltres –la gent que vivim i treballem aquí.
Les úniques persones amb un vot. Les persones que importen.
Les persones que, per unes hores precioses durant la jornada electoral, tenen la sobirania, el poder, l’autoritat a les seves mans.
És el moment que cadascú de nosaltres tindrà, en sa vida, més poder.
El futur d’Escòcia –el nostre país a les nostres mans.
Què fer? Només ho sap cadascú.
Per la meva banda, jo només demano això.
Prengui aquesta decisió amb el cap clar i la consciència tranquil·la.
Sàpiga que, en votar ‘Sí’, el que tenim a les nostres mans és una responsabilitat com cap altra –la responsabilitat de treballar units per fer d’Escòcia la nació que pot ser.
Això requereix maduresa, saviesa, compromís i energia i no vindrà de les fonts habituals dels partits i els polítics, sinó de vostè, de la gent que ha convertit aquest moment, que semblava un debat polític més, en una meravellosa celebració del poder del poble.
Cada país comet errors? Sí.
Hi ha reptes que Escòcia haurà de superar? Sense cap dubte.
Però la meva pregunta és la següent –qui pot enfrontar-se millor a aquests desafiaments, en nom de la nostra nació, que nosaltres?
Hem de tenir fe en nosaltres mateixos.
Tinguem fe en tothom.