Campanya 21D – Les piulades del 16/12

piuladaFins a les eleccions, cada dia es faran córrer dos missatges pel twitter, a les 10 h i a les 17 h aproximadament, per fer-nos reflexionar a escala personal i perquè, un cop llegits, els repiulem o fem algun comentari. Cada dia aquests missatges versaran sobre un tema concret que volem difondre més enllà de les nostres possibilitats i per això us demanem la vostra col·laboració.
Aquí teniu l’enllaç [1] per accedir al nostre twitter. Busqueu les piulades i ajudeu-nos a difondre-les!

El tema d’avui: monarquia i democràcia real

Avui les piulades parlen de dos conceptes antagònics perquè un nega l’altre i si no, valorem:
Monarquia: Forma d’estat en què una persona té dret, generalment per via hereditària, a regnar com a cap d’estat. [2] Democràcia: Forma d’organització de la vida pública, en la qual les decisions col·lectives són adoptades pel poble mitjançant mecanismes de participació directa o indirecta que li confereixen legitimitat als representants. [3]

Fins aquí la conclusió és la que ja sabíem de lliçó: el cap de l’estat d’un país monàrquic sempre és l’hereu de la dinastia que ostenta aquest privilegi. A més, és un model organitzatiu arcaic que vetlla per perllongar en el temps aquest privilegi amb la finalitat d’engrandir el seu patrimoni.

Però quina diferencia hi ha entre democràcia i democràcia real?
Ambdues formes d’organització preveuen la participació però quan parlem només de “democràcia”, sovint ens referim a una delegació de presa de decisions vers uns representants legals; mentre que quan parlem de “democràcia real”, comporta una implicació i participació més directe però sobretot, un model organitzatiu al marge dels partits i sindicats.

I si parlem de monarquia i democràcia real és perquè en el nostre context actual tenim molt a dir i fer. En algun moment caldrà reiniciar el debat sobre el procés constituent i el país què volem. Veient com ha anat l’anterior referèndum, no podem deixar que siguin només els nostres representants polítics els únics que decideixin com fer la construcció de la República catalana. Volem proposar i debatre; i volem participar activament en la presa decisions. Les consultes i referèndum, amb tota la maquinària que comporten de debats, de tertúlies, d’articles d’opinió…, són la millor manera d’aconseguir que el país sigui de tothom i per a tothom.

Nosaltres hem de tenir dir la nostra i fer-la valer amb tot l’argumentari de que es disposi i, finalment,  acceptarem la decisió majoritària que es prengui perquè la majoria ho ha decidit.

—–enllaços—–
[1]  https://twitter.com/assembleasmxi
[2] https://ca.wikipedia.org/wiki/Monarquia
[3] https://ca.wikipedia.org/wiki/Democràcia

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *