Anit, Marxa de torxes del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014

La Marxa de Torxes del Poble-sec, Sant Antoni i Sants s’ha iniciat a la plaça del Setge del 1714, al costat de la gran senyera que hi oneja tot l’any, i ha arribat pels carrers i les places del Poble-sec fins al parc de les Tres Xemeneies, com un homenatge als obrers de La Canadenca. 16 organitzacions i partits polítics convocaven l’acte, incloent-hi les assemblees territorials de l’Assemblea Nacional Catalana del Poble-sec, Sants-Montjuïc i Sant Antoni. La marxa ha sumat unes sis-centes torxes i uns centenars d’acompanyants més, molts grups d’amics, famílies i canalla, en una nit d’estiu i lluna plena, amb animació de tabalers i fanfàrria, desfilada de La Coronela, i molts veïns i turistes a peu de carrer i als balcons. El to ha estat festiu, amb una part final de gran energia reivindicativa, amb la lectura del Manifest i la intervenció de Joan Mollà, fundador i excoordinadorde Sants-Montjuíc per la Independència. L’acte s’ha clos amb la tradicional crema del Decret de nova planta, penjat del revés, que ha deixat al descobert al seu darrere una pancarta amb una urna, el lema Ara és l’hora i la data del 9 de novembre. Per tancar l’acte, la coral El poble que canta ha interpretat “La muixeranga d’Algemesí”, himne del País Valencià en versió estrenada una setmana abans en el cinquè aniversari de la consulta d’Arenys de Munt, i, acompanyant el púbic, un esplèndid i emotiu Cant dels Segadors. És la tercera Marxa de Torxes que hem organitzat als barris, que ha continuat amb el tradicional pa, vi i sucre.

Mercè Santaulària ha presentat l’acte, una de les cent marxes de torxes que s’han fet aquesta nit arreu del país, per simbolitzar la voluntat popular d’honorar els defensors de la llibertat i màrtirs del 1714. Ha llegit la llista d’assistents, i ha afegit que aquest Onze de Setembe “demostrarem a tothom i a la comunitat internacional que som majoria”. Josep Sabaté, de l’assemblea territorial de l’Assemblea Nacional Catalana a les Terres de l’Ebre, ha llegit el manifest, amb un agraïment previ als voluntaris, “que fa mesos que treballen per organitzar la concentració de demà” i ha desitjat “moltes forces per a les setmanes que vindran”.

Joan Mollà, fundador i excoordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, ha fet la intervenció més llarga. Ha recordat que l’Onze de Setembre no celebrem res, sinó que commemorem la lluita per la llibertat dels catalans del 1714. “Som una nació”, ha afirmat, “i si fóssim la mateixa nació, com diuen, no atiarien l’odi contra nosaltres. Encara enyoren el passat; nosaltres somniem el futur.”. Ha promès que a partir del 12 de setembre ens concentrem en els indecisos, i, per aquest motiu, “els volem units, els polítics, com la societat està unida, sense preguntar-li de quin partit és al nostre company.”. “Volem assolir la independència democràticament, i això vol dir voluntat”. I ha remarcat, com a conclusió, que “volem ser un poble lliure per dignitat; no és sols els diners ni la llengua, és la dignitat”.

Fotografies de Xavier Garcia Riumalló (Creative Commons, by-sa-nc)

Marxa de torves del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014

Marxa de torves del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014
Marxa de torxes del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014

Marxa de torves del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014

Marxa de torves del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014

Marxa de torves del Poble-sec, Sant Antoni i Sants 2014: Josep Sabaté, de l’assemblea territorial de les Terres de l’Ebre de l’Assemblea Nacional Catalana


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *