Anem rebé, el futur només depèn de nosaltres

Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, ha tancat amb una vibrant intervenció Caminem cap a la independència, avui al migdia, a quarts de dues. Ha demanat confiança: “Anem rebé, el futur només depèn de nosaltres”, ha dit. Unes 600 persones han arribat, malgrat el ruixat, molt local però intens en alguns moments, als Jardins de Can Farrero, a la Marina de Sants.

Caminem cap a la independència, una caminada adherida a les proves Corre per la independència, ha començat a les onze en punt. El punt de sortida ha estat, simbòlicament, la plaça d’Espanya, i el punt d’arribada, els Jardins de Can Farrero, també un lloc emblemàtic, l’espai guanyat en la lluita veïnal dels anys setanta. Els caminants, amb moltes estelades i les lletres Independència, han avançat per la vorera de muntanya de la Gran Via, acompanyats de tabalers i dels clàxons d’ànim dels cotxes, fins a la plaça de Cerdà, que han travessat pel pont (a la fotografia). Han baixat després pel passeig de la Zona Franca, la plaça de la Marina, el carrer Mare de Déu de Port, fins als Jardins.

Caminem cap a la independència travessa la plaça Cerdà

Centenars de persones passen pel pont de la plaça Cerdà en direcció a la Marina. Foto: Josep-Lluís González

Detall del pas de Caminem cap a la independència per la plaça Cerdà, amb les lletres de la paraula Independència

Les lletres de la paraula Independència a la plaça Cerdà, en direcció a la Marina, mentre plou i sonen els clàxons i els crits d’ànim des dels cotxes. Foto: Josep-Lluís González

L’escenari de la part final de l’acte, als Jardins de Can Farrero, era davant de la Casa del Rellotge, coberta la façana amb una gran estelada; l’acte, l’ha presentat l’actriu Gemma Deusedas. S’hi han fet les actuacions previstes: la degana Societat Coral la Joia de Montjuïc, el Grup Folk Montjuïc, Catalunya Sardanista… Pere Baltà ha donat la benvinguda als caminants als barris de Paco Candel, els barris d’una gent que hi va arribar fugint de la seva terra, subjugada pel caciquisme.

Lluís Cabrera, d’Els Altres Andalusos, ha reclamat un discurs encara més integrador i inclusiu a l’independentisme. Ha recordat que Catalunya és plena de matrimonis mixtos i que per això no aconseguiran trencar la cohesió social. Ha recordat que Franco va folkloritzar la cultura andalusa, i que al cap dels anys, donant suport a la Feria de Abril del Fòrum, s’han congelat en el frigorífic els sentiments de molta gent, com si encara fossin als anys cinquanta. Ha reinvindicat el folklore andalús autèntic, Carmen Amanya i la rumba, i les semblances entre Catalunya i Andalusia, països mediterranis i mestissos, i ha acabat dient que “la llengua no és per dividir, és per fer l’amor –que no ens divideixin, els talibans”.

Carme Forcadell ha repassat el procés des de l’Onze de Setembre, la manifestació que ens va posar al món: vam guanyar les eleccions, vam aprovar la Declaració de sobirania per una majoria aclaparadora (84 vots a favor, 41 en contra), s’ha creat el Consell Assessor per a la Transició Nacional, i l’Assemblea participarà en el Comitè pel Dret a Decidir. Transcrivim algunes idees clau i frases de la seva intervenció:

  • Malgrat que el futur és incert, serà millor, més just, més pròsper, més digne, més democràtic.
  • N’hem de ser més, d’independentistes, perquè, sigui quin sigui el camí per arribar a la independència, passa per votar, i “hi ha moltes persones que encara no són independentistes”. “Hem de convèncer tots els no convençuts per fer un país millor per a tothom”. “Som un sol poble, mai ens dividiran”.
  • “Volem convèncer per vèncer”. El 1714 ens van vèncer, però no ens van convèncer. No ens vam resignar en la derrota: “tenim una voluntat de ser indestructible.”. Som un cas únic al món, de resistència, durant tres segles, d’una nació que no és pas una nació sense estat sinó una nació amb un estat en contra.
  • “Deixem de tenir hispanodependència. No acatem les imposicions del Govern espanyol.”. Els mestres no acataran l’abús de llei de Wert, i nosaltres hem de començar a pagar els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. “El nostre adversari no són Convergència, ni Unió, ni Esquerra, ni el PSC, ni Iniciativa, ni les CUP, sinó els partits espanyols. El nostre adversari és l’Estat espanyol i els dos partits que el representen, el Partit Popular a Catalunya i Ciudadanos. […] La justícia, la raó, el diàleg i la democràcia són les nostres armes; som imparables.”.
  • “Anem rebé! Tinguem confiança! Som aquí perquè nosaltres ho hem volgut. El futur només depèn de nosaltres. […] Els polítics  convocaran la consulta. No permetrem que facin una altra cosa”. És la primera vegada que anem tots junts. Si anem junts, ho aconseguirem.

El nostre company Papikol ens avisa –l’endemà de la publicació d’aquesta nota– que ha penjat el vídeo (14′ 11”) de la intervenció de Carme Forcadell al seu blog:

Mentre l’acte avançava, s’ha anat completant la pancarta mosaic, de 12 metres d’amplada, composta de centenars de petites peces que conformaven la paraula Independència. Carme Forcadell hi ha posat l’accent, abans de començar la seva intervenció, amb el text:

Junts fins a la victòria final
Junts podem
Junts ho aconseguirem

Ha tancat la festa l’actuació de Bollywod Varali, amb balls que ens han recordat que l’Índia és la democràcia més poblada del món, i que l’Índia i el Pakistan van aconseguir la seva independència ja fa unes dècades pacíficament, desobeint la llei anglesa.

Carme Forcadell amb l'accent de la paraula Independència, a punt d'enganxar-lo a la pancarta mosaic

Carme Forcadell amb la peça vermella que ha fet d’accent de la gran pancarta mosaic amb la paraula Independència. Foto: Josep-Lluís González

 

Tots junts Caminem cap a la independència

Tots junts, l’accent de Carme Forcadell a Caminem cap al a independència. Foto: Josep-Lluís González


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *