28M – Què votar?

Què votar per afavorir el procés?
És una pregunta que cadascú s’ha de plantejar i que, pel moment polític en el que ens trobem, fa de mal dir. Però tot i així et volem fer partícip d’algunes reflexions:

  • La primera i més important: NO LLENCIS EL TEU VOT.
    Cal valorar que, segons quina decisió es pren, s’afavoreix més a unes forces polítiques que a unes altres.
  • Tenim clara la diferència entre VOT EN BLANC i VOT NUL?
    – Per emetre un vot en blanc cal introduir a l’urna un sobre buit.
    – El vot en blanc s’interpreta com que s’està d’acord amb el resultat que surti i, a més a més, computa com a vot vàlid. També fa més difícil a les formacions petites arribar al percentatge requerit del 5% de vots a les eleccions municipals, per aconseguir un escó.
    – Per emetre un vot nul cal introduir a l’urna un sobre amb dues paperetes de candidatures diferents, o una papereta acompanyada d’algun altre document que no tingui res a veure amb les eleccions (com una fotografia) o, simplement, qualsevol tipus de document que no sigui una papereta.
    – El vot nul no es compta com a vàlid. Per tant no té l’inconvenient del vot en blanc.
    Cal recordar que un sobre amb dues paperetes de la mateixa candidatura són un vot vàlid per aquella candidatura. El motiu és que, en aquest cas, no queda cap dubte de a qui estàs votant.
  • Què provoca l’ABSTENCIÓ?
    En haver-hi una menor participació, els partits minoritaris necessiten menys vots per assolir el mínim necessari del 5%.
  • Obtenir UN o DOS ESCONS pot tenir transcendència?
    Qualsevol formació, per petita que sigui, si aconsegueix el 5% de butlletes electorals, supera el llindar que li permet començar a introduir regidors a l’Ajuntament, sempre i quan tingui prou vots. Dit d’una altra manera: aquest 5% de vots vàlids és una condició necessària, però no suficient. Finalment, segons la correlació de forces que s’acabi configurant, aquest partit pot tenir un pes rellevant i forçar decisions que vagin més en línia dels seus objectius polítics.

Finalment, per exemplificar el que expliquem, podem recordar el que va passar a l’Ajuntament de Girona a les eleccions municipals de 2011: Un partit considerat “dels grans” es va quedar sense cap regidor al consistori per un sol vot: un vot que anava acompanyant d’una estampa d’Escrivà de Balaguer i que, per tant, va ser considerat nul. Aquest vot hauria permès al partit assolir el 5% necessari per entrar a l’Ajuntament. No obstant, va ser un partit, aleshores “petit”, qui va entrar, de cop, al consistori amb 3 regidors per aquest motiu.

Tot i que la decisió no és gens fàcil, millor que la prenguem pensant en les conseqüències que se’n poden derivar. Això sí, sense oblidar que treballem per assolir la independència del nostre País. Tinguem en compte com afecten a aquest objectiu els pactes postelectorals, així com l’actuació anterior dels partits que es presenten quan han tingut la capacitat d’influir en el procés d’independència.

·


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *